Hur ska Real Madrid nå toppen igen?


Källa: Pixabay

Real Madrid har stått i skuggan av Barcelona i La Liga under de senaste åren.  De skördade stora triumfer i Champions League mellan 2013 och 2018 då de vann fyra av de fem turneringarna. I samband med att Cristiano Ronaldo lämnade för Juventus efter CL-segern 2018 har laget haft svårt att hitta en balans. Vi har fått se Zidane återvända till klubben, men fjolårssäongen slutade på en tredjeplats i ligan, hela 19 poäng bakom Barcelona. De åkte ut redan i sextondelsfinalen mot Ajax i Champions League, vilket i stora drag summerade deras säsong.

Deras värvning av Eden Hazard under sommaren väckte förhoppningar i Real-kretsar om att han kunde täcka en del av hålet som öppnat sig efter Ronaldo, men hittills har det inte blivit någon succé i Los Blancos-tröjan för den annars så magiska belgaren. Hans start i klubben kantades av spekulationer huruvida han gått upp kraftigt i vikt under sommaren och att förtroendet för honom redan var skadat.

Detta hjälpte inte ett Madrid som redan varit instabila under det senaste året, där vi både fått se Julen Lopetegui få sparken efter 14 matcher och med en 5-1-förlust i bagaget mot Barcelona, samt Santiago Solaris försök att få klubben på rätt spår igen. Solari blev kvar i 32 matcher innan det stod klart att Zidane återvände till klubben i mars tidigare i år.

Den trupp som Zidane styr över i nuläget är bra på pappret, men har inte fått alla pusselbitar på plats när det väl gäller. Det har spekulerats om Sergio Ramos framtid i klubben, Courtois har inte fått någon bra start på sin tid i Madrid, samtidigt som det varit en allmänt orolig känsla i föreningen, inte minst med Gareth Bales vara eller icke vara. Ett av få guldkorn har varit Modric som bekant vann det senaste Ballon d’or.


Luka Modric, Gareth Bale” av Антон Зайцев  (CC BY-SA 3.0)

Den nuvarande säsongen började inte heller speciellt lovande, poängtapp mot Valladolid, Villareal, storförlust borta mot PSG och även ett oväntat kryss hemma mot Club Brugge i CL där den belgiska klubben länge ledde med 2-0. Ett potentiellt fiasko för Zidane bakom rodret, men de senaste veckorna har ändå indikerat den potential som bör (?) finnas i klubben, även om de ojämna prestationerna har dykt upp med jämna mellanrum. En viktig seger borta mot Galatasaray följdes upp med 5-0 hemma mot Leganes, poängtapp hemma mot Real Betis, innan Galatasaray kördes över på hemmaplan med 6-0, vilket följdes upp med  4-0 borta mot Eibar.

För några år sedan hade inte många höjt på ögonbrynen över resultaten som de mot Eibar, men nu är det på något sätt ändå förvånande att se den ojämna nivå laget håller. De kan bjuda på fotboll i världsklass den ena dagen. för att sedan se ut som ett mittenlag hemma mot Real Betis. Sett till fotboll betting och odds står Madrid just nu i 19,00 i odds att vinna årets CL-upplaga, samtidigt är de en bra bit bakom Barca i La Liga med 3,50. Ett odds som 19,00 får ses som anmärkningsvärt, inte för att det skulle vara felsatt på något sätt, utan snarare för att det speglar hur annorlunda lagets förutsättningar se ut nu, sett till att de vunnit 4 av de 6 senaste upplagorna av turneringen. Kan de chocka oddssättarna den här säsongen trots allt?

En höjdpunkt för denna säsong får redan nu ses vara Rodrygo. Den unga brasilianska anfallstalangen har inte hunnit med att få mycket speltid ännu, men har visat upp vilken talang han har. Det blev hattrick i överkörningen av Galatasaray på hemmaplan. En lovande start för brassen, men det kanske är något man kan hoppas med tanke på det höga inköpspriset, runt 45 miljoner euro enligt spekulationerna.


Rodrygogoes av Douglas Teixeira (CC BY 2.0)

Den trupp som Zidane styr över i nuläget är bra på pappret, men har inte fått alla pusselbitar på plats när det väl gäller. Det har spekulerats om Sergio Ramos framtid i klubben, Courtois har inte fått någon bra start på sin tid i Madrid, samtidigt som det varit en allmänt orolig känsla i föreningen, inte minst med Gareth Bales vara eller icke vara.

En tagg som länge legat och irriterat i Madrid sett till problemen som funnits kring Gareth Bale. Han avgjorde förvisso Champions League-finalen härom året mot Liverpool och har relativt bra statistik sett till alla spekulationer/skador som funnits längs vägen, men superstjärnan från Wales verkar inte trivas och framstår inte heller ha någon vidare relation med vare sig fansen, Zidane eller den forne spelaren Predrag Mijatović

– Det första han tänker på är Wales, sedan golf och sedan Real Madrid, säger han.
– Du vet aldrig när du kan räkna med honom. Du vet aldrig om han är omotiverad eller skadad, men vi kommer få se honom bli bättre och bättre ju närmare vi kommer landslagsuppehållet, säger Predrag Mijatović”

Madrid har gjort ett antal intressanta värvningar, unga talanger som Rodrygo, Jovic och Militao, utöver lite äldre etablerad kvalité i både Mendy, Courtois, men inte minst Hazard. Ett lagbygge tar tid och Zidane har redan visat sina kvalitéer som tränare, då förvisso med superingrediensen Cristiano Ronaldo i laget. Det viktigaste är ändå att han får tid (åtminstone längre tid än Lopetegui och Solari) för att kunna inleda resan tillbaka mot att kunna bli ett lag som är att frukta på samma sätt som tidigare.

Det ska bli intressant att se hur resten av säsongen utvecklas sig för ”Los Blancos”. Kan de fortsätta på den höga nivå som vi ibland får se skymtar av, eller fortsätter kräftgången ett tag till? Kommer Bale att lämna i de kommande transferfönstrerna? Hur ser Ramos framtid i klubben ut?
Frågorna är många just nu. Jag tror inte att några panikköp är lösningen under säsongens gång, utan att det är bättre att fokusera på den kvalité som redan finns i laget.

Det viktigaste är sannolikt ändå att ge Zidane tid och inte göra som många andra toppklubbar under de senaste åren, avverka tränare på löpande band i hopp om att hitta en snabb lösning på ett problem som ofta tar längre tid att lösa.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply