LISTA: Tio dyraste spelarköpen i La Ligas historia

9. Luis Figo, Real Madrid(från Barcelona)

60 miljoner euro

Luis Figo, Real Madrid (2000)

Den nionde dyraste spelaren att köpas av en La Liga-klubb är den portugisiske legendaren Luis Figo. Inför säsongen 2000/2001 skrev den då 27-årige mittfältaren på för spel med Real Madrid, i en övergång som kostade Los Blancos 60 miljoner euro i transfersumma. Det vill säga 558,88 miljoner kronor. Extra anmärkningsvärt är att övergången genomfördes från Real Madrids stora rival Barcelona, vilket ses som en nästintill förbjuden övergång att göra.

Stjärnan spelade i Madrid-klubben fram till 2005 och spelade totalt 164 matcher, med 38 gjorda mål, vilket kom att räcka gott och väl för att skriva in honom i Los Blancos historia. Det blev bland annat en Champions League-titel och två La Liga-titlar under portugisens år i klubben.

8. Kaká, Real Madrid(från Milan)

65 miljoner euro

Den sjunde dyraste värvningen av en spansk klubb genom tiderna är den brasilianske stjärnan Kaká. Spelaren vars fulla namn är Ricardo Izecson dos Santos Leite, representerade och slog igenom i italienska storklubben Milan mellan 2003 och 2009, då han värvades av spanska giganten Real Madrid. Värvningen som kom att kosta Los Blancos 65 miljoner euro, vilket i svensk valuta blir 605,46 miljoner kronor, blev dessvärre inte vad de hade hoppats på.

Efter bara 85 matcher samt 23 mål för Real Madrid fram till 2013, lämnade brasilianaren för spel med förra klubben Milan. Numera spelar den brasilianske stjärnan i den amerikanska ligan Major League Soccer för Orlando City FC, där han också får en hel del betalt för att representera klubben. Kolla in Kakás och de nio andra främsta lönetagarna från MLS här!

7. Zlatan Ibrahimovic, Barcelona(från Inter)

69,5 miljoner euro

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona

Den svenske landslagskaptenen och stjärnan i Paris Saint-Germain, Zlatan Ibrahimovic är idag den sjunde dyraste spelaren att värvas av ett spanskt lag någonsin. Den då 27-årige anfallaren hade slagit igenom och etablerat sig i italienska ligan Serie A till en av de främsta anfallarna i världen, vilket också resulterade i att Barcelona köpte loss honom från Inter. Transfersumman landade på 69,5 miljoner euro, vilket i svensk valuta blir drygt 647,37 miljoner kronor.

Dessvärre blev det bara en säsong i La Liga-klubben för svensken som visserligen avgjorde det första El Clasico-mötet med Real Madrid under hösten, men som under våren fick se sig petad av Pep Guardiola. Barcelona vann visserligen ligatiteln och för egen del blev det 16 mål på 29 matcher innan flyttlasset gick tillbaka till Italien och Milano för spel med Milan.

6. Zinédine Zidane, Real Madrid(från Juventus)

73,5 miljoner euro

Zinedine Zidane, Real Madrid 2003)

Den spelare som var sjätte dyrast att köpa till La Liga hittills i historien är den franske legendaren Zinédine Zidane. Inför säsongen 2001/2002 värvades den offensive mittfältaren av Real Madrid från den italienska storklubben Juventus, som under 1996-1998 ansågs vara världens främsta klubb och där Zizou spelade en mycket central roll. Övergången kostade Los Blancos 73,5 miljoner euro, det vill säga 684,63 miljoner kronor i svensk valuta.

Och visst blev det en vidare lyckad karriär för fransmannen som spelade för Real Madrid resten av sin karriär. När han 2006 la skorna på hyllan hade han spelat 155 matcher och gjort 38 mål för de spanska klubben. Noterbart är också att El Maestro dels vann VM 1998 och EM 2000, utan även utsågs 1998 till världens främsta idrottsman. Numera är den även Champions League-vinnande hjälten, tränare för Real Madrid Castilla.

5. James Rodriguez, Real Madrid(från Monaco)

80 miljoner euro

Den femte dyraste spelaren att värvas till en La Liga-klubb är fortfarande aktiv i densamma klubben. Det är nämligen den colombianske landslagsstjärnan James Rodriguez som är femte dyraste köpet av en spansk klubb, det vill säga Real Madrid i det här fallet. Efter en strålande VM-turnering i Brasilien, lockades Los Blancos till att öppna plånboken rejält för colombianen. Monaco fick totalt 80 miljoner euro för den tidigare Porto-spelaren, vilket i svensk valuta blir 745,18 miljoner kronor.

Hittills har det bara blivit en säsong med Marängerna och det blev en titellös sådan. Den 24-årige offensive mittfältaren som stod för åtta mål på 21 spelade matcher, får nu rikta in sig på en bättre andra säsong i spanska La Liga.

4. Luis Suarez, Barcelona(från Liverpool)

81 miljoner euro

Den fjärde dyraste spelaren någonsin till La Liga är den uruguayanske stjärnanfallaren Luis Suarez. Förra sommaren, inför säsongen 2014/2015 bestämde sig Barcelona för att öppna upp sin plånbok rejält för den målfarlige stjärnan, som dessvärre också haft en bråkig historik av diverse bitattacker på fotbollsplanen. Stjärnan som öste in mål i Liverpool köptes av La Liga-klubben för 81 miljoner euro, vilket i svenska pengar blir 754,49 miljoner kronor.

Och visst har stjärnan börjat betala av sig. Förra säsongen, efter att stjärnan fått avvakta stora delar av höstsäsongen på grund av en lång avstängning efter bitattacken mot Giorgo Chiellini, bildade han ett livsfarlig tremanna-anfall med Lionel Messi och Neymar. Lagets säsong blev perfektion med La Liga-titel, Copa del Rey-titel och därtill också en Champions League-titel.

3. Neymar, Barcelona(från Santos)

83,5 miljoner euro

Den brasilianske landslagsstjärnan och välkände profilen Neymar är den tredje dyraste spelaren att någonsin värvas av en spansk fotbollsklubb. Stjärnan var bara 21 år gammal när han sommaren innan säsongen 2013/2014, efter år av spekulationer i pressen världen över, skrev på för spanska storklubben Barcelona. Affären kostade däremot en rejäl summa för katalanerna som fick betala 83,5 miljoner euro till Santos för spelaren. En summa som i svensk valuta är lika med drygt 777,78 miljoner kronor.

Neymar, vars fulla namn är Neymar da Silva Santos Júnior, har under sina två första säsonger i La Liga-klubben spelat 92 matcher och mäktat med 54 mål samt 26 målgivande passningar. Detta har bland annat bidragit till att klubben den senaste säsongen vann samtliga titlar inhemskt samt även Champions League under våren. Stjärnan som ses som en av världens allra främsta idag, är noterbart bara 23 år gammal i skrivande stund.

1. Cristiano Ronaldo, Real Madrid(från Manchester United)

94 miljoner euro

BB090706BB007

Det är två stycken spelare som toppar listan över de dyraste spelarköpen i La Liga någonsin. Den första av dessa två spelare som delar denna historiska händelse är den portugisiska superstjärnan Cristiano Ronaldo som slog igenom med dunder och brak i Manchester United, innan flyttlasset gick till Madrid. Los Blancos köpte den dåvarande 24-åringen inför säsongen 2009/2010 för hela 94 miljoner euro, vilket i svensk valuta blir 875,58 miljoner kronor.

Och som vi alla vet har den portugisiske spelaren utvecklats till att bli en av världens allra främsta fotbollsspelare. Han är regerande Ballon d’Or-vinnare och blev också den gångna säsongen Europas främste målskytt. Visserligen blev det inga titlar med Real Madrid, men sedan övergången 2009 har han på 300 matcher med osannolika 313 mål och 103 målgivande passningar. Sjukt facit från vänsteryttern!

1. Gareth Bale, Real Madrid(från Tottenham)

94 miljoner euro

 

gareth bale, Real Madrid

Den andra spelaren som tillsammans med Cristiano Ronaldo är de dyraste spelarköpen i La Liga genom tiderna är Gareth Bale. Efter att ha tagit sig fram först genom Southamptons ungdomsled och A-lag, spelade han sig i Tottenham fram till att bli en av Premier Leagues då allra främsta fotbollsspelare. Spelaren som annars gått vägen från ytterbackspositionen och framåt i startelvan, till dagens positionering som högerytter eller anfallare, värvades sommaren 2013 av Real Madrid för 94 miljoner euro, det vill säga 875,58 miljoner kronor.

I Real Madrid har stjärnan fått vara med och vinna Champions League under sin första säsong. Förra säsongen blev det dessvärre en titellös säsong för Los Blancos och den 26-årige walesaren har i dagsläget noterats för 92 matcher, med 56 gjorda mål samt 58 målgivande passningar för klubben. Det är mer än ett mål samt en målgivande passningar varannan match för klubben, vilket ändå får ses som ett skapligt facit.

Sidor: 1 2

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply