Summering: ”Höstens drömelva”

Nu är julklapparna öppnade, Kalle Anka och hans vänner har passerat och nedräkningen till det nya året har redan börjat. Ett nytt år som likt varje år bjuder på flera godbitar. Vi kan förvänta oss en stekhet topp- och bottenstrid. Kan någon utmana Juventus? Fortsätter supertalangen El Shaarawy att briljera och kan Pescara undvika nedflyttning? Ja, det är ett par av alla frågor som kommer besvaras under våren. 

Nu vill jag dock avsluta det makalösa 2012 med ett par summeringar med min egna personliga touch. En höst med smak av god framtid har vi fått bevittna. Man kan berätta hur mycket man vill om de stora etablerade stjärnorna, men det är nog inte bara jag som slår fast att det är morgondagens stjärnor som glänser i dagens Serie A. Vi har Napolis nya Lavezzi – Insigne, Milans lilla farao – El Shaarawy, Inters vänsterspringare Juan Jesus, floppen som vaknat – Erik Lamela och kanske Andrea Pirlos arvtagare – Paul Pogba.

Jag ska nu ta och plocka ut min elva över höstens vacka skådespel. Åsikterna går isär och jag har säkert själv missat några självklara spelare – målvakter som anfallare. Det är helt enkelt en mänsklig faktor och ni får gärna kommentera i kommentarsfältet kring vilka spelare som NI tycker skulle ta plats i höstens Serie A-elva. Nu drar vi igång!

Serie A-bloggen – Min drömelva från hösten 2012:
(3-2-3-2)

MÅLVAKT – Federico Marchetti, Lazio
Kommentar:
 Det är i princip skandalöst att Marchetti itne fått möjligheten i landslaget igen, efter det mycket tunga mästerskapet i Sydafrika. Han har den här hösten tagit sitt målvaktsspel till en ny nivå och matchen på Juventus Stadium var kanske den absolut mest imponerade insatsen av någon spelare den här hösten. Stora ord men i min syn har Marchetti förtjänat dessa – med råge. Det är endast en tidsfråga tills Cesare Prandelli öppnar sina ögon och tar in huvudstadens vassaste målvakt i Azzurri. 

Bubblare: Gianluigi Buffon, Juventus – Samir Handanovic, Inter

FÖRSVARARE – Andrea Ranocchia, Inter
Kommentar:
 En av alla spelare som tagit ett stort kliv den här hösten. Det finns många spelare som imponerat den här hösten, men jag personligen gillar vad den centrale mittbacken Rannochia har presterat. Den blott 24-årige försvararen har på ett moget sätt spelat oerhört stabilt i det nya glada Nerazzurri. En av många positiva influenser i modestaden Milano. Det ska dock sägas att det är lätt att lära sig försvarsspel när man har en av de bästa Inter-försvararna i historien brevid sig – Javier Zanetti.

FÖRSVARARE – Gonzalo Rodriguez, Fiorentina
Kommentar:
 En av många nyförvärv till Vincenzo Montellas lagbygge. Han har dock varit alldelesd strålande under hösten där Viola fick tillbaka sin status som en av Serie A:s absolut största klubbar. Och försvararen Rodriguez är en av många anledningar till framgångarna. Tillsammans med Roncaglia har man spikat igen bakåt och dessutom har den tidigare Villarreal-försvararen presterat framåt. Det har blivit hela fem stycken mål framåt, det har spikats igen tillräckligt bra bakåt och han är lika självklar i min elva som den svenska guldbollen är Zlatans.

FÖRSVARARE – Giorgio Chiellini, Juventus
Kommentar: 
Det är självklart att jag ska slänga in minst en av den gamla damens försvarare här. Även Barzagli och Bonucci kunde fått tilldelats en plats här, men mitt val faller på den rutinerade men samtidigt bara 28-årige klossen Chiellini. Juventus var oerhört disciplinerat förra säsongen och har fortsatt på ett lika stabilt spår den här hösten. Med endast elva insläppta mål är Juventus överlägset bäst defensivt i Serie A, och den som gör skillnaden bakåt är Chiellini. Stabil, säker och gör sällan några felbeslut. Han är fastklistrad i min backlinje.

Bubblare: Giuseppe Biava, Lazio – Juan Jesus, Inter – Mattia De Sciglio, Milan – Facundo Roncaglia, Fiorentina – Andrea Barzagli, Juventus – Leonerdo Bonucci, Juventus – Angelo Ogbonna, Torino – Andreas Granqvist, Genoa – Marquinhos, Roma – Paolo Cannavaro, Napoli – Walter Samuel, Inter

DEFENSIV MITTFÄLTARE – Arturo Vidal, Juventus
Kommentar: 
En personlig favorit igen. Juventus starkaste lagdel är utan tvekan mittfältet, där spelare som Pirlo, Marchisio, Pogba och just Vidal har glänst. Chilenaren är ett enkelt val för min del. Han har dels bjudit på ett stabilt spel på mittfältet och släpper sällan mycket bollar förbi sig. Samtidigt har han en underlig faktor i att hitta framåt till målet med. En värvning från Bayer Leverkusen som blivit hur lyckad som helst. Fortsätter han på samma spår med sin fasansfulla dynamik under våren kommer hans marknadsvärde att skjuta på höjden.

DEFENSIV MITTFÄLTARE – Borja Valero, Fiorentina
Kommentar:
Kanske ett lite överraskande val för många, men av de matcher som jag kollat under hösten är Borja Valero en av de viktigaste nycklarna mellan försvarsspel och anfallsspel. Gör sällan bort sig och har dessutom varit ritkigt bra med sitt passningsspel. Det är inte en ren slump att den centrale mittfältaren ligger bland den absoluta toppen när vi pratar om framspelningar. Noterbart är att han likt Roriguez värvades in från Villarreal inför säsongen. Den 27-årige mittfältaren blir spännande att följa under våren.

(HÖGER)YTTERMITTFÄLTARE – Erik Lamela, Roma
Kommentar: 
Romas offensiva glädje kan man inte direkt vifta bort. Zdenek Zeman älskar tanken av att gå ”all in” i alla lägen, vilket man kort och gott kan slå fast med tanke på 2-0-8-uppställningen vid avspark. Det har blviit mycekt mål också – framåt som bakåt – men det bästa är att han väckt flera spelare. Den som kanske vaknat allra mest är förra säsongens flopp Erik Lamela. Den här hösten hatr han öst in mål och ligger på en delad tredjeplats med Di Natale och Milito. En bragd i sig och visst, han spelar med Totti, men att vara på rätt plats vid rätt tillfället är en sak i sig. Lovande spelare som nu fått tillbaka sin ryggrad.

MITTFÄLTARE – Andrea Pirlo, Juventus
Kommentar:
 Självklart ska han vara med här också. Det är någonting med dern här Andrea Pirlo som visserligen blir allt segare, men som jämnar ut det ”hyfsat” bra med sin oerhört smarta spelförståelse och med Serie A:s vackraste fötter. Passningsspelet har fortsatt på samma vackra spår som förra säsongen och samtidigt som han skickat in ett par frisparkar här och där, fortsätter han vara en otroligt viktig pjäs på mittfältet. Arvtagaren Paul Pogba knackar på dörren bakom och man kan knappast ta lärdom från en bättre spelare än Andrea Pirlo. Ett föredöme för den italienska fotbollen som enligt mig förtjänade en av de tre platserna till sista gallringen om Ballon d’or.

(VÄNSTER)YTTERMITTFÄLTARE – Stephan El Shaarawy, Milan
Kommentar:
 Milan gick i inledningen av säsongen på knäna, men har allt eftersom fått tillbaka ryggraden och börjat få med sig resultat också. Kevin-Prince Boateng väntades ta över ledarrollen, men när ghananen floppade kom den lilla faraon vandrandes och blev en symbol för det nya Rossoneri. El Shaarawy leder skytteligan i hela Serie A, där han med 14 mål fått ett makalöst genombrott. Noterbart är att killen bara är 20 år. I våras sparkade Gattuso den ögonbrynsplockande El Shaarawys röv, nu dyrkas densamma av Rossoneris supporterskara.

Bubblare: Lorenzo Insigne, Napoli – Riccardo Montolivo, Milan – Marek Hamsik, Napoli – Paul Pogba, Juventus – Antonio Candreva, Lazio – Claudio Marchisio, Juventus – David Pizzarro, Fiorentina – Alessandro Florenzi, Roma – Hernanes, Lazio – Alessandro Diamanti, Bologna Fredy Guarin, Inter – Vladimír Weiss, Pescara


ANFALLARE – Edinson Cavani, Napoli
Kommentar: 
Är tillsammans med Andrea Pirlo den mest etablerade spelaren i Serie A. Får kort och gott ses som den som tar över kronan från Zlatan Ibrahimovic och som nu är den stora matadoren i Serie A. En spelare som alltid hittar målet och som trots små bakslag undet hösten, har tagit sitt Napoli till toppstriden. Med sina tretton mål är han endast slagen av raketen El Shaarawy i skytteligan, men med våren kvar ser det ut som att skytteligatiteln kan bli uruguayansk. Det återstår att se om han en dag kan bli lika stor som Maradona i Neapel, men det är en bra bit att gå. Han har dock kapacitet redan nu till att bli en av världens absolut bästa anfallare. 

ANFALLARE – Miroslav Klose, Lazio
Kommentar: Jag vet ärligt talat inte om någon som inte tycker om den tyske måltjuven. Han har visserligen likt många andra sina dåliga sidor, men ärligheten mot Napoli visade vilken underbar spelare han är i sina bästa stunder. Det har annars gått bra i själva spelet med för målskytten som alltid hittar till målet. Med tio gjorda mål bär han Lazio på sina azlar tillsammans med mittfältsgeniet Hernanes och vi har gång på gång fått se hur Lazio faller ihop utan sin tysk. Jag tror på en vacker vår för Klose. Case Klosed.

Bubblare: Antonio Cassano, Inter – Antonio Di Natale, Udinese – German Denis, Atalanta – Diego Militio, Inter – Fabio Quagliarella, Juventus – Fabrizio Miccoli, Palermo – Gonzalo Bergessio, Catania – Rodrigo Palacio, Inter – Marco Sau, Cagliari – Luca Toni, Fiorentina – Stevan Jovetic, Fiorentina – Pablo Osvaldo, Roma – Francesco Totti, Roma


Här har ni min slutligen elva. Det är alltid svårt att välja vilka som varit bäst, där jag gärna skulle fått in främst Totti, Hamsik, Insigne och Guarin också. Men är det elva spelare osm ska plockas ut, blir det den här elvan för min del. Det är fritt fram att lämna egna åsikter och tankar kring elvan här i kommentarsfältet. 

*****

Jag tänker även försöka mig på en floppelva, med spelare som helt enkelt underträffat sig själv rejält den här hösten. Men där tänkte jag flika in er läsare på ett hörn! Jag skulle gärna se att ni bidrog till den här elvan med era förslag, tankar och åsikter. Vilka har helt enkelt varit sämst? Wesley Sneijder? Alexandre Pato? Ja, vi får se hur jag lägger upp det här, men era åsiker kommer att påverka.  

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply