Sweet Seventeen

Vi har kommit fram till sjuttonde plats i de fem stora ligorna och det är ju en placering som smakar fågel för fyra av de fem, men som i Tyskland mer smakar gammal sauerkraut. Här kommer de hursomhelst.

Frankrike

17.  Brest

Atlantkustlaget tillhör inte något av de stora lagen i fransk fotbollshistoria och faktum är att man bara har sammanlagt fem säsonger i högstaligan. I sin första säsong i den senaste sejouren så hade man under en period åtta matcher i rad utan att släppa in mål. Utöver denna lidnerska knäpp så har Bretagneklubben fått kämpa hårt för sin överlevnad, och inget tyder på något annat än att det blir stenhård kamp för nytt kontrakt även i år.

På transferfronten så har det varit ganska lugnt. Man har avyttrat en del äldre spelare som inte fått nya kontrakt och på nyförvärvsfronten så är det även en del fria transfers som gjort. Man har värvat en 27-årig målvakt, Alexis Thebaux, från Caen i Ligue 2 samt Charlison Benschop, en holländsk striker med ungdomslandslagsmeriter, som man har hämtat från AZ Alkmaar.

Italien

17.Cagliari

Sardinienklubben med svenskarna Albin Ekdal hade en minst sagt rörig fjolårssäsong med en tränare som sparkades för att sedan återanställas. Det mesta talar för att svenskklubben kommer att få jobba stenhårt för att upprätta Serie A-status även 2014.

På spelarfronten så har man grovjobbare till sitt förfogande och det är kanske det som kommer att rädda Cagliari kvar i högstadivisionen. Den gamle trotjänaren Daniele Conti, vars far Bruno blev världsmästare 1982, kommer att leda styrkorna mot detta mål.

Spanien

17. Celta Vigo

Den gamla klassiska klubben Celta Vigo har efter några säsonger i segundan nu tagit tillbaka en plats i den division där de flesta anser att klubben hör hemma. Man ska dock vara klar över att det Galicienklubben först och främst tar med sig till återkomsten är just sin historia och en tränare i Paco Herrera som har som sin främsta förmåga att lyfta spelarna mentalt. Frågan är om det kommer att räcka, då truppen, åtminstone ännu så länge, fortfarande har en doft av segundan över sig. Svag som jag är för gamla klassiska lag så vill jag tro att de klarar sig kvar.

 

Tyskland

17. Fortuna Düsseldorf

Sjuttondeplatsen som kan vara så ljuvlig att till sist nå i många länder är inte något att eftertrakta i Tyskland. Att hamna näst sist innebär ju att man relegeras till Zweite och jag har svårt att se att nykomlingarna Fortuna Düsseldorf ska kunna undvika detta.

Man tog sig tillbaka till Bundesliga efter skandalmatcher mot Hertha Berlin i kvalet. Stora supporterbråk slutade med rättssak. Fotbollskampen gick dock till Düsseldorfs fördel.

Tränaren Norbert Meier är en hetsig figur som faktiskt lyckats med konststycket att som tränare bli avstängd för filmning. Den 16-faldige landslagsmannen gör som många andra som leder ett lag lite längre ner i näringskedjan. Han propagerar för en ganska tajt defensiv med snabba omställningar. Och om den här sagan ska sluta lyckligt så vill det nog till att man lyckas bra med just de omställningarna.

England

17. Reading

Segrare i Championship och borde därför kanske vara det lag som har störst möjlighet att klara sig kvar. Jag tror att det snarare kommer att bli tvärtom och att laget likt fjolårets regerande Championshipmästare Queens PR kommer att få slita ända in i sista omgången för att klara kontraktet.

Fjolårets säsong började rejält segt medan man var Championships överlägset starkaste lag under våren då man inte förlorade många matcher. I Premier League kommer man inte att ha råd med någon ”slow start” utan nu gäller det att vara med från start.

På nyförvärvsfronten har Reading varit på hugget och plockat åt sig den före detta Readingbacken Nicky Shorey och mittfältaren Danny Guthrie från Newcastle, båda på fri transfer. Den största och viktigaste värvningen är dock ryske forwarden Pavel Pogrebnyak som senast spelat i Fulham men som tillhört Stuttgart. Eftersom Reading byggde sitt spel först och främst på ett solitt förvar så kommer Pogrebnyak att bli superviktig för Readings produktion.

Jag tror att Reading kommer att gneta sig kvar, men för att vara på den säkra sidan kanske tränaren Brian McDermott borde handla in ytterligare någon mittfältare innan fönstret stänger.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply