Qatars fiasko i VM – sämsta resultatet någonsin för en värdnation!

Qatars fiasko i VM - sämsta resultatet någonsin för en värdnation!

Qatars svaga prestationer i VM: slutar med det sämsta resultatet för en värdnation i FIFA:s historia

Qatar hade förberett sig för att vara värd för VM 2022 i över ett decennium när de vann värdskapet. De investerade dock inte bara i materiell infrastruktur Qatar lade också pengar på att skapa nya tränings akademier och utvecklingsprogram för att skapa ett lag som kunde konkurrera globalt. 

Qatars landslag har varit en besvikelse i VM 2022, förlorat alla tre matcherna och gjort endast ett mål. Detta är särskilt nedslående med tanke på att värdlandet traditionellt sett är känt för att över prestera inför sin hemmapublik. Så var rankas Qatars prestationer jämfört med andra VM-hemmanationer? Se och spela på fotboll live =>

Qatar-lagets resultat i VM 2022

Qatar, som är värdland för VM, fick automatiskt kvalificera sig till tävlingen. Detta gjorde att de placerades i grupp A med mer konkurrenskraftiga lag som Nederländerna, Senegal och Ecuador.

Det fanns tecken på problem under premiärkvällen, då värd landslaget förlorade med 2-0 mot Ecuador i en svagt spelad match. Deras nästa match var inte mycket bättre – de må ha gjort sitt första VM-mål någonsin, men de föll i ett 3-1 nederlag mot Senegal som eliminerade dem från knockout striden.

Även om laget inte förväntades vinna mot Nederländerna visade förlusten med 2-0 på dåligt spel i försvaret och på mittfältet.

Qatar placerade sig inte bra i sin grupp och fick noll poäng. De släppte in sju mål och gjorde bara ett själv. Dessutom var de aldrig i ledning under någon match och låg alltid under i halvtid.

Qatar VM2022 slår rekord

VM 2022 blir Qatars första kvalifikation, eftersom Qatar tidigare bara kunde stå som värd för turneringen. De hade aldrig tagit sig längre än till den fjärde omgången i AFC-kvalet 2014 och 2018.

Det var första gången sedan 1934 som ett värdland aldrig tidigare hade kvalificerat sig till ett VM. Sedan dess hade alla andra värdnationer kvalificerat sig minst en gång innan de stod som värd för sina respektive turneringar.

Förtjänar Qatar priset som sämsta VM-värd?

Qatars usla prestation resulterade i att de skrev historia av fel skäl; de är nu den sämsta värdnationen i VM-historien.

Det är imponerande att alla utom en värdnation har tagit sig till knockout rundor eller andra gruppspelet i alla tidigare upplagor av VM. Undantaget var Sydafrika 2010, som trots ett kämpande oavgjort resultat mot Mexiko på premiärkvällen och trots att de besegrade 2006 års finalister Frankrike i sin sista match, missade åttondelsfinalen på grund av målskillnad. Ett tungt 3-0 nederlag mot Uruguay orsakade detta resultat.

Även om Sydafrika bara tog fyra poäng gjorde de det mycket bättre än väntat med tanke på att deras målvakt blev utvisad i Uruguay-nederlaget. Qatar har inga ursäkter, de har faktiskt förberett sig för den här turneringen i 12 år.

Spelet på planen i denna turnering har varit en skam för Qatar, ett land som ville visa upp sig genom sitt fotbollslag.

Vilka värdnationer har presterat bäst i VM-historien?

Hemmapubliken spelar en viktig roll för många värdnationers bästa prestationer någonsin, och sex av dem vann turneringen när den hölls i deras land.

Detta gäller även när Uruguay och Italien vann 1930 och 1934, som var de två första världsmästerskapen. England lyckades sedan med bedriften 1966, men det är deras enda triumf. Västtyskland vann sitt andra VM 1974 genom att besegra Nederländerna i München, och Argentina gjorde samma sak mot Holland 1978 i Buenos Aires.

Frankrike var den sista nationen som vann sitt eget VM 1998, när Zinedine Zidane gjorde två mål på Stade de France och ledde Les Bleus till en 3-0-seger över Brasilien.

Sverige förlorade finalen 1958 mot Brasilien, som inspirerades av Pelé. År 2002 tog sig Sydkorea och Chile oväntat till semifinal. Mexiko och Schweiz nådde fram till kvartsfinalerna när de stod som värdar för sina respektive turneringar, medan Japan gjorde sin bästa prestation 2002 genom att ta sig till åttondelsfinalerna. Se och spela på fotboll live =>

Läs mer: Det Dyraste VM Någonsin – Vad Tjänar FIFA & Qatar under VM 2022?

Läs mer: Qatars Inhyrda Fans Till VM 2022 Talar ut

Läs mer: Qatar gör sitt första VM-mål men faller igen

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply