Valencia CF

Vägen till åttondelsfinal – Valencia

Kommentar: Är långt ifrån de höjder när man var när man gick till två raka finaler i början på 2000-talet, men man är ändå ett ganska stabilt slutspelslag och brukar krångla sig vidare till de sista 16. I årets turnering så hamnade man i en ganska snäll grupp där franska Lille visade sig vara mycket tamt och traktorlaget BATE från Vitryssland kunde inte heller göra Valencia äran stridig och därför blev det en lugn resa.

Man har förlitat sig mycket till Soldados målinstinkt, men har ett ganska komplett lag med spelare strax under den yppersta världseliten. Man går ganska trögt i ligan och frågan är hur man kommer att prioritera. Årets CL-turnering, eller att jag ifatt en plats i nästa års turnering?

Årets Valenciaupplaga har en extremt diger skadelista. För att man ska maximera sina chanser till överlevnad i turneringen bör man få rätsida på den innan åttondelen.

Placering: 2
Resultat:

  • Bate Borisov: 3-0(b), 4-2(h) 
  • Bayern München:1-2(b), 1-1(h)
  • Lille: 2-0(h), 1-0(b) 

Betyg(Skala 1-10):

  • Målvakt: 7
  • Försvar: 7
  • Mittfält: 8
  • Anfall: 8
  • Tränare: 6
  • Totalt: 36 av 50

Snyggaste målet: Soldado mot BATE Borisov(0:20 in i klippet): 


Trolig startelva med nuvarande material (4-2-3-1)

Diego Alves

Antonio Barragan
Adil Rami
Ricardo Costa
Aly Cissokho

Fernando Gago
Sofiane Feghouli

Tino Costa
Ever Banega
Andres Guardado

Roberto Soldado 

Utropstecknet och frågetecknet i dagens Valencia

 

Valencia förfogar över en jämn och stark trupp där utropstecken den här säsongen främst varit algeriske Feghouli och mexikanen Guardado. I Soldado har man naturligtvis en pålitlig målskytt och på mittfältet finns det gott om kvalitet. Backlinjen består av spelare med landslagsmeriter och får man bara hålla den besättningen skadefri så kommer motståndarna få jobba hårt för att göra mål på Valencia.

Ett stort sparkapital finns i den finurlige mittfältaren Ever Banega som sakta närmar sig den form han hade innan han råkade ut för en av de mer bisarra skador man hört talas om i fotbollsvärlden. Han körde helt enkelt över sin egen fot med sin bil!

  

Valencia sattes inte på några större prov i gruppspelet och nu kommer det att krävas helt andra takter för att man ska överleva vidare i slutspelet. Frågan är dessutom vad man har för lösningar offensivt om Soldado kör fast.

Valencia har ett färskt tränarbyte i bagaget och det är frågan om om den nytillträdde Ernesto Valverde hinner gruppera sina styrkor inför slutspelsfasen, inte minst med tanke på att han har, med Valenciamått mätt har en ganska prekär ligasituation att reda i.

Nyckelspelaren

Roberto Soldado är lagets fixstjärna och även om man har många starka spelare i backlinjen, och på mittfältet, så är Soldado, som lagets stora målskytt, den absoluta nyckelspelaren i jakten på en kvartsfinalbiljett. Kan han leverera så är Valencia inte uträknat mot något motstånd.

 

Förväntningar och mål

Valencia, som för ett decennium sedan tillhörde den absoluta Europa-eliten spelar nu efte rhelt andra förutsättningar och får på den inhemska scenen nöja sig med småsmulorna som Real Madrid och Barca lämnar efter sig. Man får också finna sig i att bli sönderköpta(David Villa, David Silva, Jordi Alba) för att täcka hålen i en allt mer blödande ekonomi.

Nu finns det intressenter på banan för att investera i Valencia och på så sätt få skutan på rätt köl igen samt återuppta bygget av Nou Mestalla. Ser man långsiktigt kan det vara bättre att säkra en plats i nästa års turnering än att överleva fram till en kvartsfinal för att sedan åka ur. För kvartsfinal, det är max utdelning för Valencia anno 2012/2013.

_____________________________________________________________________________________

Drömlottning: Schalke 04. Eftersom alla fyra spanska lag tog sig vidare till åttondelen så är det ett snävt urval som Valencia kan komma att få möta i åttondelen. Av de som finns att välja på så vore Schalke drömlotten. Inte tvunget för att Schalke är ett dåligt lag utan snarare för att de har den mest överkomliga truppen. Valencia kommer inte att vara favorit i ett sånt här möte, men det kommer å andra sidan inte Schalke heller att vara.

Mardrömslottning: Manchester United. Jämnt skägg mellan Borussia Dortmund och Juventus gällande den här posten. Dortmunds eviga löpningar och höga presspel samt Juventus starka kantspel skulle vara tuffa komponenter att slåss mot.

Men valet faller ändå på ett Manchester United som ser vassare ut än på länge och som dessutom kokar av revanschlusta efter fjolårets fiasko. Ett sånt här möte överlever inte Valencia.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply