Statistiken du bör hålla koll på om du sysslar med betting

Det finns många där ute som bettar på sport då och då i form av ren underhållning. Att satsa några kronor på dittan och dattan inför helgens matcher kan addera lite extra spänning när man väl sitter där i tv-soffan och följer resultaten. För somliga är det dock mer än bara ett sporadiskt nöje utan en ren och skär hobby som man investerar både tid, själ och pengar i. De som tar sina bettingeskapader på allvar kan göra mycket för att ta sitt spelande till nya nivåer, och i den här artikeln ska vi ta en närmare titt på en specifik aspekt som kan vara lite extra viktig att hålla koll på.

Detta är ROI

ROI är en akronym av den engelska frasen “Return on Investment”, som på svenska betyder “avkastning på investering”. I bettingsammanhang används ROI som begrepp för att beskriva hur mycket pengar man spelat in, alternativt förlorat, i jämförelse med den summa pengar som du har omsatt. ROI är användbart dels för att kunna hålla ett öga på hur mycket pengar man själv vinner eller förlorar, men även i sammanhang när experter delar med sig av sådant som dagens speltips – då kan det vara en god idé att se efter vad de har för ROI innan du bestämmer dig för att följa deras råd eller inte.

Har du inte stenkoll på hur mycket pengar du sätter in och tar ut från dina spelkonton så kan det vara smart att hålla koll på ditt ROI för att se hur framgångsrik du faktiskt är i ditt spelande. Det kan ge dig en klar indikation på om du behöver ändra strategi.

Vanligtvis så beskrivs ett ROI-tal i procent, och det räknas ut genom att du tar din nettovinst/-förlust och dividerar den med summan som du satsade. Har du satsat 100 kronor och vinner 110 kronor så tar du nettovinsten (10 kronor) och delar den på de 100 satsade kronorna, vilket blir 0,1 och motsvarar 10 procent. Har du gått 10 procent plus så skrivs ditt ROI-tal vanligtvis ut som 110 procent. Hade du istället haft en nettoförlust på 10 kronor så hade ditt ROI-tal med andra ord blivit 90 procent.

I korta drag är ROI med andra ord din vinstmarginal, men i bettingsammanhang används marginalen som ett index för att tydligt presentera hur mycket man får med plus eller minus i sina spel.

En expert lever på sitt ROI-värde

En expert kan veta hur mycket som helst om en sport och dess utövare, men det betyder inte nödvändigtvis att personen är bra på att tippa utgångarna i olika matcher. Så, det enklaste du kan göra när du bestämmer vilka experter du ska lyssna på är att kolla deras ROI.

Tar du rygg på en expert med en ROI som ligger under 100 procent så är det sannolikt inte någon du bör följa, eftersom den personen i snitt förlorar mer än den spelar in. Allt över 100 procent skulle dock kunna räknas som bra för en expert eftersom det antyder att hen har någon form av hum om hur man spelar in pengar. Kort sagt så bör du alltså leta efter en expert med så hög ROI som möjligt.

Är du en spelare som inte har stenkoll på hur mycket du spelar för, inte har någon klar budget och går helt på magkänsla när du letar efter speltips, så är det dags att tänka om. För en hängiven spelare är ROI ett måste att hålla kolla på, men även för den som spelar mer på skoj så kan det viktigt att hålla koll så att man inte förlorar mer än man tror, eller att man lyssnar på råd från fel personer.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply