Lidberg Betraktar: Ett enda stort mörker

bet365

Den här söndagen breder det ut sig ett mörker av sådana proportioner som man inte kan mäta, inte relatera till eller förstå. Det omöjligt oförståeliga, att en människa har fått betala med sitt liv när han ska bevista en fotbollsmatch, har hänt. När man tänkte att, efter de senaste årens kravaller, det inte kunde bli värre så blev det precis det.

Jag har aldrig hymlat med att jag inte tycker att allsvenskan är något upphetsande, men det har då varit en åsikt uteslutande byggd på det sportsliga. Men jag har å andra sidan varit inbegripen i många och långa diskussioner med bekanta, som är allsvenska fotbollssupportrar, angående den svenska fankulturen och dess förfall. Inte sällan har jag stött på patrull i dessa diskussioner när jag har försökt ifrågasätta det hat som man som fotbollssupporter tydligen känner sig tvungen att uttrycka. Det är för mig märkligt att man kan gå på en allsvensk match och få lyssna på fans som skanderar hur mycket man hatar motståndarna istället för att sjunga om sitt eget lag. Ibland är det ju till och med så att man sjunger om hatet till ett lag som inte ens är motståndarlaget.

Det är i detta fenomen som samhället måste ta sin utgångspunkt. Det håller helt enkelt inte att göra det lätt för sig och säga att det är harmlöst och att de som skanderar ”hata” om motståndarna. Det är i denna intolerans som breder ut sig på ståplatsläktare och i internetforum som vi bygger en kultur som idag spårat ut på det mest fatala sätt. Vi måste förstå att vi alla har ett ansvar, vi bygger upp ett förhållningssätt till våra medmänniskor som kommer att, om det fortsätter, spinna iväg utom all kontroll.

Var hamnar vi nu? Ytterligare statliga utredningar som ska pågå i åratal och samla damm i form av x antal hyllmeter med pärmar, medan vi ”fotbollssupportrar” ska fortsätta att skämma ut oss? Det är viktigt att Karl-Erik Nilsson på fotbollsförbundet drar i alla larmklockor och att fotbollsetablissemanget måste inse att det är ett samhällsproblem som man inte kan lösa ”inom familjen”.  Från samhällets sida å andra sidan så måste man öppna upp för ett samarbete och vara distinkt och tydlig i konsekvenstrappan när det gäller sådana här yttringar. Man måste, om man vill ha kvar fotbollsallsvenskan, frigöra medel och resurser för att komma tillrätta med detta. Att sätta in extra polisresurser och sedan skicka notan till föreningarna känns exempelvis tveksamt. Straffskalan är ju definitivt också något som måste ses över. I England har man fått bukt med det. Men man har också sett till att ”bildligt” talat låsa in dem och kasta bort nyckeln.

Nej, nu måste som sagt alla resurser in och det måste till ett samlat helhetsgrepp där samhället, fotbollsallsvenskan och föreningarna arbetar hand i hand för att på ett kraftfullt sätt mota de krafter som jobbar för att förstöra det finaste vi har i fotbollsväg i detta land. Vilka övriga lösningar som är möjliga är svårt att sia om. Med dagens sociala medier och snabba möjligheter till kommunikation så ligger myndigheter och polis hela tiden i bakvattnet. Ett dilemma som måste komma till en lösning och det snart.

En annan aspekt av det hela är naturligtvis det förebyggande arbetet, och det är i det arbetet som vi alla har en uppgift. Att ge blanka f-n i att skriva hatiska kommentarer på nätforum och i kommentarsfält för man ska ju ha klart för sig att 98 % av de som skriver den typen av kommentarer aldrig skulle kunna tänka sig att ta till fysiskt våld, men att de lika fullt är en del av problemet. En annan självklarhet är att som fotbollsförälder stötta och heja på sina barn och inte jaga på, skälla på domare och leva rövare. Det är vi som vuxna individer som, genom vårt sätt att agera, kan forma den kommande generationen fotbollssupportrar. Och den makten att påverka är precis lika viktig som den insats som myndigheter kan göra genom utredningar eller för all del mer aktiva åtgärder.

Fotbollsallsvenskan som varumärke blir alltmer skadat för varje år som går, men trots detta så är intresset ofantligt stort och serien engagerar fler människor än någonsin. För alla dessa och för fotbollssverige i stort så är ju förhoppningen självklart att Allsvenskan kan leva vidare, men en dag som idag vet jag inte, jag vet faktiskt inte…

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply