Daniel Kindberg döms till fängelse

Daniel Kindberg döms till fängelse

Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg döms till tre års fängelse samt näringsförbud för ekobrott under de kommande fem åren.

Rättegången för Daniel Kindberg har varit igång under en längre tag. Under tisdagsförmiddagen kom domen. Kindberg döms för grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Härnösands tingsrätt meddelar nu att Östersunds tidigare ordförande döms till tre års fängelse. Han får även näringsförbud i fem år.

– Tingsrätten gör bedömningen att de fakturor åtalet avser till största delen omfattar arbete som inte utförts. Bedömningen grundas på att de åtalade kommit överens om en brottsplan och att en av dem styrt hur olika fakturor skulle utformas och skickas. Utredningen visar bl. a. att det fakturerande bolaget inte hade tillräckligt med personal för att utföra arbete i den omfattning fakturorna angav och inte heller tillräcklig tillgång till drivmedel. Åtalet ogillas beträffande vissa fakturor som inte attesterats av åtalad person. Brotten är också preskriberade avseende några fakturor”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Man skriver även att brottet var planerat och att Kindberg döms till skadestånd på 9,2 respektive 4,4 miljoner kronor.

– Vid straffmätningen beaktar tingsrätten att brottsligheten varit planerad och avser stora belopp samt innebär missbruk av en förtroendeställning. De åtalade döms att solidariskt betala skadestånd för ekonomisk skada till två målsägande med 9,2 resp. 4,4 mkr”, fortsätter man.

SE ÄVEN: Så mycket tjänar Östersunds spelare

Östersunds FKs pressansvarige Niclas Lidström uttalar sig om beslutet.

– Jag kommer inte att kommentera domen som är mot Daniel Kindberg för det inte Östersunds Fotbollsklubb just nu. Det vi kan kommentera är den företagsbot som Driftaren AB har fått på 500 000 kronor. Jag har inte läst domen ännu men kommer att göra det alldeles strax, vi kommer att prata med vår advokat om vi ska överklaga den domen eller inte. I övrigt kommer vi inte kommentera Daniel Kindbergs dom för den rör honom, säger han till Fotbollskanalen.

Det är för närvarande oklart om ÖFK kommer att överklaga beslutet eller inte.

– Vi har hävdat att vår driftsbolag inte har gjort något fel här men vi måste läsa domen innan vi tar vidare diskussion om vi ska överklaga eller inte, avslutar Lidström.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply