Krönika: ”Det kan vara Ferdinands tur i år”

”Stånga mig”, skriker den uppgivna matadoren gång på gång i ren förtvivlan. För han får helt enkelt inte visa sitt mod för befolkningen. Och allt beror enbart på den oförstående tjuren Ferdinand, som bara vill sitta där under sin korkek och lukta på blommorna.

Jag finner en liknande historia i dagens fotboll. Jag tänker på det ständiga hatet kring den lille brasilianaren Robinho. Gång på gång har den där brassen bränt läget som bara inte går att missa. Och missen mot Genoa, när Milan var i uddamålsledning, var helt sinnessjuk. Ja, då var det kanske inte bara vi som slet vårt hår. Den stackars Alberto Aquilani, som jobbade febrilt och som serverade bollen på ett fat till brassen, fick ingen lön för mödan. För Robinhos avslut.  Det gick skyhögt över allting som har med målställning att göra och man kunde knappt tro att det var sant.

Det var sant. Och det var uruselt ska jag säga. Men hatet mot spelaren är värre. Visst, han brände en hel del sjuka lägen i matcherna. Och vem vet hur säsongen skulle slutat om han gjort de där målen istället. Milan kanske skulle lyft den där scudetton, klubben skulle lockat till sig fler stjärnor i sommar och addera sen att kanske Berlusconi tänkt om och duon med Ibrahimovic och Thiago Silva stannat i Milano. Men det är samtidigt bara spekulationer. Precis som det är kring hatet om att ett Milan utan Robinho är bättre Milan.

Jag vill inte ösa beröm över anfallaren bara för att, men jag tycker att han förtjänar mer cred för sitt spel. Kollar man på spelet är det stundtals väldigt bra. I träningsmatchen mot CD Olimpia var han matchens lirare och skickade iväg magiska framspelningar. Visst var det en träningsmatch, där motståndet kan ifrågasättas. Men jag tror samtidigt att mycket kan handla om just det, för den oberäkneliga Robinho. Att spela med mindre press på sina axlar.

De lägen som bränts kan bara förklaras med två ord. Ofokuserad och även stressad. Och vi har nyligen fått höra uttalanden om hur ett Milan med Zlatan var. Det var ett hårdhänt ledarskap och det var inte samma harmoni i truppen, som man vanligtvis kopplat ihop med det gamla Milan. Nu är dock svensken borta och det kan öppna sig för Robinho.  Även på planen ska tilläggas. Varför? Ja, jag anser att Milans spelidé de senaste två säsongerna främst handlat om Zlatan Ibrahimovic. Allt gick genom svensken. Han sköt. Han passade. Och det skulle spelarna då anpassa sig till. Och Robinho hade svårt med det.

Nu förväntar jag mig därför ett lyft från brassen, som kommer att få mer utrymme på planen utan en självklar ledare. Jag tror han kan ta den minskade pressen, samt att Milan blivit smått borträknade i ligan, kan resultera i någonting positivt. Han har visat det på försäsongen och det  kommer han att visa igen. För likt tjuren Ferdinand är han bäst när han får slappna av, njuta och helt enkelt vara sig själv.

För den enda stora skillnaden är väl att det inte är under korkeken som Robinho ska befinna sig. Det är i Milans målprotokoll.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply