Silly-kollen: Strootman och De Rossi – en skrämmande bra mittfältsduo

Efter att ’Cirkus-Zeman’ turnerat vidare i världen efter fiaskot i Rom och assisterande Aurelio Andreazzoli klivit fram och räddat Romas ryggrad, får nu Giallorossi en nystart under sommaren. Från franska Lille har Walter Sabatini och resten av Romaledningen hämtat in manager Rudi Garcia och nu drömmer man om samma fina facit som fransmännen fick uppleva med taktikern.

Om vi inleder med vad Roma får med den nya managern, är det en taktiker vars spelidé inte är allt för långt från ett visst katalanskt lag. Med sin 4-3-3-filosofi fick han Lille att bryta en 56-årig ligatitellös era, och nu hoppas Roma-ledningen att spanjoren när framgång med sin sköna passningsbyggande anfallsfotboll i Serie A.

Men de största förändringarna i spelartruppen har faktiskt inträffat längre bak i startuppställningen. Dels har man hämtat in den landslagsrutinerade målvakten Morgan De Sanctis som visserligen har ett par halvdana insatser bakom sig, men som vet vad som krävs för att stå för en storsatsande toppklubb i Italien. Och summan på 0,5 miljoner euro får sägas vara ett bra pris för den tidigare Napolimålvakten. 

I backlinjen är det annars mycket som kretsat kring Marquinhos vara eller icke vara. Det blev det sistnämnda efter att franska Paris Saint-Germain öppnat plånboken och betalat sinnessjuka summan på 32 miljoner euro plus 3 miljoner i bonusar för spelaren. En summa som enligt mig är helt galen med tanke på den blott 19-årige brassens korta period på den stora fotbolsscenen. Men samtidigt en utmärkt deal för Roma.

In kommer pålitliga Mehdi Benatia från Udinese. En försvarare som var bland de allra bästa i Serie A förra säsongen och som troligtvis kommer stabilisera upp det tidiare darrande försvaret. Och värt att notera är samtidigt att revanschsugna Maicon, som kommer från en misslyckad tid i Manchester City, ansluter till klubben. Sen att den 17-årige försvarstalangen Tin Jedvaj har anslutit från Dinamo Zagreb, visar att man även tänker på framtiden.

På mittfältet har sen en viss Kevin Strootman hämtats in. En holländsk landslagsspelande mittfältare som bland annat var på Milans radar, innan lotten slutligen föll på Roma. En riktig mittfältsgeneral som väntas få en central roll som troligtvis blir som defensiv mittfältare. En stark och bollvinnande spelare som kommer bli en nyckelfaktor för att Roma fungerar den här säsongen. Och med Daniele De Rossi som mittfältspartner kan det mycket väl bli ett utmärkt resultat när säsongen summeras.

Roma har gjort sina förstärkningar mellan stolparna, i backlinjen och till viss del på mittfältet. Nu är det bara en ny anfallare som det talas om ska vara aktuellt. Gervinho ser ut att vara på väg in från Arsenal, Pablo Osvaldo kan vara på väg bort från Stadio Olimpico. Men med en viss Francesco Totti och unga duon med Mattia Destro och Erik Lamela, finns det goda alternativ för Rudi Garcias taktiska uppdrag till att bli framgångsrikt. För nu spänner man musklerna i Rom.

Betyg på transfers(Betygskala: 1-6): 

Kevin Strootman: ++++
Maicon: +++
Tin Jedvaj: ++
Mehdi Benatia: ++++
Rudi Garcia(manager): ++++
Morgan De Sanctis: +++
Lukasz Skorupski: +

Glöm inte att läsa tidigare avsnitt av Silly-kollen: 

Silly-kollen av Lazio hittar du här!
Silly-kollen av Napoli hittar du här! 
Silly-kollen av Fiorentina hittar du här!
Silly-kollen av Juventus hittar du här!

Har jag missat någon/något? Kommentera gärna!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply