Danmark mot Sverige – så bra är Sveriges playoff-motstånd

Vi går igenom Sveriges motståndare i EM-playoffen lagdel för lagdel

Nu står det klart vilka Sverige får möta i EM-playoffen, och det blir ärkerivalen Danmark som står för motståndet. Vi på Silly Season Sverige analyserar nu motståndet

Det blir en ny kamp om titeln som det bästa laget i norden, då Sverige kan ställas mot Danmark, två länder som är stora rivaler inom många områden. Här kan du se Sverige-Danmark Playoff-match på TV! Ett av dessa är självklart fotbollen, och senaste gången länderna drabbade samman var i U21-EM i somras, där de svenska juniorerna vann med 4-0 i turneringens semifinal. Det kan bli ännu hetare i playoffen, då det som skulle ligger i potten är en plats i nästa års EM-slutspel i Frankrike. Här nedan analyserar vi våra grannar lagdel för lagdel.

Målvakter

I målvaktskampen mellan Sverige och Danmark måste jag tyvärr hålla de sistnämnda som snäppet vassare. Kasper Schmeichel storspelar i sitt Leicester City denna säsong och placeras i flera storklubbar, medan Sveriges Andreas Isaksson inte ens är ordinarie i sitt Kasimpasa. Isaksson har dock stor rutin vilket kan bli viktigt i ett dubbelmöte mot rivalerna. Danmark har bra reservmålvakter i form av FC Köpenhamns Stephan Andersen och Jesper Hansen i franska Evian. Sverige har Kristoffer Nordfeldt från Swansea som andremålvakt, och många menar att han är redo för A-landslagets startelva. Det som hindrar honom för tillfället är framförallt bristen på speltid i Swansea, men också Erik Hamréns envishet med startelvan.

Danmarks betyg: ++++, Sveriges betyg: +++

Backar

Här är Danmark helt överlägsna Sverige, tyvärr. Simon Kjaer är en storstjärna i jämförelse med de svenska försvararna, men även spelare Nicolai BoilesenLars JacobsenDaniel Agger med fler är många gånger bättre både individuellt och som kollektiv än Andreas GranqvistMikael AntonssonMikael Lustig och Martin Olsson som för tillfället bildar Sveriges backlinje. Danskarnas backar är också farligare på fasta situationer än svenskarna.

Danmarks betyg: +++, Sverige: ++

Mittfältare

Även här får man se Sverige som det svagare laget för tillfället. Danmark kan ställa upp med en mittfältstrio med Tottenhams stjärna Christian EriksenWilliam Kvist och Michael Krohn-Dehli. Då har jag inte ens nämnt Pierre-Emile Højbjerg, en av Europas hetaste mittfältstalanger. Sverige har dock vissa starka namn att ställa upp med, till exempel Albin EkdalKim Källström (som ibland briljerar i landslaget) och förhoppningsvis Oscar Hiljemark. Även Oscar Lewicki kan göra det han gjorde som bäst i U21-EM – att stänga av Højbjerg. Det är framförallt kanterna som Danmark är vassare än Sverige, då Krohn-Dehli och Eriksen känns som skickligare spelare än namn som Erkan Zengin och Jimmy Durmaz.

Danmarks betyg: ++++, Sveriges betyg: +++

Anfallare

Äntligen ett område där Sverige är bättre än Danmark! Zlatan Ibrahimovic är otroligt mycket vassare än Danmarks hela anfallsuppsättning tillsammans, och lägg därtill namn som John Guidetti och Marcus Berg som båda är relativt formstarka. Danskarna har den ökända anfallaren Nicklas Bendtner som sitt förstaval, och han känns inte lika het. Inte heller Yussuf Poulsen är ett namn som sätter skräck i det svenska lägret. Ibrahimovic är Sveriges största hopp att ta sig vidare från playoffen, medan Bendtner inte känns som Danmarks motsvarighet.

Danmarks betyg: ++, Sveriges betyg: +++++

Sammanfattning

På det stora hela är det två ganska jämna lag som kan ställas mot varandra, men Danmark har väl en generellt sätt högre medelnivå på sina spelare. Sverige har dock den enorma spetskvaliteten i form av Zlatan Ibrahimovic som kan bli den som avgör detta dubbelmöte om det skulle bli av. Att Ibrahimovic höjer Sveriges betyg till en jämn nivå med danskarna kan vara något missvisande, men Danmark är inte så mycket bättre som många verkar tro! Det blir spännande att se hur det slutar i playoffen.

Danmarks betyg: 13, Sveriges betyg: 13

Sedan handlar inte allting om spelarnas individuella kvalitet, utan taktiken och attityden spelar in. Nu har svenskarna kniven mot strupen, vilket kanske gör att vi får se det lag som kunde jaga ikapp ett 4-0-underläge till 4-4 mot Tyskland.

Ni har inte missat vilka som lottades mot varandra i playoffen? Här kan ni läsa om hela lottningen.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply