Tid för del Nido att abdikera?

Sevilla är inte vad de var för några år sedan. Laget ligger på en 14:e plats och är endast fyra poäng ifrån nedflyttningsplats. Michels mannar har bara vunnit fem matcher under hela säsongen vara tre av de kom under de fem första matcherna för säsongen.

Kvalitéerna i laget är det egentligen inget fel på. Man har flera klasspelare som t.ex Rakitic, Navas, Reyes och Álvaro Negredo men många har underpresterad och man har egentligen ingen stekhet målskytt som man måste ha om man vill ligga i toppen av la Liga. I anfallet finns Álvaro Negredo men förövrigt så har man ingen riktig målspruta á la Ronado/Messi/Falcao/Soldado. Det ska även tilläggas att Negredo inte är någon riktig målspruta heller. Han kan göra mål och gör det ganska ofta men han bränner fruktansvärt många lägen också.

Just nu är man inne i en period där man vanligtvis har en formsvacka. Skulle det gå ännu värre för laget under vårsäsongen så finns det stor risk att Michel får gå och att Sevilla måste kämpa för att inte hamna bland de sista i LigaBBVA.

  Vad är det då som gör att Sevilla inte presterar? Om vi går längre upp i klubben och tittar på vem som sitter på presidentposten så finns det en hel del att förklara. Först och främst har José Maria del Nido, klubbens president inte någon vidare bra relation med Biris Norte, lagets största supportergrupp.

Allting började med en vänskapsmatch där man mötte Rota. Sevillafansen kastade in smällare på planen och fansen började att förolämpa den skadade mittfältaren Diego Perotti med slagord. Det var dock efter matchen som det värsta hände. Efter slutsignalen började fans från båda lagen att slåss mitt på planen och del Nido fick eskorteras ut från arenan av spansk polis. Detta är dock inte första gången som en del Sevillasupportrar bär sig illa åt. I oktober månad 2002 blev en säkerhetsvakt grovt misshandlad av Biris Norte-anhängare inför ett derby mot Real Betis och år 2009 i december månad blev det slagsmål mellan fans från Sevilla och Sporting Gijón där 13 människor rapporterades skadade.

Ett reportage från händelserna i Rota kan ses här!

  Några dagar efter incidenten bestämde sig en arg Del Nido att inte tillåta årskortsinnehavarna att förnya sina platser på nedre plan på Estadio Ramón Sánchez Pizjuáns norra läktare. Läktaren där Biris Norte vanligtvis höll till. Han satte även upp nya säkerhetsregler som inkluderade högre stängsel och skydd mot planen. Flaggor, banderoller, trummor och andra supporterrelaterade grejer förbjöds.

  Inte nog med dessa incidenter. För lite mer än ett år sedan kom det även uppgifter om att Del Nido är dömd till 7,5 års fängelse. Anledningen till detta är att han, tillsammans med Atlético de Madrids föredetta president Jesús Gil (som gick bort 2004) ska ha förskrinrat pengar från Marbella under åren 1999-2003 då Jesús Gil var borgmästare där. Del Nido blev även skyldig att betala  €2,7 miljoner till Marbellas kommun.

  Det är inte bara vrede som drabbat Sevilla. Sedan Del Nido tog över klubben 2002 har man haft en av de bästa perioderna i klubbens historia. Man vann Uefacupen två gånger, en Copa del Rey-titel och både den Europeiska och den spanska supercupen vann man. Efter att den framgångsrike tränare Juande Ramos lämnade klubben är 2007 har man haft fem olika tränare vilket även det har påverkat laget.

Klubben har nu ungefär €85 miljoner i skulder och Del Nido klagar fortfarande på att hans lag missgynnas genom de orättvisa TV-pengarna. Istället för att betala skulderna på något annat sätt fortsätter han på samma sätt och frågan är vad som kommer att hända med klubben om del Nido fortsätter på posten. En sak är säker, Sevilla måste, för la Ligas skull, rycka upp sig börja vinna, det behövs!

 

Källor: sport360 – Marca – The Football Ramble

Twitter: @Ivanovski__ 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply