La biografia de Alexis Sánchez

Alexis Sánchez föddes i staden Tocopilla i hemlandet Chile. Redan vid ung ålder tvingades chilenaren att lägga fotbollen åt sidan ett tag för att hjälpa familjen ekonomiskt. Sánchez pappa hade övergivit familjen vilket tvingade Alexis att hitta ett jobb så att han kunde försörja familjen. Han fick direkt en idé om att tvätta bilarna vid kyrkogården. Han fick pengar för det som sedan gick rakt ner i familjens kassa. Enligt hans vänner var hans dröm redan vid ung ålder att bli en duktig fotbollsspelare i ett av Europas största lag. Han älskade att prata om fotboll med sin familj, speciellt med José Delaigue som var gift med hans moster. Delaigue sade till Sánchez att han hade potential att bli något alldeles extra inom fotbollen. Det visade sig att han hade rätt. 

När chilenaren var 15 år gammal spelade han i klubben Arauco, en liten klubb som har sin hemmaplan i Tocopilla. Alexander Kurtovic, dåvarande borgmästare i Tocopilla, bevittnade Sánchez skickligheter på planen och blev mäkta imponerad. Så imponerad att han bestämde sig för att köpa helt nya fotbollskor till femtonåringen. Chilenarens första fotbollskor var ett faktum. Borgmästaren ville som ersättning att Sánchez skulle lämna Arauco för att spela i Cobreloas juniorlag i en regional turnering. Sánchez tackade ja och spelade i turneringen där han, med sina åtta mål, vann turneringens skytteliga.  

Han skrev på sitt första proffskontrakt hos klubben Cobreloa. Men vistelsen hos klubben blev kortvarig då italienska Udinese fick ögonen på honom år 2006. Han lämnade sin familj, vänner och lagkamrater i Cobreloa för att spela fotboll i Italien. 3 miljoner euro fick Cobreloa för Sánchez. Men det visade sig att Sánchez skulle återvända till Chile direkt för att spela, på lån, i topplaget Colo-Colo i högstadivisonen. 

Framgångarna för talangen fortsatte hos Colo-Colo. Måldebuten kom nästan direkt när Sánchez nätade mot Alajuelense den 10:e oktober 2006 på David Arellano Stadion. När Colo-Colo tog sig an Caracas från Venezuela i Copa Libertadores visade Sánchez vägen till avancemang när han fyllde på målkontot med ett hattrick. Men Colo-Colo lyckades inte avancera hela vägen fram till guldet vilket innebar att klubben från Chiles huvudstad Santiago var utslaget. Alexis Sánchez återvände till Udinese efter säsongen men fick sedan reda på att klubben ville låna ut honom igen, denna gång till River Plate i Argentina. Chilenaren höll huvudet högt och accepterade Udineses beslut att låna ut honom igen. Tålamod om att få chansen i Udinese var något Sánchez besatt. 

I Argentina lyckades chilenaren göra fyra mål på tjugofem matcher innan han återvände till Udinese. Den här gången ville Udinese behålla honom, och det skulle visa sig att han inte var ensam med att ha Chile som hemland i den italienska klubben. Mauricio Isla värvades in och gjorde Sánchez sällskap i Udinese. Både Isla och Sánchez var stora bidragande faktorer till varför det gick som det gjorde för Chile i VM i Sydafrika 2010. 

I en bortamatch mot Palermo den 27 februari 2011 gjorde Sánchez fyra av Udineses sju mål mot Palermo. Han är nu ensam som chilenare om att ha gjort fyra mål i en och samma match i Serie A. Det tidigare rekordet hölls av Ivan Zamorano och Marcelo Salas. Sedan dess har han pumpat in bollar i motståndarnas målburar vilket fick bland annat Barcelona att rikta sina blickar åt norra Italien. Media spekulerade i att flera klubbar var efter hans signatur men det avslöjades senare att bara Manchester City och FC Barcelona var konkreta intressenter.  

Den 20:e juli 2011 bekräftade Barcelona på sin officiella hemsida att Alexis Sánchez numera är en spelare i FC Barcelona. Chilenarens resa från Arauco till FC Barcelona, från grusplanen i Tocopilla till Camp Nou, från att hjälpa familjen genom att tvätta bilar för att tjäna pengar till miljonerna i Katalonien har varit lång. Men äntligen har hans dröm kommit i uppfyllelse, nämligen att spela i ett av världens bästa lag.  

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply