Lucka 6: Ricardo Kaká

Jesus är Kakás enda hopp.

Kaká är den som föddes med gudagåvan, en frisk familj utan några finansiella kriser samt barnet som hade en väldigt ljus framtid framför sig. Kaká visade sin skicklighet med bollen först i en brasiliansk turnering där man då upptäckte honom och då erbjöd Sao Paulo honom en spelande fotbollsframtid i en ungdomskola. Kaká var bara sju år runt den tiden. Allt kändes helt rätt och han hade all rätt att tacka gud för möjligheten. Alla pratade om Kaká och alla ville ha Kaká ett par år efter. Sejouren i Sao Paulo kunde dock ha varat längre ifall det inte var för AC Milan, som lyckades värva den begåvande talangen.

AC Milan. Klubben som fick honom att lé och klubben som gav honom precis allt och ännu mer. Han var älskad av fansen och han lyckades även vinna Ballon d’or 2007. Han var helt klart Milans riddare och han skulle skydda klubbmärket när det gällde mellan liv och död. Han var den sortens spelare. Han vann också Champions League med klubben och kommer alltid att minnas som den store. Kaká var Milans blod, Milans framtid och Milans kung. Det var menat för honom att vara den bäste och han visade en typ av fotboll som vi länge letade efter men aldrig lyckades hitta.

Efter att ha vunnit Champions League med AC Milan, vunnit Ballon d’or och fortsatt att visa en sprudlande fin anfallsfotboll så förväntade de flesta sig att den otrolige brasilianaren, skulle befinna sig vid toppen länge och att han var ohotad i sin position som den bäste, trots att han hade spelare som Ronaldo och unge Messi bakom sig. Men saker och ting gick inte som vi kanske hade förväntat oss, han ådrog sig en massa skador och det fick honom att lida nästan lika mycket som det fick AC Milan att lida. Året efter Milans dominans ute i Europa, så föll de i åttondelsfinalen mot Arsenal. Det var väldigt tungt för klubben och för spelare såsom Inzaghi, Kaká och Gattuso då man inte lyckades komma längre efter att ha vunnit titeln året innan. Mest besvikna var fansen utan tvekan och det kändes redan då att det var antingen början på det dåliga, eller början på det goda. Kaká misslyckades med att bära klubben till ännu högre höjder men honom kan man knappt skylla på.

Säsong 2008/2009 var den sista säsongen som man kunde kalla Kaká för en Milan-spelare då han kritade på ett kontrakt med Real Madrid, som då startade det kåta bygget inför framtiden. Det har sagts att han aldrig ville lämna AC Milan, utan att Milan var tvungna att sälja honom till Real Madrid då man hade ekonomiska problem vilket påminner om försäljningarna av Thiago Silva och Zlatan Ibrahimovic tidigare i sommar. Han var alltså villig att lämna klubben för att rädda klubbens ekonomi. Kärlekshistorien hade nått sitt slut och Kakás dagar i AC Milan var över. En ny era var dock på väg att starta. Kaká var bara en i mängden i Real Madrid då man under samma sommar värvade spelare såsom Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso och Karim Benzema. 

Kakás första år i Real Madrid var dock inget roligt år för stjärnan, utan kanske den mest tråkiga. Vi såg längre inte samma spelare på planen, vad förstörde honom? Var det flytten till Real Madrid eller var det försäljningen från Milan? Han fick chans efter chans men lyckades även då inte briljera. Detta ledde till att han fick nöta bänk, och många hoppades på ett mer framgångsrikt år det kommande året för Real Madrid då klubben föll mot Lyon i åttondelen och hamnade på en andraplats i La Liga. Man blev också överkörda av Alcorcon i copa del Rey med hela 4-0, vilket som måste ha varit en av klubbens mest pinsammaste tävlingsmatcher någonsin.

I VM fick Kaká chansen att visa upp sig i den brasilianska landslaget. Det blev dock inget roligt slut för honom i turneringen då Brasilien föll mot Holland och han fick senare beskedet om att han var tvungen att genomgå en knäoperation. 2010 var inget roligt år för Kaká, inte ens nära. Skadan kunde innebära slutet för Kakás ljusa dagar, var hans framgångsrika dagar räknade? Eller skulle han komma tillbaka med en grym revansch?

Kaká lyckades ta sig igenom skadan och kom tillbaka tidigare än befarat. Skadan påverkade Kaká, det märktes på planen. Den unika snabbheten var inte längre unik och glimten försvann. José Mourinho föredrog Özil och Di Maria före honom, vilket innebar en varm sittplats för honom på bänken.

Nu är det slutet av 2012 och den brasilianska mittfältsjätten Kaká jagas av flertalet klubbar. José Mourinho har tidigare i år gått ut och talat om Kakás situation. ”För mig spelar det ingen roll ifall Kaká stannar eller om han lämnar, det enda som spelar roll för mig är att Kaká är lycklig. I fotbollen borde alltid en spelare spela där han vill spela”, sade José Mourinho.

Som en trogen fotbollssupporter så tycker jag att Kaká borde lämna Real Madrid. Jag har alltid haft stor respekt samt kärlek för brasilianaren men det gör ont i hjärtat att se honom på bänken hela tiden. Han är en startspelare, inte en bänkvärmare.  Jag tänker säga som Mourinho, det enda som spelar roll för mig är att Kaká är lycklig.

Det enda Kaká kan göra nu är att signalera till Jesus, det är just det  han gör allra bäst. Signalerna från Jesus kommer vara stekheta och signalerna kommer öppna en ny dörr för Kaká.

 

”Vill klubben hitta en lösning så är jag redo” – Kaká.

 

Salar Alavi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply