2LAX13 i ord

Ännu en säsong har gått, och det är dags för att gå i ide för att sedan återvända till den Allsvenska fotbollen nästa år igen. Men hur har säsongen sett ut egentligen? Vilka har varit höjdpunkterna, och vad har varit de mest fruktansvärda och vidriga ögonblicken? Det ska jag nu sammanfatta för er i ord, och ni får mer än gärna berätta om era tankar och åsikter om ni vill.


Först och främst vill jag tacka världens vackraste AIK för ännu en säsong fylld av glädje och tårar. Efter är känslofyllt år är man ännu lite stoltare över att hålla på just Gnaget, trots att vi inte vann Allsvenskan.

Detta var en säsong som alltid kommer att kommas ihåg på grund av en tragedi som skakade hela fotbollsvärlden. Ivan Turinas plötsliga bortgång fick hela Sverige att stanna upp, även dem som inte bryr sig ett dugg om bollsparkandet. Det här är självklart det hemskaste under säsongen, det är till och med det värsta i AIK:s historia, men det finns en positiv grej med det här. Denna tragedi ledde till att laget kom varandra mycket närmre och en sammanhållning som var mycket svårslagen bildades. Alla i laget kämpade för varandra och, framförallt, Ivan. Jag vet inte om ni kommer ihåg det, men i samband med kroatens plötsliga bortgång skrev jag att jag fruktade nedflyttning för AIK när säsongen var slut för att inga spelare skulle vara motiverade att spela längre – men det blev helt tvärtom. Första matchen efter den tragiska nyheten – mot serieledande IFK Göteborg – vann vi med hela 3-0. Jag har aldrig varit så stolt i hela mitt liv – fan, jag älskar AIK.

En annan sak som gjorde att jag var rädd för nedflyttning var att detta kombinerades med AIK:s urusla säsongsinledning. Vad fan hände? En sex timmars måltorka är inte acceptabelt, och då mötte vi Syrianska hemma en utav dem matcherna, laget som skrapade ihop hela 14 poäng på 30 matcher. Man kände sig lite som den där matadoren i ”Tjuren Ferdinand”, ni vet han som sliter av sig håret i ilska, och det av samma anledning – att de andra inte kämpar. På precis samma sätt som Ferdinand bara sitter och luktar på blommor lufsade AIK-spelarna omkring med ledsna miner. Visserligen hade vi mycket oflyt med många ramträffar och sådant (och det där jävla felbeslutet mot MFF) var prestationerna oacceptabla.

Sedan vaknade han till – Kennedy Igboananike.

Efter en knackig start i AIK hittade han äntligen rätt mot Gefle. Han avgjorde matchen i allra sista stund och då kändes det som att allt lossnade – det var som att stenar föll från varenda spelares axlar. Kennedy spottade in mål, AIK spottade in mål och poängen rullade in på ett löpande band, det kändes så bra att Turina inte behövde lämna oss sör att sjunka – utan han hjälpte oss från där han är nu.

Det Allsvenska guldet såg ut att vara kört redan i början av säsongen och även en bit in, men oj vad fel vi hade. AIK slet som djur och klättrade sakta men säkert upp i tabellen. Ett nästan oigentagbart poängunderläge mot Helsingborg försvann och inför Allsvenskans sista omgång mot just HIF fanns det ingen möjlighet för skåningarna att gå om oss. Med två omgångar kvar var vi det enda lag som överhuvudtaget kunde gå om Malmö, och en stark 6-0 vinst mot Brommapojkarna skapade lite spänning inför MFF:s match mot Elfsborg.

Det jag vill säga är att det är sjukt starkt att överhuvudtaget vara med i guldracet så långt in i säsongen trots Turinas bortgång. Hur många lag skulle kunna fixa en andraplats efter att deras i särklass bästa spelare plötsligt går bort över en natt – inte många. Men vilka lyckas med det då – AIK.

Jag vill även tacka Daniel Tjernström för allt han gjort för AIK. Det känns lite tomt utan honom i trupplistan, även om han inte har spelat så mycket de senaste åren. Hoppas att du får en fortsatt lyckad karriär nu efter fotbollen, Tjerna!

Jag lägger upp några av mina favoritmål under året här, men ni får gärna berätta om just era favoritmål för säsongen. Berätta gärna varför just det målet har fastnat på era näthinnor mer än något annat mål, jag läser mer än gärna era kommentarer!

Kennedy Igboananike v Halmstad: http://www.youtube.com/watch?v=u9c5BpgtbJM

Robin Quaison v Manchester United: http://www.youtube.com/watch?v=Yf2ZbBax6OA

Robin Quaison v Brommapojkarna: http://www.youtube.com/watch?v=uWLn8Nc3EHY

Kennedy Igboananike v Syrianska: http://www.youtube.com/watch?v=dMWYaDGB2W0

Vad tyckte ni om AIK:s säsong? Kommentera här nedan!

Å vi e AIK

Hektor Säll

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply