Gasperini, förbannelsen och Quagliarella

Den fjärde omgången är färdigspelad och det var ett riktigt drag på matcherna, där Parma och Viola bjöd på en strafforgie inledningsvis. Vi fick även se Ranegies sköna start mot Milan, Quagliarellas volley som tog Juventus upp i tabelltaket, en inställd match mellan Cagliari och Roma, och en ny förlust för Palermo.

*****

Gasperinis premiär med Palermo

Som ni alla vet är Serie A-klubbarna kända för att sparka sina diverse managers efter en krot tid av tveksamheter. Till den skaran kan vi definitivt skriva Palermo, som efter endast tre matcher den här säsongen, där man visserligen förlorat samtliga men mot tufft motstånd, så fick Giuseppe Sannino stöveln. In kom ”Gasperson”, eller Gian Piero Gasperini som är hans fulla namn.

Inför söndagens match borta mot Atalanta var därför förhoppningarna stora om en lyckad premiär för den känt offensivt taktiska managern, som än idag brinner för sitt galna 3-4-3. För er som glöm bort var han höll hus nyligen, så kan jag berätta att det var han som höll i rodret inledningsvis för Inter, när klubben rasade ner i tabellen med ett obalanserat försvarsspel. JAg har därför svårt att se att han ska lyckas med Palermo, som bör ha större prioritet att hålla tätt bakåt, innan man travar framåt i banan.

Men den där Gaperini kör på med sitt lopp, och visst blev det direkt ett 3-4-3 på söndagen. Han ställde dessutom Fabrizio Miccoli åt sidan och samtidigt slängde in Massimo Donati centralt i backlinjen. Palermo förlorade dessutom dagens chansfattiga match mot Atalanta med 1-0 och frågan är hur länge som han kommer att få chansen av ägarna. Den förre manager fick ju stöveln efter 3 matcher och nu är han också uppe i en förlust. Och när han kör sin filosofi, som Inter misslyckades med totalt förra säsongen, och med ett ungt och fartfyllt Pescara som nästa motstånd, känns det som att det verkligen är bära eller brista för Palermo.

*****

Förbannelsen på San Siro

Att kalla det för en förbannelse är möjligtvis att ta i, men fakta är att hemmalagen inte vunnit på San Siro den här säsongen. Inter tog på söndagsefetrmiddagen emot nederlagstippade Siena och förde som väntat matchen helt. Men gästerna stack upp i slutet och gjorde retfullt två mål på sina få chanser. Förlusten är ett faktum och visst väcker det spekulationer om vad som egentligen ligger snett till kring spelet på hemmaplan.

Inter har två förluster i Serie A på hemmaplan av två möjliga, precis som Milan. Inter har en oavgjord match i Europacup-spelet på hemmaplan, precis som Milan. Nu börjar det kanske spekuleras kring om det är den nylangda planen som ligger bakom detta, men vi får se hur det löser sig. Det är dock onekligen intressant att båda lagen har problem på hemmaplan.

En som säkerligen behöver bryta förbannelsen, och en hel del andra problem, är mr Massimiliano Allegri som sitter lösare än någonsin tidigare. Han har själv uttryckt att han sittter säkert, men en ny förlust på onsdag mot Cagliari på San Siro skulle nog få Allegris väckor att packas. Jag kan inte tänka mig att Galliani vågar behålla samme manager längre, även om han inte kan beskyllas för söndagens förlust där Milan stod för en förbättring.

*****

De ratade anfallarnas revansch

Här tänker jag främst på Quagliarella som tidigare var på väg bort från Juventus, men som efter den senaste veckan har upplevt den ”bästa veckan i hans liv” enligt han själv. Efter att han sänkte Chelseas förhoppningar om tre poäng på Stamford Bridge i onsdags, var det han som med en läcker volley och ett snygg nummer därefter, fixade tre poäng med sina två mål mot Juve-problemet Chievo.

Men även flyttfåglarna Marco Borriello och Alberto Gilardino är två herrar som visat att de är att räkna med den här säsongen. Marco Borriello har visserligen bara gjort ett mål, men det var dels det avgörande kontringsmålet mot Lazio på Stadio Olimpico, men han har också visat ett lovande spel med laget – som växer för varje match. Genoa ser intressanta ut och Borriellos deltagande i det projektet är något som charmat mig iaf. Och Gilardino som befunnit sig lite överallt han också, har inlett fint med Bologna med tre kassar och delad skytteligaledning. Vi får se var det bär, men det är två spelare som är bland de större stjärnorna i sina klubbar, vilket hittills ser ut att passa in fint för spelarna.

*****

Svenskfrossa i Serie A? Knappast!

Efter Zlatan Ibrahimovic avsked från Serie A, Milano, och hela Italien, har svenskintresset svalnat kollosalt. Men tacka gud för att de övriga svenskarna tagit för sig direkt nu på säsongsinledningen, vilekt ger en extra kryssa på vardagen. Här har ni de fem stora svenskarna i Serie A, och det här har jag att säga om deras start på säsongen;

  • Andreas Granqvist – En stabil och skön start på säsongen, där hans Genoa imponerat hittills. Man var bland annat nära att ta poäng och kanske även sänka Juventus, och efter gårdagens insats på Stadio Olimpico är Genoa att räkna med. Granqvist har en fastlimmad plats i backlinjen och gör stabila insatser varje match i stort sett. Säkerheten själv och känns mer trygg i Serie A-spelet nu.
  • Albin Ekdal – Har visserligen fått lite matcher på bänken inledningsvis, men visar gång på gång att han är betydligt stabilare och säkrare i sitt mittfältspel än tidigare. En av Cagliaris viktigare pjäser och kan han ta ett nytt kliv i utvecklingen den här säsongen?
  • Mathias Ranegie – Kanske den klart lysande svensken i Serie A just nu. Har inlett säsongen kollosalt bra med Udinese, med Di Natale som anfallspartner. Redan där är det lovande och efter målet samt den fixade straffen mot Milan idag, så har han fått den starten som alla eftertraktar. Har klarat sig bättre än jag trott och framtiden ser mycekt intressant ut för den tidigare Häcken och MFF-anfallaren.
  • Mikael Antonsson – Försvararen har allt mer spelat sig in i Bolognas försvarslinje, och står för flertalet fina insatser mer match. Stabil men ingen stjärna.
  • Mervan Celik – Gjorde visserligen inte mycket väsen av sig idag, men det kommer bli mer av han den här säsongen. Redan målskytt i Serie A och det känns lovande. Mer lovande än väntat.

*****

Jag tänkte eventuellt ta kontakt med lite kunniga profiler kring den italienska fotbollen, svenska som utländska. Allt för att få fart på Serie A ordenligt på Silly Season Sverige.

Har ni förslag – Kommentera nedan!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply