Robben matchvinnare i den heltyska CL-finalen

Holländaren Arjen Robben blev till slut den store matchvinnaren med ett mål och en assist i den första heltyska Champions League-finalen någonsin när hans Bayern München besegrade Borussia Dortmund med 2-1 och blev utsedda till europamästare.

Den heltyska Champions League-finalen på Wembley inför 86 298 åskådare (fullsatt) började dock med att Dortmund satte hög press på sina motståndare och kontrollerade matchbilden.

Robert Lewandowski, med tio mål i turneringen inför matchen, testade Manuel Neuer med ett hårt långskott efter tretton minuter men Neuer lyckades tippa bollen över ribban.

Landsmannen Jakub Blaszczykowski fick minuten senare en ännu bättre möjlighet, när han fick foten på ett lågt inspel från höger. Neuer fick dock ner foten snabbt och gjorde en högklassig benparad på det snabba närskottet.

Tjugofem minuter in i matchen skapade Bayern sin första farliga målchans, när kroaten Mario Mandzukic nådde högst på ett vänsterinlägg från Franck Ribéry och fick på en riktigt bra nick mot mål. Roman Weidenfeller lyckades dock få händerna på bollen och styra den upp i ribban vidare till hörna.

Fyra minuter senare fick Arjen Robben ett utmärkt läge att ge de rödklädda ledningen, när Thomas Müller frispelade holländaren på högerkanten. Weidenfeller kom dock ut snabbt och lyckades avvärja den fina möjligheten, till stor glädje bland hans medspelare.

Kort därefter spelade Marco Reus fram Lewandowski, som vände bort Jeromé Boateng och avlossade ett skott från nära håll till höger om målet. Neuer var ute snabbt och svarade för en svettig benparad. En stund senare var Müller nära att nicka in 1-0 till Bayern på hörna.

Med tre minuter kvar av första halvlek fick Robben ännu ett friläge, när en långboll passerade Mats Hummels. Weidenfeller stod upp länge och fick avslutet rakt i ansiktet, ännu en svettig räddning från 32-åringen. 0-0 stod sig till halvtidsvilan, efter att målvakterna varit båda lagens bästa spelare.

Den andra halvleken började inte lika underhållande, men efter knappa timmen kom ledningsmålet för Bayern. Ribéry vek inåt från vänster och hittade fram till Robben med ett instick i straffområdet. Robben passerade Weidenfeller, nådde ner till kortlinjen och spelade bollen in mot mål när Mandzukic befann sig och slog in bollen på halvvolley till 1-0 för de tyska ligamästarna.

I mitten av halvleken kom dock kvitteringen för Borussia, när Dante klumpigt satte foten i magen på Reus och domaren Nicola Rizzoli pekade mot straffpunkten. Ilkay Gündogan klev fram, lurade Neuer åt fel håll och kvitterade till 1-1 med ett lågt skott till höger.

Minuterna senare stod Bayern München för en blixtsnabb omställning. Mandzukic petade fram bollen till Müller, som tog sig förbi Weidenfeller och spelade in bollen framför mål dit Robben rusade. Subotic hann dock före och lyckades rensa undan bollen med en glidtackling precis vid mållinjen.

Efter kvitteringsmålet började Dortmund falla tillbaka i planen och låta Bayern ta över matchbilden. Jürgen Klopps mannar försvarade sig dock lyckosamt och höll matchen vid oavgjort. Med tre minuter kvar kom ett bra läge när Bastian Schweinsteiger drog på med ett tungt distansskott. Weidenfeller boxade dock undan bollen till en resultatlös hörna.

En och en halv minut innan full tid kom till slut det förlösande målet för Robben, när han petade bollen förbi tre motståndare, blev fri med Weidenfeller och retfullt enkelt rullade in 2-1 vid den högra sidan om den utrusande Dortmund-målvakten.

Dortmund försökte samla ihop krafter till en sista anstormning, men Bayern höll undan och vann med 2-1.