SM-guld i Malmö – sammanfattning Allsvenskan 2013

Allsvenskan 2013 avgjordes likadant som fjolåret; guldfirandet ägde rum på Borås Arena. Skillnaden från förra året, när Elfsborg firade på sin hemmaplan, var att denna gången var det Malmö FF som säkrade guldet när man ganska behagligt slog ett underpresterande Elfsborg. 

Malmö FF, i mina ögon en självklar vinnare för Allsvenskan, presterade match efter match. Sedan deras fingertoppskänsla med nyförvärv är osannolik. Att plocka in Magnus Eriksson skulle visa sig vara en av de bästa värvningarna på länge. Eriksson gjorde poäng efter poäng. Man plockade även hem Guillermo Molins som hade tillbringat lite tid i Spanien. Både Molins och Eriksson var de två starkaste anledningarna till att guldet hamnade i det ljusblåa Skåne-laget. Deras förtjänst att de så många trogna fansen fick fira i det dystra höstvädret.

Borås Arena, platsen där Malmös SM-guld säkrades, platsen där Elfsborgs SM-guld säkrades i fjol. Men framför allt; platsen som ska kallas Elfsborgs fästning. Dit ska inga lag åka i tron om att få med sig lätta poäng. Så har det varit under de senaste åren, konstgräset har varit Elfsborgs signum. Hemma på konstgräset förlorade man aldrig. 2013 blev dock ett annorlunda år för de då regerande mästarna. 

Borgen rasade, ett lag som Öster åkte dit och gjorde fyra mål. Inte för att Öster är ett dåligt lag, men tittar man tabellmässigt ska de inte kunna vinna mot Elfsborg på Borås Arena. Och inte heller ska det kunna rassla i nätet bakom Elfsborg-keepern Kevin Stuhr-Ellegaard hela fyra gånger. 

Man slutade till sist på en sjätteplats i Allsvenskan.

Det fanns dock två, och endast två ljusglimtar i Elfsborg säsong. 

1. Europa League-gruppspelet.

2. Johan Larsson.

Europa League-gruppspelet kom lite som en chock mitt i en kris-säsong. Man slog ut Nordsjaelland i en avgörande kvalomgång som får ses som ett mycket starkt resultat. Johan Larsson hade sin bästa säsong någonsin. Den omskolade högerbacken spelade match efter match, och presterade match efter match. Larsson var vid flera tillfällen den som skapade framåt, och samtidigt gjorde jobbet bakåt.

Kalmar FF gjorde en mycket stark slutspurt som gav dem en fjärdeplats tillslut. Nanne Bergstrands lag imponerade stort och med kuggar som Melker Hallberg, Etrit Berisha och även hemåtvändaren David Elm. Den sistnämnde fick verkligen igång målskyttet i slutspurten, när han väl tillhörde Kalmar. Elm vände hem igen efter först en sejour i Fulham och sedan en i Elfsborg.

Kennedy Igboananike, ett namn som Djurgården-staben sent kommer kunna få ut ur huvudet. Hamnade helt plötsligt i frysboxen där, plockades upp av AIK, som gjorde hans tillvaro så bra att 2013 kan räknas som ett riktigt succé-år för nigerianen.

Årets spelare, Tobias Hysén, drog ett tungt lass i IFK Göteborg. När han fanns på planen fick Göteborg verkligen till det flera gånger om, men samtidigt märkte man att man inte klarade sig utan den så löpvillige Hysén. Med sina 14 mål lyfte han verkligen sitt lag, och det tog honom även till en startplats mot Tyskland i VM-kvalet. Där levererade han, bl.a. med sitt perfekta volleyskott.

2013 var ett bra fotbolls-år i Allsvenskan, och samtidigt som vi säger hejdå till lag som Syrianska och Öster, hälsar vi Falkenberg och Örebro välkomna till Sveriges bästa fotbollsliga.

Hoppas att 2014 blir ett ännu bättre år, och nedräkningen har börjat.

David Gerd

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply