Allsvenskan 2014 plats 1-16

Allsvenskan 2014 plats 14-16

Hallå alla Allsvenskan-älskare. Spelschemat har som bekant kommit, vilket gör att det känns som att det närmar sig. Trots det måste vi vänta ända tills den 30:e mars. Spelschemat hittar ni här.

Jag hade nu tänkt att försöka pricka in hur Allsvenskan kommer sluta i år. Här har ni mina lag på plats 14-16:

16. Halmstads BK

Laget kvalade sig kvar ännu ett år i Allsvenskan efter att ha slagit ut GIF Sundsvall. Men året 2014 kommer att bli tufft och det kommer bli svårt att spela in poängen. Utan den levande legenden Stefan Selakovic har laget inte någon riktig stomme. Laget är ändå att räkna med. Man åker inte till Örjans Vall i tron om att plocka med sig tre enkla poäng hem. Där är Halmstad starka, och det kan bli nyckeln till att kanske säkra ett nytt kontrakt. Men jag tror ändå inte det räcker, utan man kommer att sluta sist, och därmed åka ut.

Nyckelspelare: Stojan Lukic, Gudjon Baldvinsson.

15. Falkenbergs FF

Laget som kom som Superettan-vinnare. Och det toppat med Henrik Larsson som ny tränare. Trots det kommer inte Falkenberg-laget kunna klara sig kvar. Man har redan tappat viktiga spelare, bland annat Victor Sköld (20 mål i fjol) till Åtvidaberg och Niclas Eliasson till AIK. Sedan återvände en viktig kugge hem till Elfsborg i form av Per Frick.
En annan sak man saknar är rutinen. Laget har aldrig spelat Allsvenskan innan, och har ingen vetskap om hur det är att ligga i högstaserien. Det är där laget tappar det, och även för att laget inte har någon riktig stomme att bygga utifrån. Falkenberg imponerade så ofta i Superettan, men i Allsvenskan tror jag inte laget kommer att klara det. Något som talar emot min teori är deras vilja. Det lilla laget kommer göra allt för varandra, och allt för att göra stadens folk stolta. En för alla, alla för en.


Nyckelspelare: Otto Martler, David Svensson.

14. Örebro SK (kvalplats)

Örebro slutade tvåa i Superettan i fjol. Detta är ett före detta kvalificerat Allsvenskan-lag vilket gör att jag tror att man klarar sig till en kvalplats. Laget har varit där förr och vet hur det går till. Det är nästan att jag hade kunnat tippa de på en högre plats, men de fick för tillfället placeras här. Man var trots allt inte bättre än Falkenberg i fjol. Man har en status som är i Allsvenskan-klass, vilket gjorde att man lockade till sig spelare som Robert Åhman Persson, och Alhassan ”Crespo” Kamara (båda från AIK). Det är just de två som kan göra skillnad i ÖSK.

Nyckelspelare: Alhassan ”Crespo” Kamara, Oscar Jansson, Shpetim Hasani

Allsvenskan 2014 plats 11-13

Senast tippade jag plats 14-16. Nu, mina vänner, är det dags för plats 11-13. Och dessa platser har, för många lag, en väldigt stor betydelse. Det betyder nytt allsvenskt kontrakt, och en del pengar i potten.

Så nu har jag möjligheten att få tippa vilka som som kommer att hamna på dessa ”speciella” platser. Och så här lyder det:

13. Brommapojkarna

Laget höll sig precis kvar i Allsvenskan 2013, och det är just det jag tror kommer att hända 2014. Ett ganska likadant år, med målsättningen om ett nytt kontrakt. Det är allt man kämpar för, för mer än så har man inte kvalité för. Det kommer ta lång tid innan BP skulle klara av att bli ett kvalificerat Allsvenskan-lag. Dock, med den ungdomsakademi man har, är de ett av de viktigaste lagen i Sverige. Om inte utlandet hade lockat (eller möjligtvis ett bättre svenskt a-lag), så hade laget från Bromma varit med i toppstriden. Men inte är det lätt att hålla kvar talanger, när man inte ens kan lova att man kommer att spela i högstaserien. Och samtidigt rycker klubbar som Malmö, Elfsborg och IFK i dem. Det är ett problem i en omloppsbana, som är svår att bryta.

Nyckelspelare: Mauricio Albornoz, Gustav Sandberg Magnusson

12. Gefle IF

Samma historia varje år, laget finns med nere i bottenträsket och lyckas alltid på något vänster hålla sig kvar. Laget kommer att få till en 12:e plats då jag tror att lite nya, unga och hunriga spelare kommer att få ta plats. Det, blandat med lite rutin från till exempel Jonas Lantto, skulle kunna fungera bra. Något som jag tror försvagar Gefle 2014 är de tunga tappen. Pelle Olsson till Djurgården, blytungt. Olsson har fått det taktiska att fungera i Gefle mycket bra, och man får hoppas att laget behåller de kunskaperna som Pelle nu lärt ut. Mikael Dahlberg lämnade nyligen klubben, som också är ett väldigt, väldigt tungt tapp. Och utan hyperrutinerade Mattias Hugosson sargas laget rejält bakåt.

Trots allt negativt, kommer även mycket positivt att uppstå.

Nyckelspelare: Jakob Orlov, Jonas Lantto, Johan Oremo.

11. Mjällby

Mjällby, härliga Mjällby. Vem ska fajtas för en plats i mitten av tabellen om inte Mjällby AIF?

Laget, som haft storstjärnor som Erton Fejzullahu och Mostafa El Kabir, har inte lyckats få någon riktig stabilitetet. De spelare som fungerat bra, och varit riktigt duktiga har tyvärr lämnat klubben ganska fort. Även ekonomin har svajat. I ledningen har det varit kaos flera gånger om, där till exempel tjänster helt enkelt plockats bort. Sedan, i slutet av årets säsong lämnade lagets egna stabilitet, vid namn Anders Torstensson. Torstensson hade varit med i Mjällby i sju år, när han plötsligt sa upp sig. Visst, han hade inte varit huvudtränare alla år. Men en assisterande tränare ger sin stabilitet den med.

Det är lagets visdomsord för att börja etablera sig igen: stabilitet

Nyckelspelare: Mattias Asper, Kristian Haynes, Craig Henderson

Allsvenskan 2014 plats 9 & 10 – och lite till

Vi kommer allt närmare starten av Allsvenskan 2014. Endast 64 dagar och några timmar återstår tills de tre första matcherna för året blåses igång.

Spelartrupperna håller på att sättas för fullt, och spelare både kommer och går. Det senaste hände i Elfsborg då ”stjärnförvärvet” Tom Söderberg lämnade efter en blytung säsong i Borås.

Förra säsongens bäste målskytt, Imad Khalili, har blivit utlånad från Helsingborg till Saudarabien. Antagligen handlar det om en ekonomisk fråga i Skåne-laget som haft lite problem.

Men det största tappet av de alla måste ändå vara Tobias Hysén. Hysén, som lämnade för Shanghai, bar hela IFK Göteborg på sina axlar i fjol. Spelet stämde inte alls utan anfallaren på planen, och det kommer krävas mycket för att laget ska fungera tillräckligt bra igen för att kunna vinna sm-guld.

Trots att det nu endast är 64 dagar kvar, så måste man ändå förundras över det långa uppehållet man har i Sverige. Jag läste lite statistik där det stod vilka ligor som hade längst uppehåll. Där stod det även hur många matcher ett Premier League-lag hinner spela under Allsvenskans vinteruppehåll. Det var ingen rolig läsning för en Allsvenskan-läsare. Uppehållet denna vinter ligger på 147 dagar. 147 DAGAR.

Spelare hinner glömma vad en tävlingsmatch är på den tiden. 147 dagar är lika med 21 veckor. 21 veckor utan seriematch. Självklart spelar Sveriges dåliga (fotbolls)årstid roll, vilket även Sef:s sportdirektör Stefan Lundin tycker:

– Alla är överens om att vinteruppehållet är för långt. Det är ingen nyhet. Men det vi måste fråga oss är vad vi kan göra åt det. För några år sedan testade vi att börja säsongen den 10:e mars, men det var för kallt och publiken svek. Vi är bereonde av att kunna spela fotboll under rimliga väderförhållande.

Nåväl, tiden läker alla sår. Och med lite fotboll från andra ligor under tiden får man åtminstone ett litet plåster på såren, vilket också får såren att läka fortare.

Nu är det ändå dags för det jag tänkte skriva från allra första början, att fortsätta min tippning av 2014 års allsvenska. Jag har redan tippat platserna 11-16, och tre platser per gång. Men nu när vi går ned på placeringarna tio, och nedåt, blir det två lag per gång.

10. Åtvidaberg

Fjolårets åtta Åtvidaberg kan jag inte se som något riktigt utmanarlag i år. En åttondeplats i Allsvenskan i fjol måste ses som något bra. Självklart finns suget och hungern i flera spelare, men kvalitéten finns inte riktigt i truppen. Men ”Åtvid” har ändå alltid haft egenskapen att varje år ha fått fram någon riktigt vass spelare. Å andra sidan har den spelaren, så fort han fått chansen, packat ihop väskorna och stuckit. Men Åtvidaberg-laget har skrällat förr, så vad skulle hindra dem från att göra det igen? Målsprutan Victor Sköld har kommit in i laget och kan blir riktigt bra i år. Han visade verkligen upp vad han kunde i fjolårets superetta.

Nyckelspelare: Victor Sköld, Daniel Sjölund.

9.  BK Häcken

Förra årets stora flopp. En riktigt svag tiondeplats, efter att ha slutat trea 2012. Det var ingen, verkligen ingen som kunde tro att det skulle bli ett sådant svagt år för BK Häcken. Och med bolltrollaren Moestafa El Kabir i laget kan vad som helst hända. Det jobbiga för Hisingen-laget var att han skadade sig förra säsongen och missade ett stort antal matcher. Håller han sig frisk, och kvar i klubben under detta år så kan det mycket väl bli bättre än en niondeplats. Och assistkungen Martin Ericsson behöver vara i god form för att hålla det uppe. Annars brukar Häcken vara duktiga på att plocka in många intressanta spelare. Ofta hittar de spelare på sin egen turnering Gothia Cup, som är världens största fotbollsturnering med lag från alla världens hörn. Häcken kan mycket väl placera sig högre än mitt tips, men efter fjolårets usla säsong tror jag inte mer än så.

Nyckelspelare: Moestafa El Kabir, Martin Ericsson.

Allsvenskan 2014 plats 7 & 8

Tiden går fort när man har roligt, men utan Allsvenskan går därmed tiden väldigt långsamt. Men, allsvenska lag har ändå spelat. Visserligen inte i Allsvenskan, men ändå så att man har börjat få lite vårkänslor i den frusna kropp som sakta men säkert tinar i takt med nedräkningen tills vår underbara högstaliga kickar igång. För nu kära vänner, nu återstår det endast 42 ynka dagar. Fast under tiden det här skrivs så är det faktiskt så att tre allsvenska matcher är i full gång om exakt 42 dygn.

Så för att vara exakt skulle jag nog säga 41 dagar, och 22 timmar ungefär. Men inte skriver jag i denna härliga Allsvenskan-bloggen för att räkna. Det är ju trots allt lov, i alla fall i min del av Sverige.

Men men, nu ska jag fortsätta med min spännande tippning av 2014 års allsvenska. Och visst börjar det dra ihop sig lite, och trupperna spikas allt mer och mer.

Innan jag börjar vill jag bara flika in med träningsmatchen mellan AIK – Elfsborg som spelades igår (lördag). Solna-laget vann matchen med 2-1, och eftersnacket handlade om att Elfsborg, som visserligen tog ledningen redan i den tredje minuten, hade börjat spela ett mycket mer defensivt spel. Det passningsskickliga Borås-gänget, eller före detta passningsskickliga kanske man ska kalla dem om man får tro rapporterna, hade börjat med ett aggressivt försvarsspel och mycket fokus på kontringar.

Det skulle jag allt vilja sätta ett utropstecken för. Klas Ingesson förändrar, och förhoppningsvis förbättrar, fjolårets fiasko-lag.

Let’s go!!

Om det hade varit en podcast, då hade jag med säkerhet startat ett trumvirvel vid det här laget. För nu blir det spännande.

8. Norrköping

Förra årets nia kommer i år att förbättra sig ett snepp, och även en placering. För visst har laget spelare med tillräckligt bra kvalité för bättre än en niondeplats. Så den senaste säsongen skulle jag se som lite av ett misslyckande, även om de själva inte vill kalla det så. Många intressanta och spännande spelare i laget blandat med några mer rutinerade. Ett mycket starkt lag i mina ögon. Klubben som är hyperduktiga på att producera talanger kanske har några äss i rockärmen i form av ungdomsspelare. Tyvärr har laget tappat den skicklige yttermittfältaren Martin Smedberg-Dalance.

Nyckelspelare: David Mitov-Nilsson, Mathias Florén och Christoffer Nyman.

7. Djurgården

Jag skulle kalla detta lg för förra årets mentalt starka lag. Den inställning och passion man visade efter att länge ha legat supersist är enorm. Laget för de största hyllningarna för lyftet man gjorde, men den största dissen för hur allt gjordes innan det. Den dåvarande tränaren  Magnus Pehrsson fick allt för mycket kritik. Jag kan absolut hålla med om att när det går så dåligt, så kan det vara bra med en frisk fläkt på bänken.

Men Magnus Pehrsson gjorde allt han kunde för klubben men fick ingenting tillbaka från spelarna. Och när han sedan avgick på grund av ett ”mordhot”, då var någonting fel. Det var dock väldigt många fans ville ha honom kvar, så det är tråkigt att ens ett mordhot kom på tal.

Laget gjorde ändå en succéartad slutspurt med Per Mathias Högmo vid rodret. Det visade vad man kunde, och nyckelspelaren Erton Fejzullahu har visat sina fina kvaliteter under januariturnén, tillsammans med att man värvade förra årets lån, Amadou Jawo, permanent för i år.

Trots det blir det en ynka sjundeplats, trots att man har kvalité för mer.

Nyckelspelare: Kenneth Höie, Daniel Amartey, Andreas Johansson och Erton Fejzullahu.

Det var tyvärr allt för denna gången, och som en annan bloggare någon helt annanstans skulle sagt; Be Champions!

Allsvenskan 2014 plats 5 & 6

14 dagar… 14 dagar!!

Fler dagar än så återstår det inte förrän det är dags. Det är alltså i detta nu mindre än två veckor till allas vårt kära Allsvenskan kickar igång.

Därmed är det hög tid för Allsvenskan-bloggen att presentera plats fem och sex i tippningen av årets upplaga. Och nu mina kära läsare, nu drar det ihop sig.

Nog med kallprat, vi kör igång.

6. Kalmar FF

Trots uteblivet Svenska Cupen-spel inför säsongen så har Nanne Bergstrands skepp, som han nu dock lämnat över, imponerat i sina träningsmatcher. De två senaste resulterade i vinst och talangerna tar för sig. För talanger finns det gott om i Kalmar. Om inte minst den hetaste talangen i Allsvenskan, Melker Hallberg. Förutom Hallberg finns Sebastian Ramhorn, Sebastian Andersson och Måns Söderqvist. En talangfabrik utan dess like, om inte möjligtvis BP är snäppet bättre förstås. Med hemvändaren David Elm som, tro det eller ej, fick igång målskyttet rejält under slutstriden av Allsvenskan och med de stommar laget redan hade så kan det gå riktigt bra i år. Att Nanne Bergstrand lämnade är förstås tråkigt, och att den store Allsvenskan- och inte minst Kalmar-profilen Henrik Rydström har lagt av är nästan ännu tråkigare.

Men trots alla dessa ”tråkigheter” så finns det ett mycket vasst och spännande lag att bygga ifrån. Så när Allsvenskan drar igång om ungefär än 330 timmar, så finns det spelare som kan göra skillnad i Kalmar FF. Och det är inte alla lag som har.

Nyckelspelare: Melker Hallberg, Tobias Eriksson och David Elm.

5. IF Elfsborg

Utan att officiellt skriva ut det så kan jag ge er en hint om att detta Borås-lag är laget i mitt hjärta. Men detta gulsvarta lag kommer från en horribel säsong i Allsvenskan, sett till förväntningarna. Laget slutade sexa, trots att man hade kvaliteterna framme för att kvala till Europa League-gruppspel. Men väl där i gruppspelet så inkasserades endast en ynka poäng. Trots flera mycket fina insatser. Bakåt sett. För anfallsspelet fanns inte där. Det sista lilla rycket och den sista touchen som gav bollen en riktning mot mål hade förmodligen gått och gömt sig. Från början till slut.

Jag kan inte se att årets upplaga av den svenska högsta-divisionen skulle kunna sluta med en topplacering. Därför, även fast det tar emot, så sätter jag mitt lag på en ynka femteplats. En förbättring från förra året, då det verkar som att Klas ’’Klabbe’’ Ingesson har väckt hungern i liv hos spelarna. Men utan nyförvärv, än så länge (ryktas om Viktor Prodell, vilket hade varit ett ljus i mörkret), och istället uppflyttade ungdomsspelare så finns inte riktigt de där sista spetskvaliteterna som det finns i klubbar som Malmö och AIK. Skillnaden mellan dag och (god)natt i IFE kan vara hur Taco-Anders spelar denna säsong.

Därför slutar IF Elfsborg femma i år. That’s it.

Fotnot: Taco-Anders är i själva verket Anders Svensson, killen med flest A-landskamper.

Nyckelspelare: Taco-Anders Svensson, Kevin Stuhr-Ellegaard och Niklas Hult.

Jag säger det igen: 14 dagar.

Allsvenskan 2014 plats 3 & 4

Idag är det fredag, och Allsvenskan börjar på söndag. Få se här nu, 1.. 2… Två Dagar!

Det betyder att tiden är minst sagt inne för att avslöja lagen som enligt mig kommer att hamna på plats 3 och 4 i årets upplaga.

4. IFK Göteborg

IFK Göteborg har tappat en otroligt viktig anfallsspets i form av Tobias Hysén som drog sig mot Kina. Hysén var Göteborgs stolthet, och den som fixade målproduktionen i fjol. Men med killar som Lasse Vibe, Robin Söder, och framför allt nyförvärvet Malick Mané så hoppas Blåvitt kunna fylla det hålet. Nyligen gjorde man även klart med hemåtvändaren Gustav Svensson som de hoppas kunna stärka defensiven rejält, och visst är det en riktig storvärvning. Samtidigt har IFK inte riktigt fått spelet att stämma, om inte minst mot Superettan-nykomlingen Sirius härom sistens. Då förlorade man med svaga 1-0 och skickades där ut ur Svenska Cupen med huvudet först. Det var inte direkt något Stahre och co. hade förväntat sig när man lottades mot det ”lättaste” motståndet.

Trots mycket som för tillfället känns hopplöst så är alltid Blåvitt Blåvitt, och med allt de stöd de alltid får från fansen så kommer det räcka långt. Och detta år blir det en fjärdeplats. Många spelare kommer i år att utvecklas till något mycket positivt och där tänker jag mest på Jakob Johansson där IFK har ”tur” om han stannar längre än till sommaren. Även värvningen av Helsingborgs May Mahlangu verkar vara kortvarig då Mahlangu vill så snabbt som möjligt ut i Europa.

Nyckelspelare: Mattias Bjärsmyr, Robin Söder och Jakob Johansson.

3. Helsingborg

Helsingborg hade ett mycket svajigt 2013 med problem med såväl ekonomin som spelarna. Rachid Bouaouzan sparkades efter bråk med Erik Edman på en träning och anspråkade på att spelaren hade ”problem”. Detta ledde självklart till mycket skriverier och snack. Ett störningsmoment som Roar Hansen och gänget var tvungen att försöka blåsa ut ur truppen. Och även ekonomiskt svajade det.

