Klopp om skadekrisen och en känga till Sam Allardyce?

Klopp om skadekrisen och en känga till Sam Allardyce?

Nyligen kom beskedet att Liverpools Jordon Ibe drabbats av skadat baksida lår, därmed blir ha den åttonde spelaren med just den skadan. Nu riktas kritik från olika håll mot Klopps och hans intensiva ”gegenpressing” pekas ut som orsak.

Det är inte ovanligt att lag i Premier League drabbas av många skador men det är desto ovanligare när så många drabbas av samma typ av skada. Totalt har Liverpool FC hela 12 skadade spelare varav 8 har dragit baksida lår. Det har fått Sunderlands huvudtränare Sam Allardyce att gå ut i talkSport Radio och beskylla Jürgen Klopps taktik för skadorna:

– Jag tror inte Jürgen har förstått hur tuff vår liga är vid denna tidpunkt. På grund av hans begär för extra energi – de där 10 extrameterna – så har så många av spelarna tröttats ut med så manga matcher på kort tid och drar nu på sig överbelastningsskador

Sam Allardyces ord har inte gått förbi Klopp obemärkt och när han fick möjlighet att bemöta kritiken från på en presskonferens svarade han följande:

– Jag kände till Premier League och spelschemat [innan tränarjobbet i Liverpool, reds. anm.] så det är inte problemet. Men jag är glad för Sams skull, att en så pass erfaren tränare har tid att tänka på Liverpools problem.

Känner till anledningarna till skadorna

Vidare resonerade den tyske tränaren att klubben känner till skadorna och att överbelastningsskadorna fungerat som en snöbollseffekt, när några blir skadade tvingas andra spelare spela för mycket och på den vägen ökat risken för nya skador i truppen. Samtidigt avfärdar han skarpt att ”hans” spelstil ligger bakom skadekarusellen som Sam Allardyce påstått:

Alla pratar nu om intensiteten i ”min” spelstil. Jag skapade inte en spelstil, hur skulle jag kunna det? Jag är inget geni, vi spelar bara fotboll. […] Det är inte intensiteten i spelet [som orsakar skadorna, red. anm.], kanske matchen mot Tottenham spelades med extra intensitet, numera kanske vi har lite fler löpningar men inte 500 extra löpningar eller något sådant. Så det är helt normalt och genomsnittligt löpande. Snarare försöker vi göra löpningar i rätt moment, tänka snabbare och ställa sig i rätt position snabbare.

Nästan en hel startelva skadad

I den senaste matchen spelade Liverpool semifinal mot Stoke City där Coutinho, Dejan Lovren och Kolo Touré skadade sig varav alla hade dragit baksida lår. Inhopparen i matchen, Jordon Ibe stod då för matchens enda mål och även han ska ha skadat baksida lår. De andra som skadat baksida lår är Daniel Sturridge, Martin Skrtel, Divock Origi och Jordan Rossitier. Därtill har man Mamadou Sakho, Joe Gomez, Danny Ings och lagkaptenen Jordan Henderson borta men på grund av andra typer av skador än baksida lår.

Hade Liverpool haft en skadad målvakt så hade man kunnat ha en skadelista på en helt komplett startelva och två avbytare. Det anmärkningsvärda är att man i början av säsongen hade fyra centrala backar – nu är alla de skadade. I den senaste matchen fick Kolo Touré avsluta haltande och mittfältaren Lucas Leiva fick agera mittback. Tidigare har Jürgen Klopp klagat på det tuffa spelschemat men ännu tycks spelschemat inte erbjuda någon längre vila, redan idag spelar man mot Exeter i FA Cupen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply