Krönika: Svensk fotboll gräver sin egen grav

Förbundets beslut tar oss flera steg bakåt i utvecklingen

Svenska Fotbollsförbundet har slagit fast vid att man ska avskaffa betydelsen av resultaten i matcher och turneringar före det år man fyller 13. Nu ger Julia Gustavsson Ylönen sin syn på beslutet.

Jag var sex år när jag började spela fotboll. Efter mer än tio år som utövare har jag lyft troféer, vunnit matcher och sprungit tills benen knappt orkat bära mig längre. Okej där ljuger jag, jag har aldrig varit särskilt uthållig. Men förutom de där positiva sakerna jag fått uppleva under min tid som fotbollsspelare så har jag också missat straffsparkar, förlorat finaler och lämnat planen i tårar. Här har ni minsann inget psykiskt vrak för det.

Barnen blir straffade

Under hösten fattade Svenska Fotbollsförbundet ett beslut som stred mot alla mina värderingar. År 2017 kommer vinnare och förlorare inte längre koras i fotbollsmatcher för spelare under 13 år. Resultaten kommer inte vara av betydelse. Jag var helt övertygad om att det var ett skämt till en början, men det är alltså på riktigt. Dessa kostymnissar motiverade sig på följande sätt: ”Det sätter en för stor press på barnen”. Vad som låg bakom det uttalandet var flera faktorer, men allt började och slutade med vuxna människor som inte vet hur man ska bete sig. Att det alltid har funnits gapande och störiga föräldrar/ledare vid sidan av planen är ingen nyhet. Att dessa har satt en press på sina barn som gjort att fotbollen fått dem att må dåligt är inte heller någon nyhet. Men därför har vårt kära SVFF bestämt sig för att straffa barnen ytterligare genom att slopa tävlingsmomenten inom fotbollen, jag är lika förvirrad över detta som du.

Är det inte framgång vi vill ha?

Fotbollsåret 2015 har varit oerhört gynnsamt för Sverige. Det blev mästerskapsguld i EM på både dam- och herrsidan(U19 respektive U21). För andra året i rad hade vi med ett lag i Champions League trots ett tidigt uttåg. Dessutom lyckades herrlandslaget knipa en biljett till sommarens EM i Frankrike. Vi är äntligen inne på en positiv bana, men nu vill förbundet gå i motsatt riktning.

Den här nationen kommer aldrig att kunna hävda sig i stora sammanhang där vi(inklusive SVFF) ändå har målsättningar att vara om man inte får lära sig att kämpa för att vinna redan som barn. Jag är säker på att spelare som Zlatan Ibrahimović och John Guidetti inte hade varit några framträdande figurer i landslaget om de inte hade fått tävla under deras uppväxt. Det är ju just den där vinnarmentaliteten som har tagit dem någonstans, där de dessutom byggt upp ett psyke så starkt att inte ens danskar kan knäcka det.

Kommer att lära sig om livet

För att spela på toppnivå krävs det givetvis inte bara att man har fått tävla som barn. Talangen och tiotusentals timmar av träning måste till. Men även de som inte vill eller har möjligheten att bli proffs kommer att dra nytta av att bibehålla betydelsen av resultat. Inom fotbollen lär man sig att hantera motgångar och att glädjas när det går bra, precis som man kommer att behöva göra i det verkliga livet.

Charmen med sporten är att sorg kan bli till glädje på en millisekund, och vice versa. Det är ju vad man älskar med den, själva spänningen. Betydelsen av resultat. Låt kommande generationer få uppleva fotbollen så som jag fått göra.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply