Kalmar vann med uddamålet

Kalmars Europa-facit på hemmaplan ser mycket fint ut. På de femton senaste hemmamatcherna, har man vunnit tio gånger och bara förlorat två. Dessutom, spelades en av förlustmatcherna i Borås, där man 2008 förlorade mot holländska Feyenoord med 1-2. Den enda förlusten på Kalmar-mark, kom mot Bayern Leverkusen i UEFA Cup-kvalets första omgång 1986. Tyskarna vann det mötet med 1-4 på Fredrikskans IP. Detta var något man höll fast vid även i kväll. Young Boys hade en tuff match att vänta.

Matchens första kvart tillhörde dock gästande Young Boys. Man skapade ett par halvchanser som ofta styrdes ut till hörnor, där dock svenskarna agerade stabilt i försvaret.

Men matchens första mål gjordes av hemmalaget. Efter en kort passning av Papa Diouf, kunde Sebastian Andersson med en fin första-touch slå in bollen bakom Marco Wölfli i gästernas mål. Målet kom lite från ingenstans, då schweizarna hade ett kopplat grepp om matchen efter första femton.

Kalmar spelade dock upp sig och var mycket nära att göra 2-0 efter ett kanonskott av Måns Söderqvist i den 25:e minuten. På returen var man framme igen och på den efterföljande hörnan var man återigen nära att utöka ledningen.

Gästande Young Boys började återigen ta över matchen och var det mer bollförande laget. Men några mål eller några vassare målchanser skapade man inte mot Kalmars kompakta försvar och ställningen 1-0 stod sig halvleken ut.

I halvlek nummer två tog Kalmar över totalt. Inbytte Dauda skapade chans på chans och var ett ständigt orosmoment i det schweiziska försvaret. Nigerianens vassaste chans kom i den 50:e minuten, när han bara några meter från mållinjen var nära på att lägga in bollen. Dock kunde gästernas målvakt, Wölfli, blockera innan Kalmar-anfallaren kunde ta avslutet som utan tveka skulle suttit i mål.

Hemmalaget fortsatte att skapa målchanser och spelade som ett helt nytt lag i den andra halvleken. Sett till Kalmars jättechanser, kunde resultatet på Guldfågeln Arena slutat betydligt högre siffror. Men gästernas stora hjälte var målvakten Marco Wölfli som ”bara” behövde släppa in ett mål.

Nu står Kalmar FF inför en tuff bortamatch i det schweiziska huvudstaden nästa vecka. Young Boys kommer ha ett maffigt publikstöd och vara revanschsugna efter dagens förlust. Men för Kalmar FF räcker det med att spela oavgjort.