BK Häckens väg till första cuptiteln

BK Häcken står som segrare i 2015/16-års upplaga av Svenska Cupen efter en dramatisk final mot Malmö FF. Vi på Silly Season Sverige tittar tillbaka på BK Häckens väg till sin första cuptitel i historien.

Svenska Cupen 2015/16 kunde ha slutat i fiasko för BK Häcken som redan i deras första cupmatch, i omgång 2, var nära på att åka ut. Division 1-klubben Husqvarna FF stod för motståndet vilket blev en nagelbitande tillställning.
I den 88:e matchminuten föll det avgörande 3-2-målet av Dardan Rexhepi som innebar att BK Häcken var klara för gruppspel i cupen.

BK Häcken blev i gruppspelet lottade i Grupp 7 tillsammans med Gefle IF, IF Brommapojkarna och FC Trollhättan. Väl där övertygade man stort.
I den första gruppspelsmatchen gästade IF Brommapojkarna Bravida Arena, en match som slutade mållöst. Därefter lossnade handbromsen rejält för BK Häcken som vann med hela 6-2 över FC Trollhättan. Det resultatet följdes sedan upp av en klar 4-0-vinst över Gefle IF på hemmaplan.
Sju inspelade poäng resulterade i gruppseger och avancemang till slutspel.

Efter sin starka poängskörd i gruppspelet belönades BK Häcken med hemmafördel i kvartsfinalen och motståndarna blev där Halmstads BK.
Även i denna match, liksom i den första matchen mot Husqvarna FF, fick BK Häcken in ett sent mål. Denna gången var det Alexander Jeremejeff som hittade nätet i matchens sista minut. Jeremejeffs mål blev matchens enda.

BK Häcken var framme i semifinal i Svenska Cupen, någonting de inte hade räknat med innan turneringen drog igång, och lottningen blev tuff, Hammarby IF på Tele2 Arena.
Matchinledningen skulle också visa sig bli tuff. Efter endast tre minuter spel tog Hammarby ledningen genom Alex. I mitten av den andra halvleken vände dock Paulinho matchen på egen hand till ledning 2-1.
Med fem minuter kvar att spela kvitterade Hammarby till 2-2 genom Melker Hallberg och de flesta på arenan förväntade sig övertid. BK Häcken har tidigare i cupen gjort sena segermål och samma hände här.
I den 89:e minuten överlistade Nasiru Mohammed Hammarby-målvakten Ögmundur Kristinsson och klubben från Hisingen var klara för final i Svenska Cupen.

Malmö FF vann sin semifinal mot Kalmar FF med 3-2 efter två mål av Markus Rosenberg och ett av Jo Inge Berget och blev därmed BK Häckens finalmotståndare.
Malmö FF  var storfavorit att ta hem cupguldet redan innan turneringen drog igång och favoritskapet minskade inte när de tilldelades hemmaplansfördel i finalen. BK Häcken kom till mötet som riktiga underdogs men är ett lag som krigar på.

Det blev en tuff start på finalen för BK Häcken. 0-2 i baken efter den första halvleken och massivt MFF-tryck från läktarhåll.
Markus Rosenberg noterades för det första målet och Magnus Wolff Eikrem smekte in en frispark bakom Peter Abrahamsson strax innan halvtidsvilan.
Tidigt i den andra halvleken fick BK Häcken en gratisbiljett in i matchen när Oscar Lewicki plockade på sig ett rött kort. Att man blev en man mer på planen utnyttjades och 2-2 stod sig efter fulltid.
Nasiru Mohammed assisterade Demba Savage till det första målet och gjorde själv det andra fem minuter senare.

90 minuter spel kunde inte skilja lagen åt och övertid stundade, en övertid som blev mållös. Finalen mellan Malmö FF och BK Häcken gick till straffar.
Ett spännande straffsparksavgörande slutade med vinst till BK Häcken. Målvakten Peter Abrahamsson räddade två Malmö FF-straffar och försvararen Simon Sandberg satte den avgörande straffen i mål bakom Johan Wiland.

Från att vara nära att missa Svenska Cupens gruppspel till att stå på Swedbank Stadion och fira klubbens första cuptitel i historien.
BK Häckens resa till cuptiteln kommer det pratas länge om hemma på Hisingen.