Possessionskolan: Bli smart!

2013-07-28

I fredags pratade jag om hur viktigt det är med bollkontroll för att kunna hålla bollen inom laget, att det är en av grunderna för att kunna få till ett bra spel.

Men, det räcker ju givetvis inte att bara ha bollkontroll och kunna slå bra passningar. Du måste kunna ta rätt beslut. Du kanske klarar av att slå en passning perfekt på 10 meter men ser du inte att en motståndare står mellan dig och din medspelare så innebär det ett större problem.

Utöver bollkontroll behöver även kunna se vad som händer runtomkring dig samtidigt som du har bollen. Du behöver även kunna värdera om den här passningen du tänk att slå kommer kunna gå fram. En extrem viktig egenskap i värderingen är att du på några hundradelar kan räkna ut vinsten kontra förlusten genom att slå en viss passning:

Exempel: Du kommer med bollen på offensiv planhalva och ser en djupledslöpning av en medspelare. Du bedömer det till att det är 50% chans att din kommande passning går fram till honom. Men om den går fram så är han fri med målvakten. Ja, då är det läge att slå passningen!

Men är du på egen planhalva och du har ett passningsalternativ som du också bedömer är 50% chans att lyckas med men vinsten blir att vi bara kommer tio meter framåt i banan. Då kanske det är bättre att hålla i och hitta ett annat alternativ?

Så det gäller hela tiden att värdera vad vinsten är och vad förlusten kan bli, och sedan räkna ut om det är ett bra alternativ. Du skulle väl inte satsa 500kr till oddset 1.30 att Granada vinner borta mot Barcelona?

Men för att ens börja värdera måste vi kunna se. Det finns väldigt många olika sätt att träna på att kunna se spelet och jag kan ge några väldigt lätta övningar man kan köra.

Övning 1:
Var tysta! Dvs spela vanligt spel men spelarna får inte öppna munnen under spelet. Då får de träna på att helt och hållet ta sina egna beslut. De kan inte höra någon som ropar att han är fri, de kan inte höra att någon säger att en spelare kommer i ryggen. De måste se allt själva!

Övning 2: 
Ta bort alla västar och låt alla ha samma färg. Då måste de tänka efter mer och titta upp mer för att se vem de spelar till. Ett tips är att kombinera båda ”Tysta leken” och denna.

Övning 3:
Ett spel te.x 5v5 på utsatt yta och då och då frys spelet och när du fryser måste alla blunda på en gång. Du går sedan fram till en spelare, tar honom på axeln och frågar olika frågor. Du kan te.x fråga: Hur många medspelare har du bakom dig nu? Hur många motståndare har du? Vem står till höger om dig?

Eftersom spelarna vet  att de kommer få frågor så springer de och tittar mycket mer under spelet än vanlig.
Efter man kört detta några gånger så kommer det sitta i ryggmärgen.

När man var yngre fick man ofta höra ”Du ska veta vad du ska göra med bollen innan du får passningen”
Men i dagens fotboll händer så mycket så om du bestämmer dig för tidigt vad du ska göra och du sen några sekunder senare får bollen så har väldigt mycket hunnit hända. Det gäller att hela tiden kolla sig runt, uppdatera sin bild och bestämma sig så SENT SOM MÖJLIGT vad du ska göra med bollen innan du får den.

Men givetvis finns det fördelar med att bestämma sig tidigt, men se till att uppdatera dig hela tiden så du ser om läget är kvar även när du fått bollen.

***

Om du som jag, älskar possessionfotboll, kan jag tipsa om denna text http://store.coachesdirectory.com/site/soc-powerofpossession.html

Det gäller som sagt att jobba långsiktigt. Man kan inte gå ifrån sin idé om possession bara för att man möter lag som är bättre. Då får man åka på pumpen och förbättra sig och till nästa gång är man något bättre.  

Tänk längre än till nästa match!

***

Ser fram emot fredagen. Då åker vi på cup i Motala. Motala är nämligen min hemstad där jag bott i hela mitt liv. Vi kommer bo på hotell mellan fredag och söndag och det speciella är att hotellet ligger i samma byggnad där jag hade min lägenhet i sju år. 
Det kommer bli mycket tufft för oss denna cup, men det är bra! Vi kommer åka med endast tretton spelare och anledningen är att vi även spelar en cup i Örebro samtidigt som heter Forwardcupen, och även där kommer vi ha 13 spelare.  Vi kan heller inte plocka upp spelare från U14 då de också spelar cup. Men mycket matchträning för varje spelare!

***

Missade du mitt inlägg om bollkontroll för att bygga possession? Läs det på http://se.sillyseason.com/bloggar/coachbloggen/battre-passningsspel-da-far-du-halla-i

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply