Pengakåta vampyrer i fina kostymer

Ett stort problem just nu för AIK är alla dessa polisnotor som klubben måste betala inför varje hemmamatch. Ska både klubben och vi fans behöva betala extra för ett par trötta medelålders konstaplar, som istället för att sköta sitt jobb trycker i sig korv efter korv och tittar på matchen? Jag vet i alla fall vad jag tycker, men tyvärr så känner jag mig ibland väldigt ensam om det.

Gå två – betala för tre. Så löd annonsen inför den senaste ligamatchen mot Gefle IF. Detta var självklart inte ett sätt locka fler till att gå på matchen, utan detta var snarare en känga till de högsta hönsen och den senaste lagstiftningen. Det man syftar på är att AIK måste betala miljonbelopp varje säsong i polisnotor, vilket innebär att man måste lägga till en exra avgift i biljettpriserna på 20 kr. Varje besökare betalar alltså extra för att få ta med sig sin favoritpolis till matchen.

Nu är det inte så att jag bryr mig jättemycket om att jag behöver betala den där extra tjugan för att få se Gnaget spela, utan jag går igång på att det är ytterst få klubbar som måste betala så mycket pengar som AIK gör till detta, många behöver inte betala alls. AIK fick betala en miljon (!) kronor i polisnotor för Stockholmsderbyt mot Djurgården på Friends Arena tidigare i år.

”Det var inte så mycket att göra. Man kunde mest njuta av matchen.”

Precis så sade en polis efter den matchen. Varför ska vi betala en miljon kronor för att låta poliser ”njuta av matchen”? Självklart fyller dessa herrar sin funktion, ett Stockholmsderby skulle balla ur något fruktansvärt utan någon säkerhet, men varför behöver vi betala så mycket, och framförallt betala för så många poliser? Så jävla hemska är inte vi supportrar att vi måste ha bevakning för en miljon kronor, eller vad tycker ni?

Självklart förekommer det bråk och slagsmål på matcher, men det skulle det göra ändå även om vi betalade tio miljoner i polisnotor. Det förekommer bråk på krogen i Kungsholmen eller en gymnasieklass också, men behöver de betala en miljon kronor för det? Naturligtvis inte. Men varför ska då AIK, Djurgården och Hammarby behöva göra det då? För att ett par pengakåta vampyrer i fina kostymer har bestämt det.

Något som är väldigt skumt är att en del av våra skattepengar redan går till just det här. Var finns demokratin i att vissa svenska medborgare ska få betala mer än de andra bara för att man råkar gilla en viss fotbollsklubb? Det var just det som var anledningen till att Tyskland inte klubbade detta när man funderade på att ta till samma åtgärder.

Det finns dock hopp om en förändring, även bland politikerna. Hela oppositionen är emot detta, men även delar av Alliansen. För två veckor sedan gick min hemstad Linköpings kommunalråd Paul Lindvall (M) ut i SVT och kritiserade lagstiftningen efter att deras stadsfestival fakturerats av polisen. Det är första gången sedan frågan uppkom för snart tre år sedan som en moderat öppet kritiserade situationen, vilket kan vara början på något stort. Makten ligger dock hos Beatrice Asks justitiedepartement, och jag tror tyvärr inte att hon är villig att byta åsikt, vilket minskar hoppet avsevärt om att AIK bli fri från alla dessa parasiter.

Nästa år är det valår, och då kan detta bli en avgörande faktor, framförallt i Stockholm, för vilka som vinner.

Jag hoppas verkligen att det blir en förändring, för jag har ingen lust att betala för att frabror blå ska följa med och ”njuta av matchen”.

Antingen ska en klubb betala, eller så ska alla göra det. Punkt slut.

Å vi e AIK

Hektor Säll

 

 

 


bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply