LISTA: Fem andra kontraktsfejder i Sterling-anda

bet365

Fem tidigare kontraktsfejder i Sterling-anda

Raheem Sterling har tackat nej till Liverpools senaste kontraktserbjudande då han vill ha bättre betalt än vad Liverpool hittills har erbjudit. Här listas fem andra kontraktssagor från Premier League som tagit intressanta vändningar. Se och spela på fotboll live =>

1. Roy Keane (Manchester United)

Manchester United var inte långt ifrån att tappa Roy Keane efter paradsäsongen 1999 när man blev historiska och vann trippeln i England. Keane hade ett år kvar på kontraktet och uppgavs tjäna drygt 19 000 pund i veckan och blev erbjuden en ökning till 29 000 i veckan. I sin självbiografi skriver Keane att han var beredd att flytta utomlands för att få en bättre lön och skall ha krävt dryga 50 000 pund i veckolön.

Med några dagar kvar tills andra klubbar kunde erbjuda Keane ett kontrakt var hans nya kontrakt med Manchester United klart. De bröt sina lönebarriärer för att hålla kvar Keane – inför ögonen på intresserade klubbar som Juventus och Bayern München.

2. Steve McManaman (Liverpool)

Liverpool-legenden Steve McManaman blev den första engelsmannen att utnyttja Bosman-regeln för att kunna flytta till en annan klubb utan att betala en övergångssumma. Året var 1999 när mittfältaren lämnade de brittiska öarna för spel i Spanien med Real Madrid.

Flera säsonger tidigare hade Liverpool inlett kontraktsdiskussioner med sin nyckelspelare, men de båda parterna verkade aldrig komma överens om något avtal. När Liverpool insåg att det skulle bli riktigt svårt att få till ett avtal med McManaman valde de att acceptera ett lågt bud på 12 miljoner pund från spanska Barcelona. McManaman åkte över till Spanien och övergången såg ut att gå i hamn. Kort efter sitt besök i Barcelona fick McManaman sätta sig på planet tillbaka till England utan något kontrakt med Barcelona. Den spanska klubben valde istället att satsa brasilianskt och skrev ett kontrakt med Rivaldo, vilket kom att bli en succévärvning för klubben.

Väl tillbaka i Liverpool blev ingen annan övergång permanent innan kontraktsslutet och det hela slutade med att McManaman flyttade till Real Madrid och vann två ligaguld samt två Champions League-titlar under sina fyra säsonger i klubben.

3. (C)Ashley Cole (Arsenal)

Ashley Cole var en av Premier Leagues absolut bästa vänsterbackar när han spelade i Arsenal och fick snabbt blickarna från andra storklubbar som ville värva honom. De flesta fotbollsintresserade känner troligen till sagan, och efterspelet, kring Ashley Coles övergång till Chelsea.

I sin självbiografi ”My Defence” berättar Ashley Cole om den oerhört omtalade övergången från Arsenal till Londonrivalen Chelsea.
– När Jonathan [Barnes, Ashleys dåvarande agent] upprepade 55 000 i veckan körde jag nästan av vägen. Jag var rasande. Jag skakade av ilska. Jag kunde inte tro vad jag hörde, skrev Cole.

18 månader tidigare hade Cole stämt träff med José Mourinho och Chelsea bakom ryggen på Arsenal, vilket gjorde att förbundet krävde att Mourinho och Cole fick böta för sin förseelse. Cole kom senare att skriva på ett nytt ettårskontrakt, men var snart borta från klubben ändå – med ett kontrakt värt 90 000 pund i veckan hos grannen Chelsea. Strax efter krävde Arsenalfansen ett namnbyte. Från den dagen blev Ashley Cole istället Cashley Cole.

LISTA: Fem andra kontraktsfejder i Sterling-anda

4. Sol Campbell (Tottenham)

Tottenham-fostrade Sol Campbell är spelaren som kan ha haft de mest bisarra kontraktskraven av de fem spelarna i denna lista. Vid 27 års ålder hade han fortfarande varit Tottenham lojal och krävde nu ett treårskontrakt som skulle betalat honom hela 20 miljoner pund. Han ville dessutom ha en klausul i kontraktet som gjorde att han kunde lämna klubben gratis om de inte kvalificerade sig för Champions League säsongen efter. Med tanke på den dåvarande konkurrensen i Premier League-toppen kunde Tottenham givetvis inte gå med på dessa krav och valde istället att lämna klubben för den bittra Londonrivalen Arsenal.

Förra året bad Campbell om ursäkt till Tottenhamfansen för vad som skett.
– Jag är ledsen över situationen när jag lämnade klubben och jag är ledsen över det sätt som det skedde. Jag kommer inte att be om ursäkt för flytten [till Arsenal] då jag var väldigt framgångsrik där. Jag är ledsen över allt ont som det ålagt fansen, sa Campbell.

5. Wayne Rooney (Manchester United)

Sagan om Wayne Rooneys förmodade övergång till Manchester City tog sin start år 2010 och varade i drygt en veckas tid. I oktober 2010 bekräftades Rooneys önskan om att lämna klubben och Rooney själv berättade inför en Champions League-match mot Bursaspor att Manchester United ”inte gav den försäkran kring den framtida sammansättningen av truppen som önskats”.

Manchester City var den mest omtalade nya klubbadressen och Chelsea var också ofta omnämnda i engelsk media. Grupper av Manchester United-fans protesterade utanför Rooneys hem i dagar och till slut kom upplösningen av sagan, men inte på det sätt som var mest väntat. Manchester United gick ut med nyheten där Rooney och Ferguson skakade händer efter att ett nytt kontrakt var påskrivet.

Några år senare var det dags igen. När Ferguson pensionerade sig berättade han att Rooney samtidigt ville byta klubb igen. Ersättaren David Moyes hade väldiga problem att nå upp till samma standard som Ferguson tidigare gjort och valde någon månad efter sitt tillträde att inleda förhandlingar om ett nytt kontrakt med Rooney. Till slut skrev anfallaren på ett kontrakt över fem och ett halvt år och uppges i skrivande stund tjäna hela 300 000 pund i veckan. Se och spela på fotboll live =>

städer vars klubbar vunnit flest Champions League-titlar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply