Lidberg betraktar: ”Det är nu agnarna ska sållas bort”

Ett VM är ett VM är ett VM.  Var fjärde år så lever fotbollsälskarnerven upp lite extra och den här sommaren har, hittills, inte gjort någon besviken. Positivt spel, många mål, överraskningar, besvikelser och omskrivet dåliga domarinsatser är bara några av de ingredienser vi mötts av när vi nu, om man räknar antalet matcher, är halvvägs in i turneringen. Hur fortsättningen går? Det kommer den Lidbergska spåkulan att tala om. Häng med!

Det infinner sig ofta en viss sorts obestämbar ångest när andra omgången är spelad av en VM-turnering. Tre VM-matcher per kväll reduceras till två, man vet att det nu bara är hälften av matcherna kvar och den där charmen med lag som England och Spanien( sorry,kunde inte låta bli), försvinner.
Å andra sidan så finns det ju av lättförståeliga skäl mycket positivt kvar att se fram emot. Lag som England och Spanien( sorry, tog chansen igen) har försvunnit, domare från Nya Zeeland har försvunnit och varje match får en cupfinalsdoft över sig som kittlar oss fotbollsälskare ännu mer.

En sak som slagit mig under detta VM, förutom Erik Hamréns totalhaveri i SVT-studion, är hur medias fäbless för att vara enkelspåriga bara ökar. Ta det här med de ”katastrofala” domarinsatserna. Vi har nu tagit oss igenom 32 VM-matcher och av dessa har 25+ givit oss fläckfria domarinsatser, ändå ”väljer” vi att fokusera på japanen från premiären och de insatser som kört ut Bosnien ur turneringen. Visst det är märkbara och dyrbara missar, men det är ändå lite anmärkningsvärt att ur medial synvinkel så är alltid en ”miss” mera värd än en ”träff”
Att raljera över Englands och Spaniens insatser är ju vid närmare tanke att ”kasta sten i glashus” så jag ska kanske vara tyst.

När det gäller turerna kring de lag som ”överraskat” så är vissa av dem kanske inte så överraskande om vi skärskådar dem. Samma när det gäller de lag som missat att ta sig vidare. Om vi ska dela upp dessa lag i grupper skulle i kategorin ”överprestationer eller överraskningar” följande lag hamna:

•    Colombia: Med Falcao på skadelistan så gavs Colombia avsevärt mindre chanser att ta sig långt i turneringen. Men med ett kvickt fantasifullt och tekniskt spel har man, anförda av en av mina personliga favoriter Cuadrado, visat att man är här för att göra avtryck. En gynnsam lottning visar att en semifinal faktiskt finns inom räckhåll.

•    Costa Rica: Har spelat heroiskt och varit det lag som presterat ”relativt” bäst. Kan mycket väl kriga ner ett desillusionerat England, men sen kommer man att vara så pass ”nöjda” att det psykologiska kommer att spela dem ett spratt.

•    Chile: Har vid närmare eftertanke kanske inte ”överraskat” så väldigt mycket. Med ett furiöst presspel och snabba raka bollar som skär mellan motståndarnas lagdelar som en varm kniv i smör. Ett proppmätt och feluttaget Spanien och ett kvalitetsmässigt sämre lag som Australien har betvingats. Mycket intressant kommer epilogen mot ett pånyttfött Holland att bli.

•    Holland: Är naturligtvis ett kvalitetsmässigt bra lag, men med tanke på hur trötta de kvarvarande storstjärnorna såg ut det senaste mästerskapet och vilken generationsväxling man genomgått så ser man mycket positiva ut.

•    Algeriet: Läggs till som bubblare efter plusvariant mot Holland och Harlem Globetrotterliknande klappklappspel mot Sydkorea.

”Missarna då”? Där skulle med självklarhet hamna:

•    Spanien: Att känna av när det är dags att låta gamla trotjänare tacka för sig är en svår konst. Vicente del Bosque klarade det inte. Kommer åter att vara med i semifinalsnacket nästa mästerskap då man rensat det gamla gardet och kommer att bygga laget kring: De Gea,Koke,Mata,Navas,Cazorla,Negredo och Llorente

•    England: Håller i nuvarande skick inte högre klass än så här, men står också inför en form av generationsväxling och borde åter vara ett lag för topp 8 i EM 2016.

