Galatasaray S.K.

Vägen till åttondelsfinal – Galatasaray

Kommentar: På förhand sågs man tillsammans med den stora favoriten, Manchester United, som de två stora lagen som skulle nå avancemang. Men när väl matcherna startades så var det något fel – man förlorade sina två första omgångar mot Manchester United borta, trots ett fint spel och sedan gick man mållösa i omgång två hemma på Türk Telekom Arena när Braga lyckades vinna med 2-0. I den tredje omgången så var man i behov utav poäng, och det fick man i den tredje matchen när man lyckades få med sig ett 1-1-resultat mot Cluj. När hälften av alla matcher i Grupp H var spelade så låg turkarna på jumboplaceringen, vilket gjorde att det såg minst sagt dystert ut för Elmanders Galatasaray.

Men man tog sig i kragen och lyckades, mot alla odds, vinna resten utav matcherna och gick därmed, genom inbördes möten, vidare till Åttondelsfinalen.  

Placering: 2

Resultat:

  • Manchester United: 0-1(b), 1-0(h) 
  • Braga: 0-2(h), 2-1(b)
  • Cluj: 1-1(h), 3-1(b) 

Betyg (Skala 1-10):              

  • Målvakt: 8
  • Försvar: 5
  • Mittfält: 6
  • Anfall: 7
  • Tränare: 6
  • Totalt: 31 av 50

Snyggaste målet: Burak Yilmaz mot Manchester United:

Trolig startelva med nuvarande material (3-5-2)

Fernando Muslera

Emanuel Eboue
Semih Kaya
Dany Nounkeu

Felipe Melo
Selcuk Inan
Hamit Altintop
Nordin Amrabat
Alberto Riera

Burak Yilmaz
Johan Elmander 

Utropstecknet och frågetecknet i dagens Galatasaray

Burak Yilmaz har hittills varit det stora utropstecknet i Galatasaray-tröjan. Han har stått för sex av sju mål och därmed nästan burit fram laget till framgångarna. Sedan har det starka kollektivet under gruppspelets slutsked en hel del i avancemanget.

  

All respekt för Galatasaray och dess magiska supportrar, men i ärlighetens namn så är klubben inte Champions Leagues starkaste, om man ser på laget på pappret. Man kan stå för magiska kämparinsatser hemma på Türk Telekom Arena, men undertecknad har i alla fall svårt att se att det skulle räcka i längden när man kanske ställs mot antagonister som Juventus eller FC Barcelona.

Nyckelspelaren
Burak Yilmaz
 har med sin snabbhet samt näsa för målet räddat klubben från nederlag såhär långt. Även om det är Umut Bulut som gör mest mål i ligaspelet, så är det Yilmaz som nästintill på egen hand gör Galatasarays mål i Champions League efter sex gruppspelsomgångar. Hittills har han hamnat i målprotokollet vid sex av sju tillfällen och för att klubben ska drömma om vidare avancemang, då krävs det att anfallaren spelar på topp.

Förväntningar och mål
Inför gruppspelet så var snacket om att man ville ta sig till vidare avancemang, även om det inte skulle vara någon större skandal om resan skulle stanna redan i gruppen. Men man tog sig vidare, trots den minst sagt urusla starten om man ser till resultaten, och just nu finns det nog inga som helst krav på turkarna över huvudtaget – även om en semifinalplats givetvis skulle vara oerhört stort i de orange-röda delarna utav Istanbul.

_____________________________________________________________________________________

Drömlottning: Schalke. Nästintill samtliga gruppsegrare är egentligen numret större än Galatasaray och därmed känns den tyska klubben ganska given om man ska välja någon gynnsam lottning. Schalke är en väldigt stark och bra klubb, inget snack om saken, men ett Galatasaray i högform skulle nog kunna klara av tyskarna på hemmaplan, samtidigt som man säkerligen skulle klara av att i alla fall ta en poäng på bortarevir. 

Mardrömslottning: Barcelona. Att säga att det inte finns några mardrömsmotståndare för Galatasaray vore en lögn, utan istället så är alla gruppettor i själva verket just detta. Men då Barcelona är kanske världens bästa lag när det gäller till dubbelmöten och kvalité så känns en lottning mot den spanska giganten som en hemsk dröm för turkarna. 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply