HIF vill bryta svensk Champions League-trend

Senast ett svensk lag nådde till Europas finrum var säsongen 2000-2001 när Helsingborg skrällartat slog ut Inter i sista kvalomgången och tog sig till Champions Leagues gruppspel. Nu jobbar samma lag för att försöka hjälpa båda sig själva och andra svenska lag när det är deras tur att kvala in till turneringen igen.

Klubbdirektören Paul Myllenberg var i veckan i Doha i Qatar på ett möte med European Club Assosiation(ECA) för att bland annat föra fram sina åsikter om Champions Leagues framtid.

Vi känner att de nordiska lagen haft det för svårt att ta sig in i Champions League. Vi vill bredda turneringen och samtidigt göra så att fler lag får en direktplats, säger Myllenberg till Kvällsposten.

Myllenberg vill försöka ändra antalet direktkvalificerade lag till 17 , istället för 13 lag som det är idag.

– Som det ser ut nu skulle den svenska ligasegraren ändå inte få någon direktplats men det skulle trots allt gynna oss. Om 17 lag får direktplats innebär det samtidigt att kvalet för lagen utanför får en enklare kvalresa, förklarar Myllenberg.

Klubbar som stödjer idén är FC Köpenham, Nordsjälland, Midtjylland, Odense, Rosenborg och Molde, men det krävs även att de europeiska toppklubbarna går med på förslaget för att en förändring ska kunna ske.

– Vi allierar oss med de nordiska länderna för att kunna få vår röst hörd.

– Men vi måste ha en majoritet i ECA och det innebär att de stora länderna också måste tycka att det ligger någonting positivt i det här, fortsätter Myllenberg.

Champions League är uppdelad i tävlingscykler på fyra år i taget. Nya regler kan tillkomma enbart mellan cyklerna.

–  Nästa gäller från 2015 och innan dess måste Uefa ha godkänt ett förslag om det ska bli verklighet

–  Det innebär förmodligen att vi måste ha ett färdigt och konkret förslag att presentera innan nästa möte med ECA som hålls i september, avslutar Myllenberg.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply