Lucka 18: Helsingborgs Europaäventyr

Helsingborg kvalade in i form av svenska mästare till Champions League. Under kvalet till den prestigefyllda turneringen så såg svängde det fram och tillbaka. I sin första runda fick man möta ett litet lag från Wales som vars fullständiga namn är ”The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid Football Club”, laget representerar två byar, ”Oswestry” och ”Llansantffraid-ym-Mechain”. Laget kallas i folkmun för ”The New Saints” och spelar på en platsgräs arena kallad ”Park Hill” som ligger i Oswestry.

I det första av möten lagen i mellan som spelades i Storbritannien såg det ett tag väldigt nära ut som att Helsingborg skulle få packa ihop och resa hem utan poäng. HIF som på pappret var stakare spelades ut av ”TNS” som visade att de var starka hemma på konstgräset i Oswestry och matchen slutade 0-0. Men i returen hemma på Olympia visade HIF att man var det bättre laget, och man tog sig vidare i turneringen med  3-0 totalt mot TNS.

I nästa runda hade HIF lottats mot ett betydligt svårare motstånd, man skulle möte Slask Wroclaw från Polen. Man fruktade att HIF skulle få möta ett skickligt polskt lag, med ett ruggigt hemmastöd. En grej av dessa visade sig vara sann, laget hade en riktigt stor supporterskara, men matchen i sig var HIF längder före polackerna. Man spelade ut laget på bortaplan och tog en komfortabel seger med 0-3 och man var ”i princip” klara för Playoff till Champions League.

 

Efter att ha vunnit även hemmamötet mot Wroclaw med 3-1 och alltså totalt 6-1 så stod HIF nu bara ett steg i från gruppspel i Champions League, senaste ett svenskt lag hade lyckats med bedriften var 2000, även då Helsingborg som lyckades slå ut Inter. Och fansen drömde om att återigen få ta del av Europas finrum. När lottningen ägde rum så var det många som hoppades på Celtic, som dåvarande tränaren Åge Hareide själv också hoppades på, och så blev det också. Man skulle få möta de skotska mästarna. Och om Helsingborg hyste respekt mot Slask Wroclaw, så väntade kanske ett ännu större publik motstånd i Skottland, på Celtc Park i Glasgow. En arena som tar in lite dryga 60.000 personer, och som allt som oftast är i världsklass gällande publikens stöd (vilket också blev fallet):

 

Men första skulle man spela hemma mot skottarna, på Olympia. Förhoppningarna hade växt i flera veckor hos Helsingborgarna. Man var så nära och nästan alla kunde leta upp minnena från 2000 och drömma om att få uppleva ytterligare CL-spel.

Men de drömmarna sprack också väldigt snabbt, två minuter in i matchen så hade Kris Commons nickat in 1-0 för Celtic, och många hade inte ens hunnit sätta sig till rätta på ett fullsatt Olympia.

Men det kändes ändån inte så långt borta, HIF spelade matchen igenom väldigt bra och hotade flera gånger Celtic försvaret. Men något mål lyckades man inte heller göra, utan istället var det Celtic som lyckades göra ytterligare ett mål, detta genom mannen som enligt många var den riktigt stora anledningen till att Celtic tog sig vidare totalt sett, Giorgis Samaras som spelade fullständigt lysande under de totala 180 minuterna lagen emellan.

Efter att ha förlorat med 0-2 hemma så kändes det som långt borta, men inte helt omöjligt, för Helsingborg. Man hade kanske en liten chans borta i Skottland, men icke sa Nicke. I Skottland dominerade Celtic matchen rakt igenom och lyckades vinna totalt sett med 4-0. Då var det bekräftat att Sverige skulle behöva vänta minst 1 år till innan vi skulle få se ett svenskt lag i Champions League. Men Helsingborg skulle få spela fortsatt ute i Europa, även om man förlorade mot Celtic så skulle man nu få spela i Europa League, som är ”dotterturnering” till Champions League.

När det var dags för lottning så följdes den spänt från Sverige(då det faktiskt var två svenska lag som skulle lottas). HIF lottades i samma grupp som det tyska laget Hannover 96, det Holländska storlaget FC Twente, och de spanska ”nybörjarna”(laget har aldrig förr spelat i Europa) Levante UD.

Man skulle få börja nere i Spanien, och få ”äran” att vara det första motståndet för laget i en Europeisk turnering. Det talades om att Helsingborg hade störst möjlighet att vinna den matchen, då man hade rutin från flera sorters Europaspel under 2000-talet. Men svenskarna förlorade, detta efter att ha släppt in ett mål på ett riktigt misstag. Istället för att fokusera på bollen, så ställde sig spelarna runt dommaren, Levante kunde slå sin frispark och vänsterbacken Juanfran kunde göra 1-0 till Leavante.

Men förlusten tilltrots så stod HIF för en stark prestation, och var flera gånger nära att göra mål på det spanska laget.

Nästa match för Helsingborg skulle spelas mot Twente hemma, och HIF inledde på ett riktigt bra sätt, då man faktiskt ledde med 2-0 när lagen gick till halvtidsvila efter två mål av Nikola Djurdjic. Många var imponerade av HIFs stabila spel och många trodde på 3 poäng för HIF. Dock hämtade Twente upp detta genom mål av svenska Rasmus Bengtsson och Douglas Franco Teixeira, som gjorde mål i 74:e, respektive 88:e minuten. Efteråt var många av Helsingborgsspelarna enade.

– Om du hade sagt till mig i morse att vi skulle spela 2-2 mot Twente hade jag varit nöjd, men nu känns det bara som två förlorade poäng, sade kapten Hansson till HIF Play efter matchen.

 I nästa Europamatch så var det Hannover som stod för motståndet, HIF hade hemmaplan och nu var det endast tre poäng som gällde för att ha en realistisk chans att kunna ta sig vidare från gruppen. Under det senaste dygnet hade det vällt in tyska supportrar till Helsingborg, som i sin tur hade fått utöka de tyska biljetterna.

Och med en match som nästan kändes som bortaplan för hemmaspelarna var det Hannover som hade taktpinnen i matchen. Matchen spelades största delen av tiden på deras villkor och i den 12 minuten satte Mame Diouf 0-1 till Hannover. Och det såg också ut som att matchen skulle sluta så, för när lagen gick in på tillägstiden så stod det fortfarande 0-1 till Hannover. Men då dök Helsingborgs publikfavorit upp, brassen Alvaro Santos lyckades nicka in 1-1 i den 91:a minuten och många trodde nog att då skulle en poäng vara säkrad, så blev tyvärr inte fallet, då hannover i anfallet efteråt lyckades sätta 1-2 och tog med sig 3 poäng hem till Tyskland.

I omgången efter skulle det dock bli mer dramatiskt. Helsingborg var ute efter revansch för ovan nämnd händelse och nu var det verkligen sista chansen, förlust borta mot Hannover(som ledde gruppen) och då skulle chansen till avancemang vara helt borta.

Och det började inte bra för HIF, man släppte in 1-0 redan i den 2:a matchminuten och då släcktes nog större delen av hoppet för Helsingborgarna. Man låg under och hade en hel arena emot sig. Man lyckades dock hålla 1-0 till halvtidsvilan. Dock skulle Hannover utöka ledningen till 2-0 direkt i andra halvlek. Jag och flera gav då upp hoppet, ”nu är det ute med oss”. Men sedan kom Lindström och satte 2-1, bara nio minuter efter att man släppt in 2-0. Nu tog sig HIF in i matchen och spelade riktigt bra, och 8 minuter efter 2-1 kom 2-2. Alejandro Bedoya satte kvitteringen och HIF fortsatte att satsa. Nu ville man vinna matchen och ha fortsatt chans på avancemang, och man fick några chanser. Sedan hände det som har diskuterats länge efter matchen, följande situation:

 

 

:Europa%20League:%20Domaren%20s%C3%A4nker%20Helsingborg

 

 

Och som man kan se i klippet så är Hansson så nära att ta straffen, men den går in och HIF förlorar matchen, inte fullt rättvist tyckte många! Efter detta klarstod det att HIF skulle få klara sig utan Walid Atta resten av säsongen i Europa, och utan Peter Larsson i en match.

Sedan hade HIF två matcher kvar, en hemma mot Levante och en borta mot Twente.  Hemma på Olympia förlorade HIF med 1-3 mot Levante, och det var också rättvist sett till hur matchen såg ut. Denna gången hade Levante mer kött på benen och var det bättre laget.

Men Helsingborg skulle avsluta i Europa på bästa sätt, genom att vinna. Man hade rest ner till Holland för att möta Twente. HIFs allsvenska säsong var redan över och den enda matchen man hade spelat sedan Levante matchen var en träningsmatch hemma mot Ängelholm. Och man skulle möta laget som då ledde Eredivisie (I dagsläget 2:a efter PSV Eindhoven) som var mitt i säsong och hade ett bra flyt i ligan. Men HIF stod på tårna och besegrade Twente med 1-3, med bl.a. ett drömmål av Nikola Djurdjic som numera tillhör den tyska klubben Greuther Fürth.

Sammanfattningsvis så får man ändån vara nöjd, i början av året trodde jag nog inte ens på gruppspel för Helsingborg, men de motbevisade mig och stod för starka prestationer får man ändå säga. Och ledningen är nog också rätt nöjda, förutom det rent sportsliga resultatet, så fick man in en hel del till klubbkassan. Rättare sagt 28,5 miljoner kronor efter att bonusar till ledare och spelare dragits av. Men då hade heller inte några av de andra ekonomiska faktorerna räknats in för HIFs del såsom publikintäkter, tv pengar, souvenirer m.m. räknat in.

Varken något av årets allsvenska Europalag är ännu klara för kval till nästa års upplaga, chansen finns dock om antingen HIF eller AIK vinner svenska cupen med en planerad final i Maj på Friends Arena.  Men oavsett så är jag en av de som ser framemot sommaren då de svenska lagen återigen ska slå ur underläge för att försöka nå ut i Europa, och förhoppningsvis med stora framgångar.

 

 Adam Kylberg

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply