Matchrapport: FC Barcelona – Real Madrid CF

Ja då. Matchen på Camp Nou är färdigspelad och slutsiffrorna fastställdes till 3-2 till hemmalaget FC Barcelona. Det var en förväntad matchbild där Barcelona styrde och ställde medan Real Madrid satsade på kontringar. Men väl i efterhand kanske det är Real Madrid som andas enklare.

Första halvlek
I den första halvleken var det nästan bara FC Barcelona som hade bollen, vilket hör det till det normala. Ett massivt tryck mot Reals backlinje och målvakt Iker Casillas gav inte utdelning i den första halvleken utan allt som en fotbollsälskare vill ha hände i den andra halvleken. Leo Messi hade en briljant målchans innanför straffområdslinjen när han fick bollen på vänsterfot men placerade skottet strax utanför Casillas högra stolpe. I ett moment försökte även FC Barcelonas ytter Alexis Sánchez filma till sig en straff i en duell med Raul Albiol. Som tur var såg domaren att det inte var så mycket kontakt och spelet kunde gå vidare.

Andra halvlek
Här blev det riktigt saftigt och gott. I den andra halvleken exploderade båda lagen rejält framåt. Det såg länge ut som att, precis som i den första halvleken, att det skulle vara Barcelona som skulle ta ledningen. Men icke. Barcelona är inget lag som är proffesionella på fasta situationer och det fick vi se återigen i denna match. På en hörna från höger kom bollen in från Xabi Alonso, prickade Cristiano Ronaldo fint på skallen och Victor Valdes var chanslös i målet. Till allas förvåning var det Real Madrid som tog ledningen i en match där Barcelona dominerat fullständigt.

Har ni hört klyschan ”man ska aldrig väcka en sovande björn”? Ni får börja tro på den klyschan för den fick vi uppleva under matchen. Direkt efter Madrids ledningsmål blixtrade Barcelona till ordentligt. En boll från mitten bakom Real Madrids backlinje gav Pedro Rodriguez ypperlig chans att sätta dit kvitteringen. Och det gjorde han. Camp Nou var tillbaka bakom spelarna och resultatet var 1-1. Barcelona kvitterade. Bara några minuter senare tacklas Alexis Sánchez återigen i straffområdet men även den här gången valde den spanske domaren att fria när han kanske ha borde ha blåst för straff.

Men. Den straffen som Barcelona borde ha haft i ett tidigare skede kom lite senare när Andrés Iniesta tacklades omkull av Sergio Ramos. En solklar straff som ingen annan mindre än Leo Messi tog hand om. Casillas till vänster och Messi till höger. Briljant straff och 2-1 till FC Barcelona på Camp Nou i ett kokande Katalonien. Barcelona förlorade aldrig kontrollen på denna match och kontrollade den fint. Sergio Busquets och Andrés Iniesta bjöd på matchens delikatesser när dom skojade runt med Real Madrid på mittfältet och lite högre upp med deras tiki-taka. Den sistnämnde gjorde precis det jag precis skrev. Med lite tiki-taka dribblade han sig igenom Madrids mittfält och styrde maskinen framåt tills han såg mittfältskompanjonen Xavi till höger om sig och lade bollen mellan Madrid-spelarna. Xavi svek inte en enda culé på Camp Nou. Han placerade in 3-1 till vänster om Iker Casillas och Camp Nou kokade!

Victor Valdes, Victor Valdes och återigen Victor Valdes. Vad är det som pågår i ditt huvud? En målvakt med briljant spelsinne och underbara fötter ja. Men ibland måste bara bollen bort och det fixade han inte utan Angel di Maria stal bollen från Valdes och kunde enkelt lägga in 3-2 och öppnade fortsättningen av denna match och returen rejält. Victor Valdes gjorde ett par grodor i början av sin karriär i Barcelona men det trodde alla att han hade lagt bakom sig. Icke.

Men för oss fotbollsälskare som vill se ett kokande returmöte på Santiago Bernabué var misstaget från Valdes kanske det bästa som kunde hända matchbilden. Returen spelas om knappt en vecka på Santiago Bernabué där båda lagen måste framåt. Hur många mål blir det i den matchen? Jag kan försäkra er om en sak. Bollen kommer att hamna i nätmaskorna på Bernabué. Frågan är bara: vem gör flest?

0-1 ’55 Cristiano Ronaldo