Ronaldo hjälte – men VM är över för Portugal

Det var dags för sista gruppspelmatchen för Portugal och Ghana, där vinst var allt som räknades. För portugiserna krävdes det att man dessutom tog in ett antal mål på USA och Tyskland, som dessutom inte fick spela oavgjort i sitt möte.

I den femte matchminuten drar Cristiano Ronaldo iväg ett inlägg från högerkanten som letar sig rakt på ribban. Frågan är om det var meningen att lägga den på mål, men en mycket bra möjlighet direkt för portugiserna mot Ghana. Och i den tolfte minuten fick Portugal ett bra frisparksläge, där Ronaldo testade Dauda på nytt. Den gången fick målvakten själv styra undan avslutet.

Ghana kom in i matchen mend et var fortsatt Portugal som skapade farligheter, och främst genom Ronaldo. I den nittonde matchminuten slogs ett fint inlägg mot straffområdet, som stjärnan nickade rakt på målvakten Dauda. Minuten senare kom Ghanas första farlighet när Asamoah Gyan testade Portugals målvakt Beto.

Med en halvtimme spelad tog Portugal ledningen, med hjälp av ghanansk spelare. Veloso slog ett inlägg från höger som, via knät på Boye, styrdes via ribban och in. Ett mycket viktigt mål för Portugal som dock var i fortsatt behov av fler mål för att ta sig vidare.

Ghana fortsatte att vara med i matchen och skapade, precis om ledande Portugal, chanser innan halvleken var över. Bland annat var Atsu framme och försökte skruva in bollen i nät. Han lyckades dock inte få till knorren och bollen gick utanför. När den första halvleken blåstes av stod det 1-0 till Portugal, men med tanke på att Tyskland och USA fortfarande hade mållöst i sin match, var portugiserna likt ghananerna utanför åttondelsfinalerna.

I den 57:e matchminuten kom kvitteringen för Ghana! Ett fint inlägg med yttersidan från vänsterkanten av Asamoah tog sig fram till Gyan som nickade in bollen förbi en chanslös Beto. Och efter det gick Ghana framåt när de i den 61:a matchminuten fick en bra chans till att ta ledningen. Ett nytt fint inlägg från Asamoah nickades av Waris Majeed strax utanför.

I den 80:e minuten kom ett nytt lednings mål för Portugal när Dauda klantade tilldet rejält med en utboxning rakt ut i banan. Värsta tänkbara motståndare, Cristiano Ronaldo fick bollen och slog in 2-1 förbi målvakten. Efter det var det en jakt från båda lagen efter ytterligare mål. På tilläggstid fick Cristiano Ronaldo ett kalasläge att styra in bollen, men bollen missade precis mål. Minuten senare kom Ronaldo helt fri men inte den gången heller gick bollen förbi Dauda i Ghana-målet.

Sista chansen för Ghana fick Gyan på frispark, men bollen slogs över. Kort därefter dundrade Moutinho bollen högt över och matchen slutade 2-1 till Portugal. Det var dock inte tillräckligt för portugiserna som nu har spelat färdigt i fotbolls-VM, precis som Ghana.