•    Portugal: Är i och för sig ännu inte utslagna, men oavsett om man krånglar sig förbi gruppspelet, vilket jag inte tror så kommer man inte att klara en åttondel mot Belgien.

Det finns bubblare även i denna karriär, men för mig sticker dessa ut.

Hur går det nu i slutrundan? Grupp för grupp låter tipset så här:

Grupp A: Brasilien slår ett svagt Kamerun och i en av VM:s bästa matcher slår Kroatien Mexiko.

Till slutspel: Brasilien och Kroatien

Grupp B: Spanien plockar in bänken och Mata och Koke dirigerar dem till seger mot Australien. I gruppfinalen mellan Holland och Chile så drar Chile det längsta strået.

Till slutspel: Holland och Chile

Grupp C: Colombia går på i ullstrumporna och går rent i gruppen. I kölvattnet så går Elfenbenskusten, utan att imponera, för första gången till slutspel.

Till slutspel: Colombia och Elfenbenskusten

Grupp D: Ja, vad säger man. Costa Rica har slagit alla med häpnad och i bästa ”Sverige-stil” så vinner man ”Dödens grupp”. I den match som kommer att vara avgörande för andraplatsen så skickar Suarez hem Pirlo.

Till slutspel: Costa Rica och Uruguay

Grupp E: Frankrike rusar på som en slåttermaskin och kommer att blåsa även Ecuador av banan. Detta kommer att öppna upp för att Schweiz, via vinst mot Honduras, tar sig vidare.

Till slutspel: Frankrike och Schweiz

Grupp F: Argentina har gjort allt utom att imponera och det är kanske just därför som det börjar osa guld om Messi och Co. Man kommer att ta sig förbi ett Nigeria som vann orättvist mot Bosnien. Däremot så kommer man att ta sig vidare till slutspel då Bosnierna kommer att återupprätta den heder som domarna gjort allt för att ta ifrån den när man besegrar Iran.

Till slutspel: Argentina och Nigeria

Grupp G: Tyskland redar ut detta och tar sig slutspel efter att besegra USA. Andraplatsen bärgar Ghana eftersom de besegrar Portugal.

Till slutspel: Tyskland och Ghana

Grupp H: Belgien kommer att, trots småknaggligt spel, gå rent. Ett svagt Sydkorea stör inte. Algeriets tekniska och snabba spel tar de förbi tröga ryssar.

Till slutspel: Belgien och Algeriet

Detta scenario skulle ge följande åttondelar:

Brasilien-Holland
Colombia-Uruguay
Frankrike-Nigeria
Tyskland-Algeriet
Chile-Kroatien
Costa Rica-Elfenbenskusten
Argentina-Schweiz
Belgien-Ghana

Nu är det ju en uppsjö av ”ifs and buts” innan detta händer men ponera att detta skulle ske. Då skulle:

•    4 lag från Afrika ta sig till slutspel. Kanske inte 100 % troligt, man alls icke orimligt. Svindlande med tanke på att man generellt visat upp ganska svagt spel i början av turneringen. Detta belyser hur långt man kan komma med bra lottning och dra nytta av andras svaga form.
•    Ett av lagen Costa Rica och Elfenbenskusten skulle ta sig till kvartsfinal. Ganska anmärkningsvärt.

Fem av de här åttondelarna ser jag som ganska enkelspåriga och lättippade. Brasilien,Frankrike,Tyskland,Argentina och Belgien skulle ta sig till kvartsfinal. Däremot skulle Elfenbenskusten-Costa Rica vara svårtippad och de två återstående Chile-Kroatien och Colombia-Uruguay skulle ha alla förutsättningar för att bli sådana där tidlösa VM-klassiker som vevas på sportkanaler i åratal.

Hade jag tippat de här åttondelarna innan VM? Absolut inte. Kommer det att bli dessa åttondelar? Tveksamt. Men nu har jag stuckit ut hakan, så nu har ni någon att skratta åt i kommentarsfältet när ni har facit. Nu kör vi!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply