Lista: Åtta anledningar att älska Allsvenskan

Allsvenskan berör och några anledningar att älska Allsvenskan!

Den allsvenska toppstriden har gått in i sitt absoluta slutskede. Idag kan mycket avgöras när tvåan AIK tar emot trean IFK Göteborg på Friends Arena i Stockholm. Vinst för något av lagen och de tar upp kampen med Norrköping om guldet inför den sista omgången. Oavgjort och mycket talar för Peking som då har ett poängmässigt försprång på två poäng gentemot AIK. Men allsvenskan handlar om så mycket än bara tabellplaceringar. 2015 var exempelvis året då nykomlingarna Hammarby slog Örgrytes 56 år gamla publikrekord. Men även säsongen då några av våra talanger fick sina absoluta genombrott. Med anledning av detta har Silly Season Sverige satt ihop en lista med åtta anledningar att älska vår inhemska serie.

Därför älskar vi Allsvenskan – åtta anledningar till att älska Allsvenskan!

Ta er gärna en titt på några av våra andra listor gällande AllsvenskanAllsvenskans mest värdefulla spelareAllsvenskans tio bästa spelare och Allsvenskans bäst betalda spelare är några av våra populäraste. Men först måste ni ju så klart ta reda på vad det är som gör Allsvenskan till världens bästa serie. Trevlig läsning!

8) Tränarprofilerna

De allsvenska klubbarna har de senaste åren fått en del kritik för att det i mångt och mycket är samma tränare som rör sig mellan lagen. Kritiken är befogad, de flesta av dagens tränare har tränat en annan klubb i Allsvenskan, alternativt återvänt till sin gamla klubb efter en tid utomlands. Men det gör inte att vi tycker om dem mindre. Hur skulle vi klara oss utan Nanne Bergstrands bitterhet, Party-Jannes utbrott eller Åge Hareides norska dialekt? Inte bra alls, Allsvenskan behöver sina tränarprofiler.

7) Talangerna

Allsvenskan kan av ekonomiska skäl inte mäta sig med de europeiska toppligorna gällande spelarköp och höga löner. Det gör istället att klubbarna måste vara bättre på att plocka fram sina egna spelare. Något de flesta gör väldigt bra. Tittar man på årets säsong har guldklimpar som Elfsborgs Arber Zeneli, Djurgårdens Kerim Mrbati och Norrköpings Linus Wahlqvist fått sina absoluta genombrott. Samtliga är exempel på spelare som vi troligtvis snart kommer få se i en större liga.

6) Hemvändarna

Som skrivet tidigare är det tyvärr så att de allsvenska klubbarna oftast får svårt att behålla de talanger som slår igenom. Desto viktigare är det därför att klubbarna har en bra relation med spelarna som en dag kan komma att spela en avgörande roll när de tröttnat på utlandslivet. Det bästa och färskaste exemplet är Markus Rosenberg – som efter att han återvänt till Malmö FF 2014 tog laget till ett andra raka SM-guld och även gruppspel i Champions League. Ett annat exempel är Sveriges meste landslagsman Anders Svensson som ett år efter att han återvänt till Elfsborg tog klubben till sitt första SM-guld på 45 år.

5) Jämnheten

Bottenstriden är för ovanlighetens skull relativt odramatisk i år. Men guldstriden är stekhet och trots att det endast återstår en omgång är det fortfarande tre lag som har chansen att knipa guldet. AIK, IFK Göteborg och IFK Norrköping. Ett fenomen som är ovanligt i de europeiska toppligorna. I Tyskland är Bayern München överlägsna, i Spanien brukar Barcelona och Real Madrid allt som oftast skapa sig ett rejält försprång gentemot övriga lag och i Italien har Juventus länge varit dominanta.

4) Charmen

Topplagen och storstadsklubbarna är de som får störst utrymme i media. Men det är de mindre lagen som gör Allsvenskan unik. Det är exempelvis svårt att inte imponeras av Falkenberg, som trots sämre ekonomiska förutsättningar och mindre publik än många av sina konkurrenter har chansen att klara sig kvar i allsvenskan för andra säsongen i rad. Liknande sagor är betydligt ovanligare i de större ligorna, där de ekonomiska klyftorna oftast gör det omöjligt.

3) Ovissheten

Under 2000-talet har nio olika klubbar fått lyfta Lennart Johanssons pokal. Endast två gånger under de 15 senaste åren har samma lag vunnit två gånger i rad. Denna statistiken är unik och gör Allsvenskan till en av världens mest svårtippade serier. Vem hade exempelvis trott att Norrköping skulle vara i serieledning med en omgång kvar att spela? Eller att Champions League-spelande Malmö skulle få nöja sig med att kriga om en fjärdeplats? Ovissheten gör Allsvenskan speciell.

2) Närheten

Via teven blir vi idag överrösta av europeisk toppfotboll och det blir allt vanligare att många av dagens ungdomar inte har sitt favoritlag i Sverige. Utan i Premier League, La Liga eller Serie A. Är man inte rik på pengar och ledig tid blir det dock svårt att följa sitt lag på plats konsekvent. Men Allsvenskan den finns här, hetare än någonsin. Stämningen på läktarna är på vissa arenor dessutom av europeiskt toppsnitt, vilket leder oss in till listans förstaplats…

1) Publiken

Utan publiken vore allsvenskan ingenting. Årets säsong har dessutom varit en uppvisning i stora publiksiffror, läckra tifon och högt sjungande klackar. Det starkast lysande exemplet på publikströmningen är Hammarbys återkomst till allsvenskan. Efter säsongens sista hemmamatch mot Malmö stod det klart att klubben snittat otroliga 25507 personer per match. Vilket är ett nytt allsvenskt rekord. Fotboll ses bäst live – passa på att njut av allsvensk fotboll nu!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply