Kalmar segrade på Gamla Ullevi

Den blygsamma publiksiffran, 2848, fick se gästande Kalmar FF besegra GAIS med siffrorna 1-2 i den 21:a allsvenska omgången.

Hemmalaget började de första fem minuterna piggast. Man var det mer bollförande laget, men några vidare chanser mot Etrit Berisha skapade man inte.

Så småningom började Kalmar jobba in sig i matchen. Dauda fick gästernas första läge, när han i den tionde minuten drog iväg ett skott, som Dinkel Jankulovski räddade vackert.

Daniel Mendes var en man som skulle få en hel del farliga lägen i den första halvleken. I matchminut 14 stod han helt fri vid straffpunkten, men hans skott tog mitt på målet, där Jankulovski kunde göra en benparad.

I den 28:e matchminuten var Daniel Mendes framme igen. Efter ett inlägg av Emin Nouri, styr GAIS-keepern Jankulovski bollen rätt till Daniel Mendes som klipper till direkt. Skotten tog dock rätt på Jankulovski som återigen stod för en fin räddning.

Men nollan skulle till slut spräckas. Henrik Rydström spelade fram till Daniel Mendes, som i sin tur hittade Erik Israelsson. Mittfältaren tog emot bollen och skickade vackert iväg den, klockrent i Jankulovskis vänstra kryss.

Den första halvleken präglades av en hel del slarv och avbrott. Kalmar var laget som skapade flest farliga chanser, medan GAIS hade mer boll. Sett till målchanserna ledde Kalmar välförtjänt efter första 45.

I den andra halvleken klev de rödklädda gästerna fram direkt. Jonathan McDonald hittade Abiola Dauda i en hård djupledsboll, som till slut nigerianen tog hand om. Dauda klev lugnt och behärskat fram och läckert placerade in 0-2 via stolpen ur en snäv vinkel.

Kalmar fortsatte att skapa möjligheter och det var närmare 0-3 än en GAIS-reducering. Jonathan McDonald fick ett fint läge från höger när han vek in i straffområdet, men hans skott tog mitt på GAIS-målvakten som styrde undan. Senare i matchen skulle dessutom costaricanen ha en nick i stolpen.

GAIS i särklass vassaste målchans kom i den 55:e matchminuten. Efter misstänkt hands i Makrillarnas straffområde, kunde den så kritiserade anfallaren, Wanderson, bli fri mot Etrit Berisha. Efter hans långa löpning sköt han dock långt utanför och publiken på Gamla Ullevi suckade och buade åt den brasilianske anfallaren.

Hemmalagets reduceringsmål skulle trots allt komma. Wanderson hörna nådde Erik Johansson som utan några som helt bekymmer nickade in 1-2 bakom Berisha.

GAIS jagade en kvittering och fick ett drömläge i matchens absolut sista minut. Wanderson tog hand om en frispark som på vägen mot mål, bytte riktning på en Kalmar-försvarare. Kosovo-albanens räddning är en säker kandidat till årets räddning då han på ett magnifikt sätt lyckades Etrit Berisha rädda bollen och rädda Kalmar från att tappa poängen.

Kalmar tog tre välförtjänta poäng, men kunde dödat matchen tidigt av den andra halvleken. Kalmar går upp en placering till åttonde plats medan GAIS blir kvar nere på nästjumboplatsen – nu åtta poäng upp till kvalplacerade Gefle IF.