Tycker ändå att truppen besitter stora kvaliteter och har i toppen att göra. Självklart tungt att tappa Mahlangu till IFK, men samtidigt klarade de sig ganska bra utan honom när han var skadad i fjol.

Emil Krafth är en av alla de duktiga i laget. I år blev han uttagen i landslagets trupp till matchen mot Turkiet, och då är grabben endast 19 år. Laget är spännande, talangfullt men samtidigt rutinerat. En tredjeplats känns rätt för Skåne-laget.

Nyckelspelare: Pär Hansson, Peter Larsson, David Accam.

Nu är det som dagen före julafton, ungefär. Idag är det dagen innan Allsvenskan drar igång, och tiden är nu inne att avslöja vilka lag som kommer att hamna på plats ett och två.

Ni som har följt detta tippningsäventyr vet vilka två lag som inte blivit utplacerade. För er nykomlingar så kan jag berätta att det är Malmö FF och AIK.

Så vilka vinner egentligen Allsvenskan 2014?

Självklart omöjligt att svara på, men här är vad jag tror gott folk.

Allsvenskan 2014 plats 1 & 2

2. Malmö FF

Fjolårets guldmedaljörer Malmö FF måste ändå ses som detta årets favoriter, för oj vilket starkt lag de har. Det kryddat med hemåtvändaren Markus Rosenberg är lite som gräddet på moset. Men den spelaren som imponerat på mig mest under försäsongen nu är utan tvekan Emil Forseberg. Vilken talang Malmö har i sina armar där. Ett lag starkt nog för att vinna SM-guld, men som vi vet är det mycket svårt för ett allsvenskt lag att som regerande mästare ta hem det igen. Senast var Djurgården 2003.

Lösningen kan ha varit Åge Hareide. I och med att de flesta guldlagen brukar faktiskt behålla sin tränare. För tränaren har ju trots allt tagit laget till guld. Men Malmös guldtränare Rikard Norling valde att lämna för ett norskt mittenlag, Brann.

Mycket konstigt, men det kan alltså samtidigt vara nyckeln till att Malmö försvarar sitt guld. En ny tränare betyder nya idéer och ingen kan känna sig säker. Det blir nya direktiv och alla står lika inför huruvida man kan starta. Man kan inte ”slappna av”.

Nyckelspelare: Pontus Jansson, Markus Halsti, och Magnus Eriksson.

1. SM-guldet går till AIK

AIK, AIK, AIK.. I år är det dags. I år tar Solna-klubben SM-guld. Om man pratade om att Malmö har en bra trupp med duktiga målskyttar, så ska det inte talas om AIK. För vilken helomvändning Kennedy Igboananike fick i fjol. Han levererade och levererade för AIK, som i år även plockat in den skicklige Teteh Bangura. Det spetsat med spelare som Henok Goitom, Robin Quaison, Celso Borges och Nabil Bahoui. Dessa offensiva spelare är verkligen inget att leka med. Vilken offensiv Stockholmsklubben besitter till årets säsong. Makalöst.

Den offensiven balanserad tillsammans med defensiven i form av spelare som Alexander Milošević, Per Karlsson och Ibrahim Moro. Det här är verkligen ett guldlag. Ett lag som förtjänar att vinna guld, men inte är det så lätt som det låter.

Andreas Alm och gänget måste få detta vassa lag att fungera, annars kan säsongen bli precis hur svajig som helst. AIK har fullt förtroende för Alm, och både jag och klubben tror på att han kommer få ihop laget på ett mycket bra sätt.

Nyckelspelare: Per Karlsson, Nabil Bahoui och Kennedy Igboananike.

Det var allt för denna gången. När något tråkigt tar slut, så börjar något roligt. För trots att den här tippningen nu är slut, så börjar det man så länge sett fram emot imorgon. Allsvenskan sparkar igång imorgon, och jag kan knappt tro det. Magiskt.

Ha det så gött mina vänner!

David Gerd

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply