Neymar tillbaka – Santos briljerade

Bottenmöte. Inatt spelades matchen mellan Figueirense och Santos i Campeonato Brasileirâo Serie A. Santos har hittills underpresterat i brasilianska ligan med 17 poäng på 16 matcher. För en klubb som vann Copa Libertadores och spelade VM för Klubblag för inte så länge sedan räknas detta som ett stort fiasko. Och inte blev det bättre när Neymar och Ganso lämnade för att spela OS med Brasilien. Men inatt fick klubben från São Paulo något att jubla över.

Det dröjde inte länge innan nattens match hettade till rejält. Redan i den 17:e matchminuten sträckte domaren upp det röda kortet i handen och skickade ut Santos högerytter Juan för en idiotisk tackling bakifrån. Men det var inte sista gången vi fick se det röda kortet i luften, i första halvlek. Bara några minuter senare visades Figueirenses Tulio ut från gräsmattan. Två röda kort inom loppet av tjugo minuter. I den första halvleken.

I början på den andra halvleken fick vi äntligen lite nätkänning. Figueirense satte matchens första boll genom Fernandes direkt efter avspark i den andra halvleken. Då tände Neymar och Ganso till. Och det rejält. Två minuter efter ledningsmålet kvitterade Santos genom Neymar. Det såg länge ut att gå mot ett kryss men då dök Peres upp i motståndarnas straffområde och nickade in 2-1 till Santos. Ganso avgjorde matchen med ett par minuter kvar på klockan och fastställde slutresultatet till 3-1 till Santos.

Utan Neymar och Ganso spelade Santos ingen fotboll som fick supportrarna att jubla. Men precis som Cristiano Ronaldo gör skillnad i Real Madrid och Leo Messi i FC Barcelona gjorde Neymar saker på gräsmattan som kommer få Santos-supportrarna att dansa samba på gatorna. Den 25:e augusti smäller det till rejält i São Paulo. Då spelas nämligen Clássico da Saudade. Derbyt mellan Palmeiras och Santos. Nattens match mot Figueirense var precis det Santos behövde inför det stekheta derbyt.