Paris Saint-Germain FC

Vägen till åttondelsfinal – Paris Saint-Germain

Kommentar: PSG såg på förhand ut att ha hamnat i en utav de lättaste grupperna i turneringen, när det stod klart att de skulle ställas mot Dynamo Kiev, Dinamo Zagreb och FC Porto. Med facit i hand kan vi nog konstatera att det var sanning, och de enda som egentligen bjöd upp till dans i bägge matcherna var portugiserna i blått och vitt.

Men trots att motståndet kanske inte alltid höll hög klass, så ska man inte ta ifrån laget sina prestationer. De lyckades vinna fem av sina sex matcher, vilket gjorde dem till gruppvinnare, något som aldrig är lätt – i varje fall inte i Champions League – oavsett hur pass bra eller dåliga de övriga lagen är. De är där, i världens bästa klubblagsturnering, av en anledning.

Placering: 1
Resultat:

  •  Porto: 0-1(b), 2-1(h)
  •  Dynamo Kiev: 4-1(h), 2-0(b)
  •  Dinamo Zagreb: 2-0(b), 4-0(h)

Betyg (Skala 1-10):

  • Målvakt: 7
  • Försvar: 5
  • Mittfält: 5
  • Anfall: 8
  • Tränare: 6
  • Totalt: 31 av 50

Snyggaste målet: Ezequiel Lavezzi mot Dinamo Zagreb (det första): 


szólj hozzá: DP

Trolig startelva med nuvarande material (4-4-2)

Salvatore Sirigu

Gregory Van der Wiel
Alex
Thiago Silva
Maxwell

Pastore
Matuidi
Verratti
Menez

Lavezzi
Ibrahimovic

Utropstecktnet och frågetecknet i dagens PSG

 

Lagets offensiv i all ära, den är fantastisk stundtals, men en som bör lyftas fram är mannen som har ett otroligt ansvar mellan stolparna, och, som trots den ibland tafatta hjälpen från försvarsspelarna, har gjort det förvånadsvärt bra. Salvatore Sirigu var relativt okänd när han värvades av storsatsande oljepumpare till den franska huvudstaden, men nu för tiden är han namnet på allas läppar. Succén, som har pågått även i ligan, har belönats med en plats i det italienska landslaget, där han dock ännu står i skuggan för lite mer rutinerade kort. Men för PSG har han visat sig vara ovärderlig, och är helt klart lagets största utropstecken – om än i det tysta – efter gruppspelet.

               

En plats på fotbollsplanen där, det i övrigt så namnkunniga, PSG ännu är lite svaga och osäkra jämfört med andra lag med samma ambitioner är det defensiva innermittfältet. Blaise Matuidi, Marco Verratti, Mohamed Sissoko och Clement Chantôme har gjort det bra, ingen tvekan om saken, men frågan är om spelarna, av den emellanåt bristande kalibern, håller i längden? Sedan känns det som att tränaren, Carlo Ancelotti, ännu inte har hittat rätt, vilket förklarar varför han har skiftat mellan de tidigare nämnda spelarna i var och varannan match. I ett slutspel kan det krävas att ha ett väl inspelat lag, något som kan bli svårt om olika aktörer befinner sig på de positionerna varje gång

Nyckelspelaren
Det går inte att blunda för hur ofantligt viktig Zlatan Ibrahimovic har varit för sin franska klubb under gruppspelet. Anfallaren har bidragit med stor tyngd framåt, vilket väldigt ofta har lett till mål eller målchanser. Ett PSG utan Zlatan är onekligen ett mycket sämre PSG, och om laget ska kunna avancera från sextondelsfinalen så måste svensken prestera. Dock har endast två mål kommit från Ibras fötter, då han har gått och blivit mer eller mindre en assistkung. Men för att fransmännen ska kunna nå långt, måste hans målskytte trappas upp en bra bit.

Förväntningar och mål
Av lagets stora satsning att dölja så kan man tolka det som att de är beredda att slåss om titeln redan i år. Men man måste tänka realistiskt, vilket jag tror att PSG gör, och då får de se på det här året som ett rent förberedningsår för kommande säsongen, då de förhopnningsvis för sin del kan vara med och hota på riktigt i Champions League. Visserligen har klubben gjort det i stort sett exemplariskt under gruppspelet, men det går inte att jämföra med när det börjar vankas slutspel och dubbelmöten. Erfarenheten är prio nummer ett, samtidigt som man inte kan räkna bort dem helt. Den individuella skickligheten finns där, och, som vi har sett många gånger innan, det är något man kan klara sig långt på.
___________________________________________________________________________________________

Drömlottning: Galatasaray. Den turkiska klubben tog sig med nöd och näppe till slutspel, genom bättre inbördes möten med trean CFR Cluj. För PSG vore ’Gala’ den ultimata motstånderen att öppna mot, och jag tror att en seger skulle vara att räkna med för fransmännen. Galatasaray är förmodligen det kvarvarande lag med den mest bristande offensiven, vilket skulle gynna Paris-klubben, som har sin ackilleshär i försvarsspelet.

Mardrömslottning: Real Madrid. Kontringsstarka spanjorer är inte PSG:s kopp te. De är som starkast mot bollförande lag, som de kan vinna duellerna mot och sedan komma blixtsnabbt i kontringar, för att cyniskt döda det andra laget. Därför skulle Paris Saint-Germain gå i klass som en munsbit för dem, då den allmänna skickligheten inte ligger på en tillräckligt hög nivå för att undgå misstag. Misstag som Real Madrid skulle få utdelning av.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply