bet365

Fyra år efter nedflyttningen, nu är Rangers tillbaka

Fyra år efter konkursen, nu är Rangers tillbaka

Four lads had a dream

“Four lads had a dream, to start a football team. They had no money, no kit, not even a ball.” Så börjar en av Glasgow Rangers mest kända supporterramsor. Den handlar om hur klubbens grundare startade föreningen från i stort sett ingenting. När klubben tvångsnedflyttades sommaren 2012 tvingades Glasgow Rangers börja om från noll ännu en gång. Det här är historien om hur en av Storbritanniens mest kända klubbar kämpade sig tillbaka.

Under sommarmånaderna år 2012 slog bomben ner. En bomb som skakade hela fotbolls-Skottland. Rangers FC tvingades till att bli nedflyttade till fjärdedivisionen. En av Skottlands två största klubbar, med 54 ligatitlar på meritlistan, skulle försvinna ner i seriesystemet. Ett av världens allra största och mest passionerade derbyn, Old Firm mellan Rangers och Celtic, såg ut att vara ett minne blott. Kvar stod en supporterskara med ett lag som hade sjunkit som en sten. Laget som de hade växt upp med, laget som hade gett dem vän efter vän, laget som de hade gått igenom så mycket med. Det laget skulle nu spela fotboll i landets lägre divisioner. Klubben tvingades starta om långt från den glans som Rangers en gång i tiden befann sig i.

Trots det dystra läget valde supportrarna att inte ge upp och stod bakom laget. I augusti 2012 slog man ett inofficiellt världsrekord för antal åskådare som såg en match i ett lands fjärdedivision, då 49118 personer begav sig till Ibrox för att se Rangers möta East Stirling. Samma helg sågs matcherna i den skotska högstaligan av totalt 40383 åskådare. Idrottsmässigt blev säsongen i fjärdedivisionen en dans på rosor. I slutet av mars 2013 säkrade klubbens spelare uppflyttning till landets tredje högsta liga.

Säsongen efteråt fortsatte den sportsliga marschen mot en återkomst till Skotska Premier League. Man gick igenom en hel ligasäsong utan att förlora en enda match. På 36 matcher i League One vann Rangers 33 och spelade tre oavgjorda. Laget avslutade säsongen på 102 poäng, närmaste konkurrenten stannade på 63. Dessutom var klubbens målskillnad förkrossande +88. Inget lag kunde stoppa Rangers i League One. Man blev uppflyttade till Skotska Championship, endast en ytterligare uppflyttning från att vara tillbaka i den skotska högstaligan.

Motgångar

Då kom den första sportsliga motgången för det nya Rangers. Kanske var det så att pressen på alla inblandade inom klubben blev för stor. Inför säsongen hävdades det att Rangers var tvungna att komma tillbaka till förstadivisionen för att rädda skotsk fotboll. Men laget misslyckades med att gå upp. Man förlorade kvalet mot Motherwell med totalt 6-1 och tvingades stanna kvar i Skotska Championship. Det var något som var väldigt dåligt för skotsk fotboll i allmänhet, menade förre Celtic-mittfältaren Paul Lambert i en intervju med The Herald Scotland. Enligt Lambert var det oerhört viktigt för landets fotboll att Rangers befann sig i högstadivisionen, med allt det intresse som klubben har runtomkring sig.

Dessutom var det inte bara de sportsliga resultaten som var negativa under säsongen 2014/2015, även publiksiffrorna blev allt sämre. The Guardian hävdade att ett bråk med klubbens ledning var den stora anledningen till att inte mer än 20000 åskådare ofta dök upp på Rangers hemmamatcher. Detta var något som gjorde supportern Davie Bell upprörd. Bell är i 60-årsåldern och har följt klubben i sitt hjärta under en lång tid. Han var väldigt besviken över utvecklingen på läktaren.

– Nu när publiksiffrorna är så låga, kan du höra varje kommentar på planen och det finns ingen njutning längre, sa Bell till The Guardian.

Han var även missnöjd med att Rangers inte längre var lika dominanta som under de gyllene åren.

– Jag har sett lag som Annan Athletic och Stranraer spela ut Rangers. Det är fruktansvärt.

Ligacupmöte mot Celtic

Under den jobbiga säsongen stötte Rangers även på sin gamla arvfiende Celtic, då klubbarna lottades att spela mot varandra i den Skotska ligacupens semifinaler. Det var det första Old Firm-derbyt sedan Rangers hade tvingats starta om från början. Och det såg ut som att klubbens spelare var tagna av stundens allvar. Celtic visade varför man spelade en division ovanför lokalrivalen och tog tag i matchen från den första minuten. De grönvita vann med 2-0, och senare fick man även lyfta pokalen efter en seger i finalen.

Efter, och under, säsongen 2014/2015 var det många som var osäkra om Rangers under de kommande åren skulle ha det som krävs för att gå upp till förstaligan. Glasgow Guardian publicerade en artikel med budskapet att skotsk toppfotboll skulle börja vänja sig vid ett liv utan storklubben. The Guardian pratade om ”hur mäktiga Rangers har fallit.”

Det sista kapitlet

Tvivlarna var många, men Rangers visade att de som inte trodde på dem hade fel. Den överlägsenhet som laget och dess supportrar kände i League One kom tillbaka. Säsongen 2015/2016 skrevs det sista kapitlet i Rangers jakt på en återkomst till den skotska förstaligan. Under tisdagen säkrades uppflyttningen till den skotska högstaligan. Laget besegrade Dumbarton med 1-0 och säkrade förstaplatsen i den skotska andraligan.

Efter att uppflyttningen hade säkrats utspelade sig stora glädjescener. Supportrarna kunde inte tro sina ögon, samtidigt som spelarna och ledarna i Rangers kramade om varandra i ett stort rus av lycka. För tränaren Mark Warburton blev säsongen en succé. Under hans första säsong i klubben ledde han Rangers tillbaka till skotsk fotbolls finrum, vilket är något som gör honom glad.

– Det här var för fansen. De har varit magiska. Det här är en fantastisk klubb och en fantastisk stad, där folk känner en väldigt stor passion för fotbollen. Jag är förtjust med att vara här och vi måste se till att klubben fortsätter göra framsteg, säger Warburton till Rangers officiella hemsida.

Lika glad var Rangers-spelaren Andy Halliday. Mittfältaren växte upp som supporter till klubben och det här var hans första säsong i klubben. Att den första säsongen slutade med att han hjälpte att ta Rangers tillbaka till Skotska Premier League är något som gör Halliday väldigt nöjd.

– Jag kan fortfarande inte tro att det är sant att jag spelar för den här klubben. Jag har alltid hoppats att den här dagen skulle komma, säger Halliday till Rangers officiella hemsida.

Efter avancemanget beskriver Halliday en stor beundran för klubbens supportrar.

– Ingen klubb kan locka den mängd supportrar som vi gör, kolla bara på stämningen idag. Det finns ingen som kan säga till mig att vi inte är en av de största klubbarna i världen.

Fyra år efter konkursen är återkomsten nu ett faktum. Nästa säsong spelar Rangers i Skotska Premier League igen. För länge sedan var det fyra grabbar som drömde. Nu kan Rangers-fansen drömma på nytt.

Källor: The Guardian, Daily Mirror, BBC, CNN, Reuters, ESPN, The Herald Scotland, Daily Record, Glasgow Guardian, Rangers.co.uk.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply