Yngst och äldst i EM genom tiderna

Yngst och äldst i EM genom tiderna

Äldsta och yngsta spelarna i EM någonsin

Det är något visst med de där speciella spelarna. De som får lov att starta trots att de egentligen är för unga eller för gamla enligt allmänhetens syn på saken och kanske inte är den spelaren man skulle våga anförtro en startplats i en final, ens om spelaren ifråga har gjort en jättebra turnering i övrigt. Men någonting får tränarna att ibland ändå låta dessa spelare få en chans, en första eller kanske en sista, att bevisa sig och motbevisa motståndet. Såväl de elva andra spelarna på planen som publiken på läktarna och framför tv-apparaterna.

Men det gäller att de får en chans. Ibland är det allt som krävs. Någon som tror på en, ger en möjligheten att utvecklas. Detta betyder såklart inte alltid att man lyckas. Dock kan det leda till en ännu större utveckling än man tror. Det behöver inte ge en motreaktion direkt utan är snarare något man kan bära med sig länge för att sedan låta komma fram. Det kan också vara skönt att som gammal veteran få visa att man även på ålderns höst (enbart inom fotbollen såklart, för övrigt är de alla ju fortfarande unga) kan få komma att bevisa att man fortfarande har någonting i sig. Förutom den här listan finns det på Silly Season Sverige en hel hop med andra listor som till exempel tio matcher du inte får missa i sommarens EM-gruppspel, bästa mittfältarna i EM 2016 och tio svenska EM-mål vi minns som kan läsas efter att vi har gått igenom de äldsta och yngsta spelarna i EM genom tiderna.

 

Yngste spelaren i EM-final: Cristiano Ronaldo

19 år och 150 dagar  (Portugal vs Grekland, 2004)

Cristiano Ronaldo fick lov att medverka i EM på hemmaplan när hans Portugal stod värdland för EM. Den då 19årige Ronaldo spelade i Manchester United och började på riktigt att göra framsteg i ett av Englands största lag. I landslaget var han fortfarande ny och något mer av en ersättare än en startspelare. Han startade dock i finalmatchen mot Grekland, en match som Portugal gick in i som favoriter. Grekland hade förvisso redan slagit hemmanationen en gång innan under turneringens gång, i den första matchen, men ingen trodde att det kunde hända igen. Det var dock precis det som skedde och Cristiano Ronaldo bröt ut i tårar efter att ha förlorat guldet på hemmaplan.

Yngste spelaren att vinna en final: Pietro Anastasi

20 år och 64 dagar (Italien, vs Jugoslavien, 1968)

Pietro Anastasi var en av de bästa italienska spelarna av sin generation och han började sin karriär i Varese innan han gick till Juventus, för att senare spela i Inter, Ascoli och avslutade sedan karriären i Lugano. För sitt landslag Italien spelade han under sju år och i finalen av EM 1968 på Stadio Olimpico i Rom var han en nyckelspelare, trots sin unga ålder. Första matchen de båda lagen emellan slutade 1-1 och en returmatch fick spelas. Den vann Italien med 2-0 efter mål av Luigi Riva och just Anastasi själv, vilket gjorde honom till den yngste spelaren att vinna en EM-final.

Äldste spelaren: Lothar Matthäus

39 år och 91 dagar ( Tyskland, vs Portugal, 20 Juni 2000)

Lothar Matthäus är den äldste spelaren att medverka i en EM-match. Matthäus är en av de mest profilerade spelarna i Tysklands historia och den tyske spelare som har spelat mest landskamper i historien. Sin klubblagskarriär började han i Borussia Mönchengladbach, sedan spelade han för Bayern München, Inter Milan, gick tillbaka till Bayern för att sedan avsluta karriären i MetroStars. Han har även varit tränare för flertalet olika lag som Rapid Wien, Partizan Belgrad och Ungerska landslaget för att bara nämna några. Han medverkade i Tysklands match mot Portugal i gruppspelet i EM 2000 där Tyskland dessvärre förlorade med 3-0 mot portugiserna.

Äldste spelaren i en final: Jens Lehmann

38 år och 232 dagar (Tyskland, vs  Spanien, 2008)

Jens Lehmann är den äldste spelaren att medverka i en final. Vid 38 års ålder stod han i mål för Tyskland under EM 2008. Under sin karriär spelade Lehmann för Schalke 04, Milan, Borussia Dortmund, Arsenal, VfB Stuttgart och återvände under sitt sista aktiva år till Arsenal. Just denna finalen mellan Tyskland och Spanien utspelade sig i Wien på Ernst Happel Stadion och tyskarna förlorade efter att Fernando Torres gjorde mål i den 33′ matchminuten, ett resultat som stod sig och såg Spanien koras till Europamästare.

Äldste spelaren att vinna en final: Arnold Mühren

37 år och 54 dagar (Nederländerna, vs Sovjetunionen, 1988)

Arnold Mühren är den äldste spelaren att vinna en final med sina 37 år. Sin karriär började han i Volendam, sedan blev det Ajax, Twente, Ipswich Town, Manchester United och sedan återigen en sejour i Ajax innan han lade skorna på hyllan. Mittfältaren är känd för att enbart ha fått ett gult kort under sina 22 år som aktiv fotbollsspelare. Holländaren medverkade då hans Nederländerna spelade europeisk final mot dåvarande Sovjetunionen 1988, en match som utspelade sig på Olympiastadion i München och som holländarna vann med 2-0 efter mål från lagkaptenen Ruud Gullit och turneringens toppmålskytt Marco van Basten.

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply