Southampton FC


Southampton tog sig tillbaka till Premier League med besked, efter att man för två år sedan befunnits i League One. Förra säsongen satte man färg direkt på Championship och var livsfarliga med skyttekungen Rickie Lambert längst fram. Truppen såg intressant ut redan innan sommaren och med de senaste tillskotten kan den kommande säsongen bli riktigt lyckad för den offensivt skickliga nykomlingen. Man är dessutom väldigt starka hemma på St Mary’s. Men frågan är samtidigt om succémannen Nigel Adkins och hans mannar vågar sig på den offensivt glada fotbollen även i Premier League?

Truppen:
Målvakter
Kelvin Davies – betyg: ++++
Var säkerheten själv den föregående säsongen, där han var en av många anledningar till avancemanget. Ger försvaret ett betryggande lugn och har mycket rutin.

Adam Davies – betyg: +
Har köpts in nyligen från Everton och får inrikta sig främst på att slåss om platsen bakom Kelvin.   

Paulo Gazzaniga – betyg: +
Värvades in från Gillingham och får ses som ett framtidshopp. Blott 20 år och argentinaren har väldigt god utvecklingspotential.

Försvarare
Danny Butterfield – betyg: ++
Ingen av Saints huvudspelare och är ett väntat alternativ på avbytarbänken. 

Nathaniel Clyne – betyg: +++
Ett lovande namn som imponerat i Crystal Palace. Kommer få mycket speltid och kan ta ytterligare steg i utvecklingen den här säsongen. Meriter från spel i Englands U21-landslag.

Jose Fonte – betyg: ++++
En viktig pjäs i Saints försvar, där han har en fast pjäs i mittbackslåset. Säkerheten själv förra säsongen och kommer att vara hjärtat i Saints backlinje.

Daniel Fox – betyg: +++
En spelande försvarare som under sin första säsong i klubben, var en stor del av avancemanget. Skotten stod förra säsongen för elva assist från försvarspositionen.

Jos Hooiveld – betyg: +++
AIK:s gamle mittback som nu får spela Premier League med Saints. Är briljant i sina bästa stunder och bör få mycket speltid i ett brett försvar. Målfarlig på fasta situationer.

Frazer Richardson – betyg: ++
Den gamle Leeds-spelaren som nu spelar Saints seda ett par år tillbaka. Var en av de bättre den föregående säsongen, men får nu konkurrens av lovande Clyne.  

Daniel Seaborne – betyg: +
Kommer inte att vara en av huvudaktörerna i Saints i höst och med endast sex matcher förra säsongen talar mycket för en eventuell utlåning.

Luke Shaw – betyg: +
Yngst i truppen och är född 1995. Inget namn för Premier League den här säsongen, men kan få chansen i cupspelet.

Jack Stephens – betyg: +
Född 1994 och är ett namn för framtiden. Lovande försvarare som gjorde endast en match förra säsongen för Saints. Kanske får någon match under säsongen, men inte mer.

Ryan Dickson– betyg: +
Ingen spelare för startelvan och får det även svårt för att nå en plats på bänken.

Mittfältare
Adam Lallana– betyg: ++++ Southamptons spelfördelare av högsta klass. Briljant den förra säsongen och var tillsammans med Lambert, de två bästa spelarna.

Richard Chaplow– betyg: ++
Får jobba för sin speltid men imponerade i början av förra säsongen. En knäskada förstörde dock mycket av säsongen, men är nu tillbaka. Kan spela centralt och till höger. 

Jack Cork– betyg: +++
Finns med i Storbritanniens OS-trupp och är ett framtidsnamn. Mogen i sitt spel och fungerar även i försvaret. Bör få en viktig roll även i klubblaget i höst.

Steve De Ridder– betyg: ++
Vanligtvis inhoppare i Southampton och får nog inrikta sig på det även framöver. Offensivt skicklig som kan kastas in vid underläge.

Guly Do Prado– betyg: ++
Offensiv mittfältare och brasilianaren stod för elva mål förra säsongen. Får nu hårdare konkurrens om speltiden efter Davies ankomst.

Dean Hammond– betyg:  +++
Gör sin fjärde säsong i Southampton och får vanligtvis mycket speltid. Har över 100 matcher för klubben från sin centrala mittfältsposition.

Corby Moore– betyg: +
Ingen spelare som kommer att få speciellt mycekt speltid I Southampton den här säsongen.

Jason Puncheon– betyg: +
Var utlånad stora delar av den förra säsongen till Blackpool, men är nu åter tillbaka i Saints. Är inte ett förstahandsval.

James Ward-Prowse– betyg: +
Ung spelare som dock inte bör få mycket speltid i Premier League. Kan dock få chansen i cupspelet. Född 1994.

Morgan Schneiderlin– betyg: ++ 
Ung och lovande mittfältare med defensiva kvalitéer. Kommer få mycket förtroende den kommande säsongen.

Calum Chambers– betyg: + 
Ung och talangfull spelare som främst spelar ute på kanten. Offensivt skicklig men får inrikta sig på cupspel i bästa fall. Född 1995.

Steven Davies– betyg: ++++ 
Togs in från Glasgow Rangers och nordirländaren är ett vasst tillskott i ett offensivt underhållande Saints. En riktig kapten, med meriter från Premier League och landslagsspel. Dessutom kapten för Nordirland.

Ben Reeves– betyg: + 
Kan spela som mittfältare, men även i backlinjen till vänster. Ett namn för framtiden, som dock inte blir en av huvudrollsinnehavarna den här säsongen.

Anfallare
Jonathan Forte– betyg: +
Ingenting för startelvan och har tidigare lånats ut. Kommer säkerligen att på nytt lånas ut i höst eller eventuellt också säljas.

Lee Barnard– betyg: ++
En anfallare som hjälp Saints en hel del. Bra målskytte, men kan nu konkurreras ut av nyförvärven.

Sam Hoskins– betyg: +
Ung och lovande anfallare som hittills främst blivit utlånad till klubbar i lägre divisioner. Ingen spelare för Saints A-lag i dagsläget, men kanske i framtiden.

Rickie Lambert– betyg: ++++
Saints störste stjärna. Vann skytteligan i Championship med besked och bar nykomlingen direkt till ett avancemang. St Mary’s konung och siktar nu på att erövra Premier League.

Tadanari Lee– betyg: +++
Japansk anfallsspelare som valde Saints före flera toppklubbar i Europa. Kvick, bra avslut och riktigt fina passningsfötter. Nyligen tillbaka från fotskada.

Billy Sharp– betyg: +++
Värvades in från Doncaster och är mest känd för det magiska målet, strax efter hans nyfödde sons bortgång. Inte riktigt lossnat i Saints än, men målskyttet finns där.

Jay Rodriguez– betyg: +++
Ett lovande anfallsnamn som hämtades in från Burnley. En av förra säsongens allra bästa spelare i Championship och kommer att slåss om en startplats.

 

Transfers (in och ut)

In: Jay Rodriguez (Burnley), Steven David (Rangers), Paulo Gazzaniga (Gillingham), Nathaniel Clyne (Crystal Palace), Adam Davies (Everton)

Ut:
Bartosz Bialkowski (Notts County), Lee Holmes (Preston North End), Ryan Doble (Shrewsbury), David Connolly, Radhi Jaidi, Aaron Martin (Crystal Palace)

Trolig startelva med nuvarande material

Kelvin Davies

Nathaniel Clyne
José Fonte
Daniel Fox
Jos Hooiveld

Jack Cork
Dean Hammond
Steven Davies
Adam Lallana

Jay Rodriguez
Rickie Lambert


Utropstecknet och frågetecknet i dagens Southampton

   

Alternativen offensivt är riktigt brett och alla som såg Southampton spela förra säsongen vet om att det är ett vasst lag framåt. Rickie Lambert är en erkänt vass målskytt, precis som Billy Sharp och lägg där till den väl intressanta duon Tadanari Lee och Jay Rodriguez. Mittfältet är samtidigt väldigt kreativt och kommer att ge motståndarna problem.

  

Får Nigel Adkins kontroll på de unga spelarna? Det är en ung trupp med flera lovande spelare som värvats in. Och sen ska det läggas att klubben inte var lika stabil på bortaplan förra säsongen, där det mesta vanns hemma på St Mary’s. Man är dessutom nykomlingar och har säkert stora förväntningar på sig.

Nyckelspelaren

Rickie Lambert måste fortsätta att leverera likt förra säsongen. Var St Mary’s konung och är en av personerna som ligger bakom deras uppgång från League One till Premier League på två säsonger. Gjorde totalt 31 mål förra säsongen och dessutom var det flera av dessa som var avgörande. Lär göra en del mål även den kommande säsongen.  

Förväntningar och mål

Att först och främst klara sig kvar i Premier League. Man är trots allt nykomlingar, men efter den stundtals lysande säsongen i Championship är förväntningarna liter större för klubben som sägs kunna ta en plats i mitten av tabellen. Kommer säkert ställa till med problem för storklubbarna, men bör vara nöjda om de håller sig borta från bottenträsket.

Rasmus Hammarström – 2012-08-03 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply