Svenska landslagets framtid: Jannes Mission Impossible

Janne Anderssons Mission Impossible

Eden Hazard slår ett långt inlägg som flyger bort från straffområdet, just när faran initialt ser ut att vara över så plockar Radja Nainggolan ned bollen med en touch och med en andra touch dundrar han in bollen bakom Isaksson. Fem minuter senare var eran Hamrén till sist över.

Innan vi går in på framtiden låt oss snabbt summera eran Hamrén. Våran numer tidigare förbundskapten Erik Hamrén gjorde på sin höjd ”okej” ifrån sig som förbundskapten. Han hade en urusel upplaga att jobba med under sin tid och förlitade sig mycket på Zlatan Ibrahimovic. Han har med nöd och näppe tagit oss till två av tre stora mästerskap, väl där blev det på tok för svårt båda gångerna. Den mest minnesvärda matchen  under Hamrén lär bli 4-4 mot Tyskland. Nästintill hela hans tid som förbundskapten har präglats av misstro och kritik mot honom i sin roll, när han nyligen i EM fick chansen att motbevisa kritikerna och ge ett fint sista avtryck så blev det istället dunderfiasko. Kort och gott, när svårighetsgraden blev alltför tuff så lyckades han inte prestera taktiskt.

Hamrén är borta och Janne Andersson är på plats. Med en oerhört begränsad budget för tränarlön så landade man i succétränaren från IFK Norrköping. Det finns flera frågetecken kring Janne Anderssons lämplighet som förbundskapten. Ett av de största bekymren är att Janne aldrig spelat eller tränat i ett lag utanför Sverige. Att vinna Allsvenskan är en sak, att leda ett landslag är något helt annat. Men en fördel för Janne kommer vara att han bevisligen kan jobba utifrån begränsade resurser något som definitivt kommer vara fallet kring det svenska landslaget. Samtidigt bygger han upp en rejäl fighting-spirit kring sina lag där han pressar sina spelare maximalt rent fysiskt och in i det sista. Därutöver beskrivs han av både medarbetare och forna motståndare som taktiskt skicklig tränare.

Tuff grupp för Sverige

Läget är ändå denna: Sverige kommer spela ett VM-kval som inleds i höst, sist vi var i ett VM var 2006. Kraven för en VM-biljett till Ryssland är oerhört tydliga, Sverige måste vinna gruppen eller komma tvåa. Vinner vi gruppen är vi klara för VM, kommer vi tvåa så måste vi undvika att bli sämsta grupptvåa OCH vi måste spela och vinna ett Play-off mot en annan grupptvåa. Thats it, etta eller tvåa och ingenting annat duger. Problemet? Vi har bland annat Frankrike, Holland och Bulgarien i vår grupp. Att åka till VM på bekostnad av antingen Frankrike eller Holland kommer att bli oerhört svårt. Frankrike är ett av världens bästa landslag och detsamma gäller Holland. Den sistnämnda nationen i synnerhet kommer vara på tårna från första stund då de fiaskoartat missade senaste EM, att missa ett till mästerskap finns inte på kartan.

Ändå måste Frankrike eller Holland utmanövreras i detta kval för att Sverige ska ha möjlighet att spela VM och detta är Janne Anderssons första uppdrag. Dessutom finns också Bulgarien med i gruppen som man bara måste ta sex poäng mot men som knappast kommer släppa poäng enkelt. Till sitt förfogande han han ett landslag som tappat oerhört mycket rutin och giganten Zlatan där framme. Det kommer behöva ske en generationsväxling samtidigt som man ska spela ett av de svåraste kvalen hittills. Han behöver nästintill en mirakelartad start på landslagskarriären för att det ska gå vägen och som bekant är det svårt att få mirakel på beställning.

”Håkan IN – Janne UT”

Uppdraget är kort sagt redan svårt som det är, men han kan ironiskt nog ifrågasättas redan innan han ens fått göra sin första landskamp. Det finns nämligen en annan tränare som tippats ta förbundskaptensrollen, en tränare som troligen har snarlika lönekrav, kännedom om flertalet landslagsaktuella spelare och internationell erfaren. Det ska tilläggas att den internationella erfarenheten har varit mycket god med en U21-EM titel, denna tränare är förstås Håkan Eriksson. Snart nalkas OS, genom succén i U21-EM är Sverige kvalade och Håkan leder laget. Han har hittills fått över 50 nej innan han kom med den slutliga uttagningen. Åker han ut med noll poäng så kommer han få sympati då han fått nästintill sämsta tänkbara förutsättningarna. Fantisera att det istället blir succé för OS-landslaget, då kommer Håkan höjas till skyarna och många kommer undra varför förbundet valt Janne Andersson istället som seniorernas förbundskapten.

Blir det succé i OS så måste Janne Andersson göra succé i kvalet med detsamma, annars kommer opinionen snabbt att vända emot honom. Bisarrt nog är förväntningarna på landslaget ofta överstigande vad man realistiskt kan förvänta sig. Missar vi VM på målsnöret likt Hamrén gjorde till VM 2014 så kommer Janne överleva. Men drar Holland och Frankrike ifrån i ett tidigt skede och supportrarna pladdrar på om ”Håkan IN – Janne UT”, då kommer det bli svårt att överleva jobbet. Hela kvalet inleds mot Holland hemma, ponera att festyran från Håkans OS-medalj lagt sig, det är tidig september och Holland vinner med 1-4. Då kommer kritiken bli massiv efter matchen, Svenska fotbollsförbundet som redan har smått skakigt rykte hos fotbollsentusiasters innersta kretsar kommer att nästintill brännas på bål.

Spelarna som är aktuella

Blickar vi mot hösten så kommer det bli en spännande landslagsuttagning då bara ett fåtal spelare kommer vara givna. Sedan har vi ett gäng spelare som Hamrén gillade men som riskerar att tappa sin plats. Därefter har vi en grupp spelare som kanske borde varit med oftare men som ratats av Hamrén och kanske kommer få möjligheten av Janne Andersson. Till sist har vi en del jokrar som kan få spela i landslaget men som ännu inte varit påtänkta på allvar, kanske har varit med någon gång men i de fallen aldrig i en nyckelroll vilket kan förändras med Janne.

Givna spelare Favoriserade av Hamrén Ratade av Hamrén Jokrar
Robin Olsen Erik Johansson Oscar Wendt Patrik Carlgren
Andreas Granqvist Martin Olsson Jonas Olsson Riccardo Gagliolo
Mikael Lustig Pontus Jansson Alexande Milosevic Joseph Baffo
Victor Lindelöf Sebastian Larsson Mattias Johansson Ludwig Augustinsson
Emil Forsberg Oscar Lewicki Sam Larsson Nabil Bahoui
Oscar Hiljemark Jimmy Durmaz Robin Quaison Simon Tibbling
Albin Ekdal Erkan Zengin Simon Thern Kristoffer Olsson
Marcus Berg Mikael Ishak Isaac Kiese Thelin
John Guidetti Branimir Hrgota

Därutöver finns det en drös andra spelare som kan utvecklas till att vara med på sikt som Holland-baserade Muamer Tankovic, Arber Zaneli och Kristoffer Petersson. Det finns också spelare som är svåra att kategorisera som Rasmus Elm, en onekligen skicklig spelare men hans magproblem gör att hans framtid är oerhört osäker. Värt att nämna är konkurrenssituationen är knappast olidligt hård, snarare räcker det för en spelare som Rasmus Jönsson eller Ola Toivonen att göra 5-6 mål under inledningen av säsongen för att gå från helt otänkbar till att vara aktuell för landslaget. Det finns även en Emir Kujovic och han liksom Rasmus Elm är svår att kategorisera dock på helt andra premisser. Emir Kujovic känner ju Janne Andersson riktigt bra och har väldigt goda förutsättningar för att bli uttagen. Samtidigt så är han 28 år gammal och behöver leverera direkt i sin nya klubb Gent, uteblir målen tappar belgarna tålamodet snabbt, han får ont om speltid och då kan Janne tvingas överge sin favorit.

Summerat kan man säga att förutsättningarna för ett dramatiskt VM-kval finns i överflöd. Det finns gott om anledningar till att hålla ett öga på OS-lagets utveckling och hur det kan påverka den nye förbundskaptenen. Risken att Janne Andersson får måtta kritik redan tidigt i VM-kvalet är överhängande men vänd på det: Vinner Sverige sin grupp kommer Janne höjas till skyarna med tanke på hur svår grupp vi hamnat i. För att Janne ska överleva så krävs nog enbart att han ska vara nära andraplatsen.

Har du funderingar eller åsikter om landslagets framtid så kommentera nedan!

Sverige inleder VM-kvalet mot Holland den 6:e september på Friends Arena.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365