Inför: Lech Poznan – AIK

För exakt en vecka sen gästade det polska laget Lech Poznan Solna och Råsunda. En intensiv sammandrabbning både på och utanför planen med en fantastisk avslutning för alla AIK-supportrar. AIK tog sig till den tredje kvalomgången av Europaleague efter att man slagit ut isländska Hafnarfjördur med sammanlagt 1-0 efter att Martin Lorentzon gjort dubbelmötets enda mål på bortaplan. Insatsen kunde med all rätt ifrågasättas och när man lottades mot Lech Poznan kunde man förutspå att det skulle bli tufft att ta sig vidare i kvalet. 

Men hemma på Råsunda gjorde AIK sin bästa andra halvlek på två år. En halvlek som resulterade i 3 mål för hemmalaget efter att den första halvleken slutat mållös. Det var återigen högerbacken Martin Lorentzon som skrev in sig i målprotokollet i turneringen när han i den 60’e matchminuten gjorde det så viktiga 1-0 målet. AIK hade varit snäppet bättre matchen igenom, och inte minst i andra halvlek, och målet var viktigt, förlösande och inte minst välförtjänt. Laget stärktes ytterligare av målet och AIK vågade fortsätta trycka på framåt vilket gav utdelning. I den 78’e minuten gjorde Celso Borges 2-0 och i den 86’e kom 3-0, intryckt av Viktor Lundberg. 

3-0, och inga insläppta mål på hemmaplan ger AIK ett helt fantastiskt utgångsläge inför kvällens retur, men Lech Poznan är mycket starka på hemmaplan och ska inte räknas bort än. Samtidigt som AIK gjorde sin bästa andra halvlek på två år gjorde Poznan sin sämsta match i år och även om man tappat en del spelare de senaste åren är Poznan ett lag som slagit Manchester City på sin hemmaarena Stadion Miejski med 3-1 för bara 2 år sedan. 

Följande 18 spelare ska se till att AIK får fortsätta drömma om spel i Europa League:

2 Niklas Backman, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Robert Åhman Persson, 7 Helgi Daníelsson, 8 Daniel Tjernström, 9 Martin Kayongo-Mutumba, 10 Celso Borges, 11 Lalawélé Atakora, 13 Kyriakos Stamatopoulos, 15 Robin Quaison, 16 Martin Lorentzson, 19 Alhassan ”Crespo” Kamara, 22 Kwame Amponsah Karikari, 24 Daniel Gustavsson, 27 Ivan Turina, 28 Viktor Lundberg, 29 Gabriel Özkan.

Andreas Alm, tränare i AIK, skyr defensiv mentalitet: ”Dem kommer ösa på framåt som fan, så är det bara. Jag tror inte att dom ändrar sitt 4-4-2, dom spelar med 2 forwards, men yttermittfältarna kommer sätta tokpress, Dom kommer göra allt för att göra mål så tidigt som möjligt. Dom vet att dom har en publik som stöttar dom enormt, ,en dom har också 3-0 sen senaste matchen mot oss och blir det inte mål rätt snart så kan det vändas emot dom så det är vi rustade för. Men, vi backar inte!” Säger Alm till AIK Media inför matchen.

Cirka 400 AIK-supportrar ryktas ha tagit sig till Polen för att se matchen. Avspark 20.00, startelvan presenteras en timme innan.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply