Malmö i Europa – vem fyller hålet efter Hamad?

Som vi alla Allsvenskan-älskare vet, så vann Malmö FF guld i år. Det betyder att man, precis som Elfsborg hade den gångna säsongen, har chans att kvala in till Champions League. Elfsborg lyckades till slut att ta sig till Europa League, Champions Leagues lillebror. Det var en bragd i sig då Elfsborg var mitt i en katastrof-säsong.

Frågan är då; har Malmö FF tillräckligt med kvalité för att ta sig lika långt, om inte ännu längre? Mitt svar är ett rungande ja.

Det spel som det ljusblåa Skåne-laget har visat upp i år är flera gånger fantastiskt, och spelarkvalitén är verkligen inget man kan klaga på. Med en Guillermo Molins kvar i laget tillsammans med en Magnus Eriksson så kan magi skapas. Ett ungt, kreativt, skickligt och framför allt ett lag som utvecklas hela tiden. Ta Jiloan Hamad som ett exempel. Han, med sina 23 vårar fyllda, bar sitt Malmö FF förra året med kaptensbindeln på armen hela året. En 23-åring kapten som är lagets store stjärna. Det säger en del om truppen. 

Storstjärnan har, till de flesta Malmös supportrars besvikelse, lämnat för tyska Hoffenheim. Där har vi en faktor som gör att jag inte tror på mitt ja fullt ut. Hamad har trots sin unga ålder dragit tunga lass i Di Blåe.

Tappet av guldtränaren Rikard Norling som gick till Brann ses som ett riktigt tungt tapp av många. Jag tror dock att det inte kommer att påverka ett dugg, när spelarna väl är på plan.

Ta fram talanger och fingertoppskänsla för värvningar. De två sakerna beskriver Malmö perfekt, och är samtidigt de allra största byggstenarna i klubben. Det är just de byggstenarna som har tagit klubben dit den är idag. 

Jag tror att 2014 är året då spelare som Pontus JanssonSimon Thern och Miko Albornoz kommer göra tillräckligt stor succé för att sedan lämna för livet som utlandsproffs. Man ska inte heller glömma storstjärnorna Guillermo Molins och Magnus Eriksson som bara flyttat hem till Sverige för en omstart, och där båda är tillräckligt bra för att dra tillbaka. Tillbaka till livet i utlandet.

Därför är det dags att spelare som Filip Helander, Markus Halsti och Emil Forsberg går in och visar vart skåpet ska stå.

Malmö kommer att tappa många spelare, men året 2014 kommer att bli ett riktigt succéår. Året då man blir första laget på väldigt länge att vinna Allsvenskan två år i rad, och även få någon slags framgång i Europa. Dock har allsvenska lag det svårt att få till det i ligan, om man spelar Europa-kval, vilket säger emot min teori förstås. Men jag står ändå fast.

Malmö FF vinner Allsvenskan 2014, och med lite tur i lottningen tar man sig minst till Europa League-gruppspel.

Nedräkningen är i full gång, hoppas ni längtar lika mycket som jag! 

David Gerd


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply