LISTA: Tio dyraste spelarköpen i Serie A:s historia

Listan domineras av värvningar från början av 2000-talet

Den italienska ligafotbollen domineras idag av den Turin-baserade storklubben Juventus som den förra säsongen tog sin fjärde raka ligatitel och dessutom Coppa Italia-titeln. Men samtidigt pågår just nu uppryckningar i både Inter och Milan som fått nya ägare och därmed också nya ekonomiska förutsättningar till att utmana om titeln. Därtill finns även Rom-klubbarna Roma och Lazio som var de två största utmanarna till Bianconeri i ligatoppen i våras. Sen får vi inte heller räkna bort Fiorentina och Napoli som årligen är med och slåss om de främsta placeringarna i ligan.

Efter att vi på Silly Season Sverige under gårdagen tagit en titt på de tio dyraste spelarköpen i La Liga någonsin, tar vi idag en titt på italienska Serie A:s motsvarighet. Och visst finns flera igenkännbara namn i toppen även där, fast noterbart är tre olika faktorer som skiljer från hur det såg ut för La Liga; antalet klubbar, prissummorna och åren då de dyraste affärerna ägde rum. Noterbart är att det endast är en affär från ett senare årtal än sommaren 2002, som tar sig in på listan.

Statistiken är hämtad från Transfermarkt och står i euro, men finns även inkluderad i svensk valuta inbäddad i texten gällande varje övergång. 


 

10. Hernán Crespo, Inter(från Lazio)

36 miljoner euro

Hernán Crespo, Inter

I 27 års ålder lämnade den argentinske anfallsstjärnan Hernán Crespo den italienska storklubben Lazio, som köpte honom drygt två år tidigare, för spel med ligakonkurrenten Inter. Och visst fick Nerazzurri öppna plånboken för att få igenom värvningen av den skicklige spelaren. Transfersumman landade på 36 miljoner euro, vilket i svensk valuta blir drygt 337,68 miljoner kronor.

Efter blott en säsong i Serie A-klubben, med tolv spelade matcher och sju gjorda mål, såldes anfallaren vidare till den brittiska storklubben Chelsea, som bland annat hann med att låna ut honom till italienska rivalen till Inter, Milan. Han återvände dock till Nerazzurri sommaren 2006 på lån från The Blues och skrev sen på för klubben sommaren efter, i en övergång som skedde på fri transfer. Mellan 2006-2009 spelade han totalt 62 matcher och hittade målet 20 gånger för Nerazzurri, innan han sen gick till Genoa.

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply