Lucka 24: Zlatan Ibrahimovic – showens år

bet365

Vissa spelare har förmågan att prestera på topp när det gäller som mest, vissa spelare har förmågan att prestera på topp när det inte gäller som mest och till sist finns dem som har förmågan att i stort sett prestera på topp match efter match. Därav har vi namnet på första spelaren i Silly Seasons julkalender 2012, Zlatan Ibrahimovic. Den svenske storstjärnan vars namn har flödat på allas läppar i fotbollsvärlden under 2012 där han hade sin karriärs bästa år hittills. Även om han inte lyckades vinna ligan i våras med Milan var han ändå en starkt bidragande insats till att Milan lyckas hålla en så jämn kamp om Serie A-titeln med obesegrade Juventus. Zlatan har förmågan att leverera kväll efter kväll, match efter match. Han gör massor av mål, han gör massor av assist och han är en stor ledargestalt. Han är en av få spelare i världen som är så komplett som han faktiskt är, med kombinationen av fantastisk styrka, stark mentalt, ett fint målsinne, fin passningsfot, teknisk, atletisk och spelskicklig. Då har man en väldigt bra fotbollsspelare i namn Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan klev in 2012 efter en riktigt bra höst med Milan som jagade mästartiteln för andra året i rad, Zlatan hade visat att han höjt sin högsta nivå sedan säsongen 2010-2011 och skulle visa att han kunde fortsätta hålla i den under 2012 där det väntades ett EM-slutspel under sommaren. Han kunde nu vända matcher på egen hand åt Milan i viktiga matcher när det gällde toppstrid mot Juventus under hela våren. Han hade vissa matcher han dalade i, bland annat när han visades ut i hemmamatchen mot Napoli efter att ha gett Salvatore Aronica en lätt örfil som domaren visade det röda kortet för. Där såg de flesta att svensken nu hade haft sin korta svacka och många kände på sig att han skulle komma tillbaka som den psykiskt starka spelare han är. Våren rullade på och Zlatan avgjorde match efter match för Milan som tills den nästsista omgången var med i guldstriden då man förlorade i derbyt mot Inter och samtidigt vann Juventus på bortaplan och kunde säkra ligatiteln. Första säsongen på länge som Zlatan inte lyckades vinna ligatiteln, man såg direkt efter slutsignalen mot Inter att han var mycket missnöjd även om en andraplats i Serie A är bra vill han alltid vinna eftersom det ingår i hans mentalitet att andraplatsen är lika mycket värd för honom som sistaplatsen. Kanske var de just det som gjorde att hans EM-slutspel skulle bli mycket bra och en revansch för honom.

Sverige hade hamnat i en svår grupp i EM med värdnationen Ukraina, England och Frankrike. Zlatan var helt klart den mest tongivande spelaren för Sverige och slog till med EM-slutspelets finaste mål i den sista matchen mot Frankrike som dessvärre var betydelselös eftersom det blev två förluster i de två första matcherna. Men Sverige ledda av Ibrahimovic visade ändå att man vill spela för sin heder och för supportrarna som faktiskt skulle se matchen. Med supermålet till 1-0 visade Zlatan vilken klass han håller med sin kombination av styrka, akrobatik och teknik. Med EM:s finaste mål satte han färg på sista matchen för Sverige och supportrarna kunde glädjas åt den fina skalpen man gjorde. Det blev något för både Ibra och Sverige att ta med sig till det kommande VM-kvalet där tufft motstånd som Tyskland och Irland väntade.

Efter sommarens EM var supersvensken attraktiv på marknaden och ryktades att lämna Milan för flera olika klubbar. Milans och hela Italiens ekonomi blödde som aldrig förr och då tvingades man sälja Zlatan för att ha råd att genomföra sin verksamhet. Chelsea, Real Madrid, Manchester City och Paris Saint-Germain var några av de klubbar som visade intresse för Zlatan och i efter en oviss väntan på ett beslut från supersvensken valde han att hoppa på PSG:s stora och spännande projekt där han

tillsammans med lagkamraten i Milan Thiago Silva kom och blev populära direkt, inte minst Zlatan med hästsvansen och hans sköna leende charmade fansen direkt när han kickade boll framför Eiffeltornet.

När matcherna kom igång för PSG visade Zlatan sin klass direkt när han redan efter några få minuter satte dit första mål för klubben i träningsmatchen i USA mot D.C. United. Då kunde man ana det som komma skulle under hösten i Parisklubben för Ibrahimovic. Han rivstartade med att kvittera i premiären hemma mot Lorient med sina två mål efter att PSG legat under med 0-2. Samtliga matcher fram till landslagsuppehållen ånga han på och gjorde mål i match efter match. Han var aldrig riktigt hotad i skytteligan under hela hösten och när det kom till landskamperna under hösten skulle han visa sig vara i sitt livs bästa form.

Det var dags att starta upp VM-kvalet för Sverige, efter en tveksam match mot Kazakstan visade Zlatan vägen till en vändning borta mot Färöarna där laget höll på att stå för tidernas underskattning inom svensk fotboll men lyckas vinna med 2-1 till slut. Bara fyra dagar senare förvandlas Sveriges fotbollslandslag och Zlatan Ibrahimovic till stora nationalhjältar när de stod för en magisk upphämtning i Berlin mot Tyskland från 4-0 till 4-4 på mindre än en halvlek. Där Zlatan inledde upphämtningen med sitt 4-1 mål var han sedan högst delaktig i vändningen som är en av de största i svensk fotbollshistoria.

Hans form höll i sig i PSG och de flesta undrade när hans formsvacka skulle komma, men Zlatan har tagit ett extra steg under hela 2012 och bevisat att han nu kan prestera på yppersta världsklass i match efter match. Det är inte många fotbollsspelare som lyckas med den bedriften, även om han spelar i en liga som kanske inte håller samma klass som Premier League, La Liga eller Serie A sett till bredden visar han ändå att han kan komma som det största namnet till franska ligan och dessutom bevisa varför han är värd uppmärksamheten. Han har dessutom sett till att laget väntat tog sig vidare till slutspelet i Champions League vilket är imponerande att klubben lyckas med det redan första året på länge i CL, det är inte helt enkelt att komma in i världens största klubblagsturnering efter flera års frånvaro och ta sig långt direkt. Men Zlatan har varit en av de mest ledande spelarna som sett till att de andra spelare bara hänger på och går ut och njuter av att spela turneringen, det är en stor ledargestalt som supersvensken visat sig vara för sitt PSG och har allt eftersom åren gick lyckas smitta av sin vinnarmentalitet till övriga laget vilket är kul och se eftersom han har en av världens största vinnarskallar inom fotbollen.

Den 14 november skulle Zlatan Ibrahimovic skriva in sig i historieböckerna när Friends Arena skulle invigas med en landskamp mot England. Zlatan gav Sverige ledningen och gjorde första målet på den nya arenan, men inte nog med det. Efter att England svarat med två mål på kort tid i första halvlek jagade Sverige ett kvitteringsmål. En kvart från slutet började Zlatan en show som vi svenskar inte sett många gånger i landslaget. 2-2, 3-2 och magiska 4-2 gjordes av lagkapten Ibrahimovic och hans fjärde mål var något av det fräckaste någonsin. Efter Joe Harts mindre lyckliga nickrensning cyklar Zlatan in bollen från 35 meter och hela Friends Arena höll på att explodera när det målet gjordes, han slängde av sig tröjan och hoppade högt upp i luften vid mittplan vilket var ett mäktigt ögonblick för honom själv och för samtliga åskådare på plats och TV-tittare. En historisk invigning och en historisk show som var det häftigaste på väldigt länge.

Denna fina prestation tog Zlatan med sig in till årets sista matcher med PSG, även om han blev utvisad hemma mot Saint-Etienne kom han efter avstängningen tillbaka som den spelaren han var

innan han blev avstängd. Det syntes tydligt under Zlatan frånvaro på två matcher att han är den viktigaste spelaren i Carlo Ancelottis spelartrupp då laget bara lyckades ta en poäng under de två matcher som Zlatan var avstängd. Dessutom imponerande PSG inte alls under dessa matcher, men när Zlatan kom tillbaka fick laget in en ny dimension igen i sitt anfallsspel genom den näst intill komplette spelaren som Zlatan faktiskt är.

Zlatan har helt enkelt under 2012 visat att han är en spelare av yppersta världsklass, visat de engelska medierna att han kan leverera mot engelskt motstånd, visat att han är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna utan tvekan och att han faktiskt är en fantastisk spelare även i landslaget efter att han under flera år fått stor kritik för att inte leverera i landslaget. Det här året visade han att det är ”bullshit” och det var helt enkelt showens år från Zlatan Ibrahimovic. Om han lyckas hålla i denna fina nivån och målsnitt så kan 2013 bli ett pokalrikt år för supersvenskan, IBRACADABRA!

Rasmus Magnusson

God Jul!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply