Därför söker sig landslagsspelare till klubbar utomlands under 2023!

Landslagsspelare söker klubbar utomlands

Landslagsspelare söker klubbar utomlands, varför är det så? Enligt Hanna Bennison så är det högre standarder både på och utanför planen och det är en av orsakerna. I år så är det ett rekordstort antal kvinnliga landslagsspelare som har sökt sig till klubbar utomlands.

”Sverige känns inte så lockande längre,” säger landslagsstjärnan i SVT Sports serie “Flytten från damallsvenskan”. 

Av de svenska fotbollsspelare som ingick i OS-truppen i London 2012 spelade fyra för ett klubblag utomlands – medan resten stannade i Sverige. Detta är en häpnadsväckande skillnad jämfört med dagens statistik. Om vi tar den olympiska truppen från Tokyo i 2021 och räknar in de transfers som skett sedan dess finns det bara fyra spelare kvar i den svenska damallsvenskan inför säsongen 2022.

I princip alla storlag i Europa satsar på Damfotboll

Under de senaste åren har många stora lag i Europa valt att investera i damfotboll, vilket har resulterat i bättre ligor och mer inspirerande förebilder.

”När man var liten visste man knappt att man kunde gå utomlands, man visste om typ Wolfsburg. Men i dag har i princip alla storlag ett damlag. Det är skithäftigt”, säger Anna Anvegård.

Under sommarfönstret förra året värvade Liverpoolklubben Everton Nathalie Björn, Hanna Bennsion och Shenaz Tyrone – alla tre från de svenska mästarna Rosengård.

Hög standard på Damfotboll utomlands

När SVT Sport träffar den svenska trion på Evertons träningsanläggning Finch Farm i mitten på februari, då nämner alla tre att den huvudsakliga anledningen till deras flytt till en klubb utanför Sverige är dess högre standarder både av -och på fotbollsplanen.

Dels gäller det kvalitén i fotbollen. Ligan är jämnare och bättre här och man vill ju alltid ha tuffa matcher. Men också förutsättningarna runtomkring. Faciliteterna, gymmet och lönerna är bättre. Vi har också många fler ledare och specialister runt laget. Och bara en enkel sak som att vi får lagad frukost och lunch här varje dag. Det är rätt stor skillnad mot Sverige faktiskt”, säger Hanna Bennison.

Herrklubbar borde Satsa på Damfotbollen

Finns det en chans att svenska damlag hamnar på efterkälken när den europeiska fotbollen utvecklas?

”Jo men det tror jag. Jag skulle säga att man känner redan nu att det börjar sticka iväg utomlands och att Sverige hamnar lite efter. Sverige känns inte så lockande längre och jag tror det kommer bli tuffare att hänga med i utvecklingen.”  

Vad tänker du omkring det, du är ju på sätt och vis en del av problemet?

”Det är såklart tråkigt. Vi har fortfarande ett väldigt bra landslag, men de flesta spelar utomlands. Om Sverige ska hänga med tror jag fler herrklubbar måste satsa på damerna som Häcken och Hammarby gör. Då tror jag absolut att Sverige kan ha en chans”, säger Hanna Bennison.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply