Spanien till final efter straffdrama

Under torsdagskvällen var det dags för den andra semifinalen i Confederations Cup, där finalklara Brasiliens motståndare skulle utses. Det var två europeiska giganter som drabbade samman, med Spanien i det röda hörnet och Italien i det blå. Spanjorerna vill gärna fortsätta vinna alla titlar de kan, medan Italien vill ha revansch efter den svidande finalförlusten mot de förstnämnda i EM-finalen ifjol som slutade 4-0.

Första halvlek började precis så som man förväntade sig. Det var många målchanser hit och dit, men det var något överraskande att det var Italien som hade de allra flesta och hetaste måöchanserna. Medan Spanien hade det svårt att vara kreativa i den sista tredjedelen spelade Italien nästan samba-fotboll med sina huvuden, då Christian Maggio och Claudio Marchisio var nära att näta flera gånger om. Spanien växte dock in i matchen, och Fernando Torres hittade fram till en het målchans, men placerade skottet utanför målramen.

Efter en sprudlande första halvlek blev nog många besvikna när man såg den andra. Anfallsspelet var mycket långsammare, kreativiteten var som bortblåst under en längre tid och de allra hetaste målchanserna uteblev. Det stod fortfarande 0-0 efter att domaren Howard Webb hade blåst för de 90 minutrarnas slut.

Då väntade förlängning för de båda lagen, och det var då som föreställningen kunde börja på riktigt. Trots 90 minuters spelande var samtliga spelare nästan som pånyttfödda. Emmanuele Giaccherini träffade stolpen klockrent, och det väckte hela arenan till liv igen.

Vicente del Bosque är det levande exemplet på att skillnaden mellan att vara ett geni eller en galning är oerhört liten. Tränaren bytte ut Torres, som var spanjorernas enda anfallare på planen, mot Bayern Münchens Javi Martinez, som spelar defensiv mittfältare. Det häpnadsväckande var dock att han gick in i Torres position, nämligen som anfallare vilket höjde många ögonbryn runt om i fotbollsvärlden.

Spanien började pressa på i slutet av matchen, och Xavi hade ett långskott som dundrade i stolpen. Trotts total press från Spanien blev det inga mål innan förlängningens slutsignal. Straffar skulle alltså få avgöra matchen.

Och vilken föreställning de båda lagen bjöd på. Antonio Candreva öppnade straffskyttet med en mycket läcker panenka-straff. Sedan följde alla andra i samma spår med extremt välplacerade straffar, kommentatorerna menade till och med att detta måste vara den bästa straffläggningen någonsin.

Sedan steg Leonardo Bonucci fram för att slå Italiens sjunde straff, men han missade. Spanien behövde bara sätta den, och Manchester Citys nyförvärv Jesus Navas klev fram för att göra jobbet. Han placerar in den mycket läckert i nätväggen och Spanien var klara för final. Hela laget rusar fram och kramar om Navas, och nu gäller det att ladda om inför lördagens final mot värdnationen Brasilien i en match som lovar så oerhört mycket.