Opinion: Slutspurt i Premier League

Analys- Slutspurt i Premier League

Vår skribent Björn Tillaeus ger sin syn på det engelska titelracet.

Med endast åtta omgångar kvar så börjar Premier League bli en riktig rysare på flera olika plan. Manchester City och Liverpool gör upp om ligasegern, Tottenham, Arsenal, Manchester United och Chelsea gör upp om de sista två platserna till Champions League och Southampton, Burnley och Cardiff krigar om att inte behöva göra Fulham och Huddersfield sällskap i nedflyttningen. Till viss del så är även Crystal Palace och Brighton inblandade i nedflyttningsstriden och om det vill sig riktigt illa så kan även Newcastle få kämpa för sin överlevnad.

Toppen av Premier League – så ser det ut för City och Liverpool

Manchester City och Liverpool gjorde ett ryck ganska tidigt på säsongen och det blev tydligt att titeln skulle stå mellan dessa två klubbar. Liverpool har endast förlorat en match och det var just mot City. Manchester-laget däremot har fyra förluster men endast två oavgjorda mot Liverpools sju kryss. I dagsläget har Liverpool två poängs marginal ner till City men med en match mer spelad. Som mest var de rödas ledning hela nio poäng men för ett lag och en stad som drömt om den här titeln sen införandet av Premier League i början på 90-talet så började nerverna spöka och då kom också poängtappen. Manchester City däremot är vana att kriga uppe i toppen av tabellen och har ett helt annat psyke för den här typen av situationer och började långsamt att jobba sig ikapp. Nu ser det ut att kunna bli en rysare hela vägen in på mållinjen, men vilket lag kommer att ta den åtråvärda titeln.

Manchester City

För: Mycket talar för City. De har rutinen, de har kontinuiteten av att vara ett topplag och de har en avbytarbänk som skulle gå rätt in vilken startelva som helst. Det ger dem dessutom ett psykologiskt övertag på Liverpool.

Mot: Det faktum att de faktiskt har vunnit ligan tre gånger och slutat topp fyra de senaste åtta åren gör att de kanske kan bli lite bekväma i situationen. Dessutom ställs City mot Tottenham i CL-kvartsfinalen så här kan det bli fråga om att rotera truppen lite. Manchester City har aldrig vunnit CL så det kan vara en nackdel för City att vara kvar i Europaspelet då det säkerligen är en titel som i dagsläget lockar lite mer än den inhemska ligan.

Opinion: Slutspurt i Premier League

Liverpool

För: Hela den röda sidan av Merseyside vill ha hem pokalen. Klubben, staden och supportrarna drömmer om att få vinna ligan mer än något annat. Man har äntligen fått ordning på försvaret genom Virgil van Dijk och Alisson Becker (endast sjutton insläppta mål hittills är imponerande). I anfallet verkar fjolårets gigant Mo Salah ha hamnat i en formsvacka men istället har Sadio Mané jobbat sig ikapp och står nu även han på sjutton fullträffar hittills. Truppen, viljan och betydelsen talar för Liverpool.

Mot: Även Liverpool spelar Champions League och fick på pappret den enklaste kvartsfinalen då man ställs mot Porto. Ett lag som Liverpool slog ut förra året med totalt 5-0. (5-0, 0-0) De flesta supportrar skulle nog säga “skit i CL och satsa på ligan” men samtidigt så törstar Liverpool inte bara efter en ligatitel utan även efter en titel, vilken som helst. Efter fjolårets finalförlust mot Real Madrid så vill klubben inget hellre än att ta revansch. Att ställas mot Porto i kvarten ses av många som en fribiljett till semifinalen och det kan inte klubben blunda för. Frågan är om Liverpool har nerverna nu när ligatiteln faktiskt är inom räckhåll.

Mitt Liverpool-hjärta vill säga att Liverpool fixar ligan men det är så jämt och så små marginaler i år så jag vågar helt enkelt inte ens försöka att gissa. Det kan sluta precis hur som helst. Spännande kommer det att bli oavsett!

I kampen om CL-platserna har OGS ankomst till Manchester United gett dem en rejäl möjlighet att knipa åt sig en plats som under Mourinho såg väldigt avlägsen ut. Med endast två poäng upp till Arsenal på fjärdeplatsen och ytterligare en poäng till Tottenham så kan även kampen om plats tre och fyra bli en riktig nagelbitare. Chelsea jagar endast en poäng bakom United men med en sviktande form är frågan om de blåa klarar av att hänga på. Tottenham har dessutom City kvar att möta i ligan samt ett dubbelmöte med City i CL så frågan är hur Spurs väljer att prioritera sina krafter. Jag personligen tror att Tottenham och Arsenal tar plats tre och fyra medan United snor åt sig femteplatsen och spelar Europa League nästa år.

Tätt i bottenstriden

Tätt i bottenstriden

I botten kan vi nog räkna bort Fulham och Huddersfield, även om de rent teoretiskt har en möjlighet att klara sig kvar så vill jag nog säga att det är omöjligt. Den stora kampen handlar om vilket lag som gör dem sällskap. Det skiljer endast fem poäng mellan Crystal Palace på fjortonde plats och Cardiff på artonde. Precis ovanför Cardiff hittar vi Burnley med två poängs marginal men sviktande form och en match mer spelad en Cardiff. Även Southampton delar poäng med Burnley men med en match mindre spelad. Jag tror att det kommer stå mellan Cardiff och Burnley och en svag känsla säger mig att Cardiff kommer att klara sig kvar på bekostnad av Burnley, alternativt så åker Cardiff på målskillnad.

Oavsett om vi kollar i toppen eller i botten så är det en tight tabell som kan sluta precis hur som helst och jag ser med spänning fram emot de avslutande omgångarna.

SE ÄVEN: Lista: Sämsta elvan som vunnit Premier League

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply