Karikari stor hjälte på Gamla Ullevi

Formstarka AIK tog sig an nästjumbon GAIS på ett soligt Gamla Ullevi i Göteborg. Solna-klubben behövde alla tre pinnar för att haka på i toppstriden och efter en mållös första halvlek, skulle de för kvällen vitklädda gästerna, göra matchens enda mål i den 81:a matchminuten.

Gästande AIK började matchen piggast. Man var det mer spelförande laget och GAIS fick sällan ställa om i anfall. Martin Mutmuba öppnade med ett fint skott, som gick strax utanför i höjd med Jankulovskiks vänstra kryss.

Viktor Lundberg var matchens hetaste spelare. 21-årigen skapade en hel del farliga målchanser matchen igenom och bland den farligaste var när Dinkel Jankulovski hängde tvätt i straffområdet. Anfallaren fick bollen vid straffpunkten, men blev för stressad och sköt bollen högt över. Några minuter senare var han framme igen, men hans nick strök ribban och gick ut till inspark.

GAIS jobbade sig sakta men säkert in på offensiv planhalva. Markus Gustavsson fick Makrillarnas farligaste läge, efter att Florén hittat honom med en fin djupledsboll i straffområdet. AIK-målvakten, Ivan Turina, var dock tidigt ute och hann i sista stund avvärja Gustavssons avslut mot mål.

AIK skulle avsluta den första, relativt tempofattiga, halvleken med ännu en målchans. Celso Borges var framme på en hörna och nickade klockrent i stoplen i Jankulovskis högra stolpe.

I den andra halvleken kom GAIS ut med ny energi. Den annars ifrågasatte Wanderson piggnade till och skapade viss oro i AIK-försvaret och var den farligaste spelaren i hemmalaget denna söndagseftermiddag. Men något mål, fick han inte göra.

Victor Lundberg skulle ännu en gång få ett drömläge. Efter ett fin förarbete av Karikari, fick han stå helt fri mitt i straffområdet, men hans skott stoppades av en utrusande Jankulovski som bjöd på en fin benparad.

Gästernas välförtjänta mål skulle tillslut komma. I den 82:a matchminuten kunde Kwame Amponsah Karikari vackert nicka in 1-0. Efter ett underbart förarbete av Lalawélé Atakora kunde den ghananske anfallare göra sitt tredje mål på lika många matcher.

Några fler mål blev det inte på Gamla Ullevi. GAIS skapade ett visst tryck mot bortalaget, men någon kvittering fick man inte. I och med segern, hakar AIK nu på i toppstriden. GAIS däremot, sjunkar allt längre ner mot Superettan. Man har bara vunnit en enda match där här säsongen och med tio omgångar kvar, är det åtta poäng upp till kvalplatsen, där Gefle IF i skrivande stund huserar.