Derbyspecial del 1 – Så mycket mer än bara en fotbollsmatch

Imorgon smäller det. Då är det dags för det första Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården på Friends Arena någonsin, en match som förväntas vara slutsåld. Detta är en match som innehåller alla slags känslor, och den djupt grävda rivaliteten mellan klubbarna lovar ett möte utan dess like. 

Förutom att det är första sammandrabbningen någonsin mellan klubbarna på den nya nationalarenan, är detta ett derby som är så mycket mer än bara en fotbollsmatch. Båda lagen behöver en vinst mer än allt annat, så känns det i alla fall just nu. AIK behöver tre poäng för att inte låta lagen som är högre upp i tabellen segla iväg, utan att snarare klättra vidare uppåt från sin åttonde plats. Man behöver dessutom plocka de poäng man kan mot bra lag, då man har gjort dumma poängtapp mot till exempel Syrianska och Halmstad.

Trots det är matchen desto viktigare för Djurgården. Man måste vinna av flera olika orsaker. Dels måste man vinna sina matcher de kommande veckorna för att lämna jumboplatsen och nedflyttningsstriden bakom sig, och dels måste man vinna just detta derby för att visa både supportrarna och spelarna själva att man faktiskt kan vinna mot storlag, att man inte ska ha något med botten att göra. Med större optimism kommer bättre spel, den saken är klar. Man har redan gjort en, om man ska kalla det för det, bragdmatch mot Malmö FF häromveckan, och nu ska man försöka kriga till sig ännu en skalp. Men AIK vill gärna inte torska första derbyt på Friends, så det blir tufft.

Det blir en tajt match, med två hungriga lag som vill göra allt för att vinna. AIK får hoppas på att försvaret inte kommert att läcka och att Kennedy Igboananike sänker sin gamla klubb, medan Djurgården håller alla sin tummar stenhårt för att lagets stjärna Erton Fejzullahu ska visa lite av sin magi.

Jag hoppas att det inte märktes i texten att jag sympatiserar AIK, då jag försökte hålla en neutral ton i det hela.

*****

Matchen mot Öster i söndags var alldeles för svettig för att vara mot ett nederlagstippat uppflyttningslag. Förre AIK-liraren Kenny Pavey briljerade mot sitt gamla lag med ett mål, en riktigt snygg assist och ett skott i ribban som skulle ha kvitterat matchen och förmodligen inneburit kryss efter slutsignal.

Anfallet såg bra ut igen, och precis som jag skrev i mitt tidigare blogginlägg såg spelet mycket bättre ut med Henok Goitom på planen.

Säga vad man vill, men Martin Lorentzons mål var hur snyggt som helst, vare sig det var med mening eller inte.

Kenny Stamatopoulos blev lite av en matchhjälte med en straffräddning, visserligen efter en usel straffspark från Vlado Zlojutro. Kul för Kenny som har fått en väldigt svår situation att hanskas med.

Prestationsbetyg: 3/5

*****

Nu är det klart. Vi får dispens vad gäller värvningen av Christian Frealdsson, så vi får välkomna den gigantiske målvakten till världens vackraste klubb. Dock är Kenny förstekeeper, då jag såg att AIK skrev det på sitt Instagram-konto tidigare idag. Lee Baxter återgår alltså till sin post som målvaktstränare.

Vi ses igen efter matchen imorgon!

Å vi e AIK

Hektor Säll

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply